5 adımda bağırsak floranızı tamir edin!
Bağırsak florası nedir ve nasıl güçlendirilir? Küçük önerilerle daha sağlıklı bir floraya sahip olabilirsiniz.
Günlük hayatınızı kabusa çeviren, sizi adeta hayattan soğutan gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi bir bağırsak problemi yaşıyorsanız sıkı durun, sizlere bir müjdemiz var! Bağırsak floranızı tamir ederek bu problemlerden kurtulabileceğinizi daha önce duymuş muydunuz? Daha önce duymadıysanız da doğru yerdesiniz! Aizlere biraz sonra vereceğimiz küçük tavsiyeleri uygulamanızı Diyetkolik ekibi olarak şiddetle öneriyoruz. Ancak tavsiyelerimize geçmeden önce sizlere kısaca bağırsak florası denilen yapının ne olduğundan bahsedelim.
Bağırsak florası ya da diğer adıyla mikrobiyota, bağırsakta bulunan canlı organizma bütünlüğüdür. Bu organizmalar fayda bakımından farklı türlerdedir. Nötr ve yararlı olabilecekleri gibi zararlı türleri de vardır. Yalnızca sindirim sistemi kanallarınızda bile 10 ila 100 trilyon mikroorganizmanın yaşadığını söylesek eminiz ki şaşırırsınız! Peki mikrobiyotanızın eşsiz yapılar olduğunu söylesek… Evet yanlış duymadınız, nasıl her insanın parmak izi birbirinden farklı ise mikrobiyota çeşitliliği de farklıdır. Eee tabi bu kadar özel bir yapı olmasından kaynaklı biraz hassas kendileri, birçok faktörden etkileniyor: yaş, genetik faktörler, diyet çeşitliliği, ilaç, sigara, alkol kullanımı, vücut kompozisyonu, metabolik sağlık, hijyen ve sanitasyon, enfeksiyonlar…
O kadar çok etmen saydık ki biz bile mikrobiyotanın önemini bir kez daha anladık. Şimdi sıra tavsiyelere geldi.
1- Yemeğinizi iyice çiğneyin .
Yemek yerken iki tip insan vardır. Birincisi arkasından atlı kovalıyormuşçasına hızlı hızlı, büyük lokmalarla, doğru dürüst çiğnemeden yiyenler, ikincisi küçük lokmalarla iyice çiğneyerek yemek yiyenler. Hatta bazen bu insanlara ‘Hadi ya hala bitiremedin mi!’ diye takılırız… İlk gruptaysanız sizlere bunu düzeltmeniz için birkaç neden verelim:
Yiyecekleri yavaş ve iyice çiğnediğinizde, yemeğinizi daha küçük, daha sindirilebilir parçalara bölersiniz. Daha küçük parçalar çok daha rahat sindirime uğrar. Öte yandan, hızlı ve az çiğneyerek yemek yediğinizde, hazımsızlığa ve şişkinliğe yol açabilir ve muhtemelen çok fazla hava yutma eğiliminde olursunuz. Bu yüzden eğer gerçekten acele bir işiniz yoksa öğünlerde kendinize biraz zaman ayırın. Ağzınızdaki yiyeceği en azından elma püresi kıvamına gelecek şekilde çiğnemeye özen gösterin.
2- Bitki bazlı, daha az işlenmiş gıdalar tercih edin.
Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, nişastalı yumrular, fasulyeler ve diğer minimum düzeyde işlenmiş bitkisel gıdalar bağırsaklarınız için iki yararlı şey yapar.
- Bağırsakta probiyotik dediğimiz yararlı bakterileri beslerler.
- Fitokimyasal adı verilen bileşikleri sayesinde antioksidan, antienflamatuar etki gösterirler.
Peki bunun tam tersi şekilde yüksek oranda işlenmiş ürünlerle ( hazır çorbalar, soslar, dondurulmuş pizzalar, hazır yemekler ve sosis, salam, sucuk, gazlı içecekler, hazır kurabiyeler, kekler, şekerler, çörekler…) beslenirseniz ne mi olur? Bağırsak floranızın hem çeşitliliğini hem de aktivitesini azaltır, bağırsağınızda zararlı bakterilerin sayısının artışına neden olursunuz.
3- Hareket edin.
Günlük hayatta hareketli bir bireyseniz bağırsak sağlığınız bundan olumlu etkilenir. Egzersiz sadece vücut ve zihin üzerinde genel bir etkiye sahip değildir, aynı zamanda sindirim sisteminde de hareketi teşvik ederek yardımcı olur. Bununla birlikte hafif-orta derecede yapılan bir egzersiz vücutta parasempatik sinir sistemini uyararak sindirimin artmasına katkı sağlar.
4- Gereksiz antibiyotik kullanmayın.
Çoğumuz doktora gittiğimizde hastalığımızın ne olduğunu bile doğru dürüst bilmeden ‘Ya en azından bir antibiyotik yazsaydı, şimdi nasıl iyileşeceğim! ’gibi cümleler kuruyoruz fakat antibiyotiğin özellikle gereksiz ve sık aralıklarla kullanılması bağırsak florasındaki yararlı organizma çeşitliliği azaltan ve kötü bakterilerin sayısını artıran etkenlerin başında geliyor.
5- Motive olun.
Her işte olduğu gibi ne yaparsanız yapın motive olarak yaptığınızda daha iyi faydalar göreceğinize Diyetkolik ekibi olarak eminiz.
6-Probiyotik takviyesi kullanabileceğinizi unutmayın.
Probiyotik ve prebiyotik besinleri doğal olarak dışarıdan alabilirsiniz. Ancak doğal olarak probiyotik içeren besinleri yeteri kadar beslenmenize dahil edemeyeceğinize inanıyorsanız probiyotik takviyesiyle bağırsak floranızı destekleyebilirsiniz.
Yukarıda verdiğimiz tüyolar umarız işinize yarar. Sağlıklı bir bağırsak floranız olması dileğiyle…