Anne sütünün saklanması: Yapılması ve yapılmaması gerekenler
Anne sütü saklanması nasıl olur, kaç gün saklayabilirim gibi sorularla kafanız mı karışık? Gelin hep birlikte öğrenelim.
Anne sütü, yeni doğan bebeğin altı ay boyunca hemen hemen tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen bir besindir. Anne sütünün hem anne hem de bebek açısından birçok faydası vardır ancak, emzirme süreci ve anne sütü ile besleme kararı, çeşitli sosyoekonomik, kültürel ve kişisel faktörlerden etkilenebilir. Bu nedenle, annelerin emzirme konusunda bilgi ve desteğe ihtiyaçları vardır. Özellikle çalışıyorsanız veya göğüs yaralarınız varsa sütünüzü saklamak isteyebilirsiniz bu sebeple de bilgili olmanız son derece önemlidir.
Anne sütü ile beslenme, bebeklerin uygun beslenme, büyüme ve gelişmelerini sağlar ve bebek mortalite ve morbidite oranlarını azaltır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her bebeğin ilk altı ay boyunca sadece anne sütü almasını, altıncı aydan sonra ise tamamlayıcı beslenmeye geçilmesini ve anne sütüne iki yaşına kadar devam edilmesini önermektedir. Anne sütü, bebeğin gereksinim duyduğu besin öğelerini uygun miktar ve kalitede içerir.
Emziriyorsanız ve çalışıyorsanız veya daha rahat olmak istiyorsanız, göğüs pompası kullanmayı düşünebilirsiniz. Sağmaya başladıktan sonra sağılmış sütünüzü güvenli bir şekilde nasıl saklayacağınızı bilmek önemlidir. Anne sütünün saklanması için yapılması ve yapılmaması gerekenler işte aşağıda:
Sağılmış anne sütünü saklamak için ne tür bir kap kullanmalıyım?
Anne sütünü sağmadan veya tutmadan önce ellerinizi sabun ve suyla yıkayın. Daha sonra sağılmış sütü, kimyasal bisfenol A (BPA) ile yapılmamış temiz, kapaklı, gıdaya uygun cam bir kapta veya sert plastik bir kapta saklayın. ( Steril bir kap) Sütün biriktirilmesi ve saklanması için tasarlanmış özel plastik poşetleri de kullanabilirsiniz.
Önemli bir dipnot: Anne sütünü tek kullanımlık şişelerde veya genel ev kullanımı için tasarlanmış plastik torbalarda saklamayın.
Sağılmış anne sütünü saklamanın en iyi yolu nedir?
Su geçirmez etiketler ve mürekkep kullanarak, her kabı anne sütünü sağdığınız tarihle etiketleyin. Sağılmış sütü bebeğinizin çocuk bakım tesisinde saklıyorsanız, etikete bebeğinizin adını ekleyin.
Kapları, sıcaklığın en soğuk olduğu buzdolabının veya derin dondurucunun arkasına yerleştirin. Bir buzdolabına veya derin dondurucuya erişiminiz yoksa, sütü geçici olarak buz torbaları olan yalıtımlı bir soğutucuda saklayın.
Dipnot: Buzdolabının kapısında saklanan yiyeceklerin sıcaklığı, buzdolabını her açtığınızda dalgalanmalara maruz kalır. Sağılmış sütü her zaman buzdolabının arka tarafında saklayın çünkü burası en soğuk bölümdür.
Bebeğinizin bir beslenme için ihtiyaç duyacağı sütü ayrı ayrı kaplara doldurun. 60 ila 120 mililitre ile başlayabilir ve ardından gerektiği gibi ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, beklenmedik durumlar veya düzenli beslenmedeki gecikmeler için daha küçük porsiyonları (30 ila 60 mililitre) saklamayı düşünün. Anne sütü donarken genleşir, bu nedenle kapları ağzına kadar doldurmayın.
Depolanmış süte taze sağılmış anne sütü ekleyebilir miyim?
Soğutulmuş veya dondurulmuş süte taze sağılmış anne sütü ekleyebilirsiniz. Ancak, taze sağılmış anne sütünü önceden soğutulmuş veya donmuş süte eklemeden önce buzdolabında veya buz torbalı bir soğutucuda iyice soğutun. Dondurulmuş anne sütüne ılık anne sütü eklemeyin çünkü donmuş sütün kısmen erimesine neden olur.
