Alkolle Zayıflanır Mı?
Drankoreksiya nasıl bir beslenme tipidir? Hangi yaş aralıklarında görülür ve getirileri-götürüleri nelerdir?
Anoreksiya ve alkolizmin birleşimi olarak karşımıza çıkan drankoreksiya akımının temelinde aşırı alkol alımı ve alkolle alınan kalorileri öğün atlayarak, kusarak ve egzersiz yoluyla yakmak gelir.
Bir diğer adı “alkol içerek zayıflama” olan drankoreksiya bir tür yeme bozukluğu... Bu beslenme çeşidini takip edenler aşırı alkol alarak zayıflama amacını güderken, beslenme programındaki besinleri alkolle değiştirir ya da kusabilmek için çok az besin alırlar. Drankoreksiya akımında alınan fazla kalorileri yakabilmek için aşırı egzersiz yapılır ve alkol içme miktarı arttıkça yapılan egzersiz miktarı da doğru orantılı olarak artabilmektedir. Yine de çoğu zaman alkolden gelen fazla kaloriyi dengelemek amacıyla öğün atlama yoluna giderler.
EN ÇOK GÖRÜLDÜĞÜ YAŞLAR VE ZARARLARI
Bireyleri drankoreksiyaya iten sebeplerin başında hiç kuşkusuz kilo verme hevesi bulunur. İkinci bir sebep ise genelde içinde bulunulan sosyal ortamdır. En çok gözlemlendiği yaş grubu 18-25 yaş arasında bulunan gençlerdir.
Drankoreksiyanın vücuda zararları yalnızca alkolün zararlarıyla sınırlı kalmaz. Alınan alkolün yanında, oldukça zararlı ve sağlıksız bir beslenme düzeni takip edildiğinden, kişinin kısa zamanda sağlık sorunlarıyla ve ciddi hasarlarla karşılaşması yüksek bir olasılıktır.
Bu tip bir beslenme düzenine sahip kişilerin bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavi kapsamında psikolojik destek ve doğru bir beslenme programı uygulanmalıdır.