Aradığın Motivasyon Nerede?
Hiç aktif bir gün geçirmeyi planlayıp sonra da tüm gün yerinden kalkamadığın, ya da gün içinde bir işi bitirmeyi hedefleyip de o işe bir türlü başlayamadığın oldu mu?
Düşünmek ile eyleme geçmek arasında zaman zaman kopukluklar yaşayabilirsin. Bu kopuklukları giderecek ve seni yerinden kaldıracak olan faktör ise bellidir: Motivasyon!
Motivasyon, hedefine ulaşman için seni harekete geçiren ve bu yolda devam etmeni sağlayan güçtür. Dolayısıyla arzu ettiğin başarıya ulaşmanda seni en çok etkileyen faktörlerden biridir. Motivasyon ve hedefe ulaşma arasındaki ilişkiyi araba kullanmaya benzetebilirsin. Yolda hızla gidebilmek için gerekli tüm niteliklere sahip olan bir araban olduğunu düşün. Arabada hiçbir sorun olmasa bile ve tüm aksamları mükemmel bir şekilde işlese bile, yakıtın olmadan yol alman mümkün olmaz. İşte bu noktada benzin, senin motivasyonundur.
Motivasyon hem dış etkenlere (dışsal motivasyon) hem de kendi iç dünyana (içsel motivasyon) bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. İçsel motivasyon daha güçlüdür, hevesini canlı tutacak olan ilgi ve tutkuya sahip olduğun sürece, yola devam etmek için başka bir şeye ihtiyacın olmaz.
Nasıl motive halde kalırsın?
1. Hayal kur.
Hayal kurmak seni keyiflendirebilir. Hedefine ulaştığın anları düşünmek seni heveslendirir. Hayalperest olma; ama hayal kurmayı da ihmal etme.
2. Zafer anını görselleştir.
Hedeflediğin şeyi elde ettiğin o anı, bir fotoğrafmışçasına aklına kazı. Ne kadar mutlusun? Kendinle ne kadar gurur duyuyorsun? Başarılı halini gördüğünde böyle hissetmeye devam etmek istersin ve bunun için çalışacak gücü kendinde bulabilirsin.
3. Küçük adımlarla ilerle.
Başarıya daha kolay ulaşabilmek için kendine önce küçük hedefler belirleyerek adım adım ilerle. Böylece hedefine her ulaştığında başarabildiğini görerek daha büyük bir istekle devam eder ve büyük hedefe daha kolay ulaşırsın.
4. Vazgeçme.
Başarısızlığa uğradığını düşündüğünde, moralin bozulsa da yılma ve yaşadığın sorunların üzerine gidebilmenin de büyük bir başarı olduğunu unutma.
5. Yardımsever ol.
Başkalarına yardımcı olabildiğini görmek sana kendini iyi hissettirir. Böylece daha olumlu duygularla çalışabilir ve işini daha keyifli bir şekilde yapabilirsin.
6. Hedefine ulaşamadığında neleri kaçırdığının farkına var.
Hedefine ulaşmanın sana vereceği keyfin yanı sıra, biraz da hedefine ulaşamadığında nelerin yolunda gitmeyeceğine odaklan. Bunun farkına varmak, olumlu sonuçlar alabilmek için seni yeniden harekete geçirebilir.
7. Kendini telkin et.
Bir işe başlarken, kendine ne gibi sonuçlar elde edebileceğini veya başarıya en iyi nasıl ulaşabileceğini sor. Verdiğin cevaplar kendine bir yol çizmen ve daha verimli çalışman açısından sana yardımcı olacaktır. Yorulduğun zamanlarda kendine gelebilmek için küçük molalar ver ve yaptığın işi başaracağına dair kendine telkinlerde bulun.