Sağılmış anne sütü ne kadar süre saklanır?
Sağılmış anne sütünü ne kadar süre güvenle saklayabileceğiniz saklama yöntemine bağlıdır. Bu genel yönergelere dikkat etmeyi unutmayın:
3-3-3 KURALI
Temizliğe dikkat edilerek sağılan anne sütü; oda sıcaklığında 3 saat,
Buzdolabı rafında (+4 derecede) 3 gün ve
Derin dondurucuda (-18 derecenin altında) 3 aya kadar saklanabilir.
Ayrıca uygun kaplarda veya poşetlerde saklanmalıdır. (3-3-3 Kuralı) Sütün saklanması her anne için
Gereklidir.
Araştırmaların, anne sütünü ister buzdolabında ister derin dondurucuda ne kadar uzun süre saklarsanız, sütteki C vitamini kaybının o kadar fazla olduğunu gösterdiğini unutmayın.
Anne sütünüzün bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için değiştiğini de unutmamak önemlidir. Bebek yeni doğarken sağılan anne sütü, birkaç aylıkken aynı bebeğin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamayacaktır. Ayrıca, saklama yönergeleri erken doğmuş, hasta veya hastanede yatan bebekler için farklılık gösterebilir.
Dondurulmuş anne sütünü nasıl çözerim?
Önce en eski sütü çözün. Dondurulmuş kabı, kullanmayı düşündüğünüz geceden önce buzdolabına koyun. Sütü akan ılık suyun altına veya ılık su dolu bir kaba koyarak da nazikçe ısıtabilirsiniz.
Donmuş bir şişeyi mikrodalgada veya ocakta çok hızlı ısıtmayın. Sütün bazı kısımları çok sıcak, bazı kısımları soğuk olabilir. Ayrıca, bazı araştırmalar hızlı ısıtmanın sütün antikorlarını etkileyebileceğini öne sürüyor.
Daha önce dondurulmuş ve çözülmüş sütün tekrar dondurulup güvenle kullanılıp kullanılamayacağı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ancak birçok uzman, 24 saat içinde kullanılmayan çözülmüş sütün atılmasını önermektedir.
Çözülmüş anne sütü taze anne sütünden farklı mı kokuyor veya görünüyor mu?
Anne sütünüzün rengi beslenmenize bağlı olarak biraz değişebilir. Ayrıca, çözülmüş anne sütü, taze sağılmış sütten farklı bir kokuya veya kıvama sahip gibi görünebilir. Bebeğinizi beslemek hala güvenlidir. Bebeğiniz çözülmüş sütü reddediyorsa, saklama süresini kısaltmak yardımcı olabilir.
Anne sütünün faydaları saymakla bitmez. Anne sütü, bebeğin bağışıklık sistemini oluşturmak için ideal antikor karışımını içerir ve emzirilen bebeklerin kulak enfeksiyonları, solunum yolu hastalıkları, alerjiler, mide böcekleri ve soğuk algınlığı geçirme olasılığını azaltır. Ayrıca anne sütünü biberonla içirmektense daha fazla emzirerek beslenmek, bebeklerin en küçük yaşlardan itibaren yiyecek alımlarını düzenlemelerine olanak tanır. Acıktıklarında yemek yiyebiliyorlar, isterlerse ara verebiliyorlar, doyduklarında bırakabiliyorlar ve çeşitli araştırmalar, emzirilen bebeklerin yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde obezite riskinin azaldığını da belirtiyor. Bu nedenle, anne sütünü saklamayı çok fazla alışkanlık haline getirmeyin veya vaktiniz olduğu zamanlarda bebeğinizi emzirmeye gayret gösterin. Ayrıca emzirmenin sadece bebek için faydası yoktur aynı zamanda anne için de oldukça önemlidir. Bebeği emzirmek, anne ve bebek için son derece samimi bir yolculuktur ve bağ kurmanıza yardımcı olabilir. Bu sadece bebekle bağ kurmakla ilgili değildir. Ne kadar uzun emzirirseniz, meme kanseri ve yumurtalık kanseri, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskinizi o kadar azaltırsınız. Bırakın bebeğiniz, ebeveynlik konusunda rehberiniz olmada size yardım etsin.