30 yaşından sonra kilo vermenizi kolaylaştıracak 7 ipucu
"Metabolizmam yavaşlıyor, ne yesem yaramaya başladı" diye hayıflanmayın. Gidişatı değiştirmek sizin elinizde!
Kilo vermek ne yazık ki zaman geçtikçe zorlaşıyor. İlerleyen yaşla birlikte aktivite seviyesinin azalması, metabolizmanın yavaşlaması, kas ve doku kaybının artması bu durumun önemli sebeplerinden. Fakat 30'unuzdan sonra çok da geç kalmadan beslenme düzeninden egzersize, duygusal durumdan uyku kalitesine değin hayatınızın birçok alanında yapacağınız değişikliklerle kilo vermenizi kolaylaştırmanız mümkün.
1-Kendinize neden kilo vermek istediğinizi sorun
Kilo vermeyi istemenizin nedeni kıyafetlerinizin dar gelmeye başlaması ya da yaşadığınız sağlık sorunlarından ötürü doktorunuzun verdiği tavsiye mi? Önce bunu tespit edin. “Neden kilo vermek istiyorum?” sorusunu kendinize sorduktan sonra inanın ortaya koyduğunuz sebep gözünüze çok daha önemli gelecek ve kendinizi değişime zihinsel olarak daha hazır hissedeceksiniz.
2-Beslenme programınızı gözden geçirin
Söz konusu kilo vermek olunca elbette diyet değişikliği yapmanız gerekiyor. Birçok kişi sadece egzersizi artırarak da kilo verebileceğine inansa da beslenme düzenini değiştirmek olmazsa olmaz diyebiliriz. Bu yüzden siz siz olun ilk önce sağlıklı beslenme alışkanlıklarına geçiş yapın. Örneğin öğünlerinizde salata yeme alışkanlığınız yoksa sevdiğiniz salata tarifleri keşfedin ya da çok sık makarna yiyorsanız makarnası az, sebzeli ve protein içeriği yüksek olan soslarla daha lezzetli ve sağlıklı hale getirilmiş tarifler öğrenin. Beslenme alışkanlığınızı egzersizle desteklemeniz de harika olur!
3-Yavaş yavaş egzersiz seviyenizi artırın
Yaygın bir şekilde yapılan hatalardan biri de diyetle birlikte aniden ağır egzersizlere başlamak oluyor. Egzersiz seviyenizi bir anda değil, yavaş yavaş artırın. Aksi takdirde kas kayıpları ve sakatlanmalarla karşı karşıya kalmanız olası. Egzersiz düzeyinin yanı sıra vücut hareketinizi artırmanın eğlenceli yollarını da bulabilirsiniz. Bu yollar dans etmek, dövüş sporları, dağcılık veya bisiklet sürmek olabilir.
4-Aşama aşama porsiyonlarınızı küçültün
Evet, acı ama gerçek… İlerleyen yaşla beraber yediklerinizin porsiyonu aynı kalsa bile bunlar daha fazla “yaramaya” başlıyor. Bu yüzden porsiyon kontrolüne özellikle dikkat edin ve daha az yemeye kendinizi alıştırın. Fakat porsiyonlarınızı birdenbire yarıya düşürmek gibi radikal adımlar atmak yerine aşama aşama azaltmayı deneyin. Böylece hem fiziksel hem de zihinsel olarak bu değişikliğe alışmanız kolaylaşacak.
5-Almanız gereken protein miktarının altında kalmayın
Yetersiz protein alımı kilonuz azalırken vücudunuzda kas kayıplarının yaşanmasına yol açar. Bunun sonucu ise metabolizmanızda yavaşlamadır. Yapılan araştırmalar da zengin protein içeriğine sahip bir kahvaltıyla güne başlayan kişilerde kilo kaybının ve diyete duyulan motivasyonun çok daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.
6-Meyve ve sebzeleri ihmal etmeyin
Meyve ve sebzeler ihtiyacınız olan çoğu vitamin ve mineralleri içeriyor. Kilo kontrolü sağlama konusunda size yardımcı olan bu besinler ayrıca bağırsak sağlığı üzerinde de olumlu etkiye sahip. Aynı zamanda çok iyi birer lif kaynağı. Kilo verme hedefinize uygun olarak, seçiminizi kivi ve çilek gibi şeker içeriği daha düşük olan meyvelerden yana yapabilirsiniz.
7-Stresinizi yönetmeyi öğrenin
Stres hormonu olan kortizol arttığı zaman vücutta, özellikle göbek bölgesinde depolanan yağ artıyor. Stres kaynaklarınızı keşfetmenin ve bunları ortadan kaldırmanın, hiç değilse azaltmanın yollarını bulmak diyetinizi değiştirmenize ve kilo vermenize yardımcı olacak.