Bağırsaklarından şikayetçi olanlar için probiyotikler kurtarıcı olabilir mi?
Şişkinlik, kabızlık ve gaz... Bağırsaklarınız düzgün çalışmıyorsa ve sık sık bu sorunlarla baş etmeye çalışıyorsanız işte yapmanız gerekenler...
Kabızlık, gaz ve şişkinlik hepimizin zaman zaman dert yandığı sorunların başında geliyor ve en sık karşılaşılan bağırsak sorunlarının çözümüne ilişkin herkes farklı bir şey söylüyor.
Siz de sık sık gün içinde pantolonunuzun düğmesini açma ihtiyacı hissediyorsanız ve sindirim sisteminizin düzenli çalışmadığını düşünüyorsanız belki de kendinize şu soruyu sormalısınız: Yeterince probiyotik almıyor olabilir miyim?
Probiyotikler sindirim sisteminiz için en doğru tercih. Neden mi?
Bağırsak mikrobiyomu oldukça karmaşık bir yapı ve bağışıklık sisteminizle, ruh halinizle, kilonuzdaki değişimlerle, sindirim sisteminizle ve genel sağlığınızla doğrudan ilişkili. Dolayısıyla dengesiz ya da sağlıksız bir bağırsak yapısı halsizlik, depresyon, ciltte sivilce ve lekelenmeler, bağışıklık sisteminde zayıflama gibi ciddi problemlere yol açabiliyor.
Bağırsak mikrobiyomu zamanla azalabiliyor, hatta tükenebiliyor. Bu durumun en sık rastlanan nedenlerinden biri antibiyotik kullanımı. Antibiyotikler hem bağırsak mikrobiyomunu olumsuz etkiliyor hem de bağırsaklardaki iyi bakterileri öldürüyor. Antibiyotik kullanımının yanı sıra eklenmiş şeker tüketimi, beslenme düzeninde GDO’lu ürünlere yer verilmesi, stres, arıtılmamış musluk suları, kimyasal maddeler ve bazı ilaçlar da bağırsak mikrobiyomunu olumsuz yönde etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Peki probiyotik alımı bu sorunlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir mi?
Sağlıklı yetişkinlerde probiyotik takviyesi daha sağlıklı bir mikrobiyomun oluşmasına, iyi bakterilerin sayısının artmasına, sindirim fonksiyonlarının gelişmesine ve genel sağlığın iyileşmesine destek oluyor. Bazı besinler aracılığıyla probiyotikleri vücudunuza alıyor olsanız da optimal sağlık için zaman zaman bir doktora danışarak probiyotik takviyesi almanızda yarar var. Probiyotikler hakkında daha ayrıntılı bilgiyi " Probiyotik nedir? Kilolara savaş açar mı? " başlıklı içeriğimizde bulabilirsiniz.
Probiyotik alımının yanı sıra nelere dikkat etmek gerekiyor?
Bağırsak sağlığınız için probiyotik alımı kadar önemli olan bir diğer faktör de prebiyotik alımı. Probiyotikler ve prebiyotikler sıklıkla birbirine karıştırılsa da aslında vücuttaki işlevleri oldukça farklı.
Genel hatlarıyla probiyotikleri bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına yardımcı olan ve sindirim sisteminizi güçlendiren faydalı mikroorganizmalar olarak tanımlayabiliriz. Prebiyotikler ise probiyotiklerin gelişmesini sağlayan besin öğeleri. En zengin prebiyotik kaynakları arasında kök sebzeler, lif içeriği yüksek meyve ve sebzeler, yulaf, çavdar ve buğday gibi tahıllar yer alıyor. Diyetinizde bu besinlere yer verdiğinizde bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri beslemiş ve çoğalmalarını sağlamış oluyorsunuz. Sonuç olarak ne kadar çok probiyotik, o kadar mutlu bağırsaklar!
Siz mutlu olunca bağırsaklarınız da mutlu oluyor!
Tüm bunlara ek olarak, beyin ve bağırsak arasında olağanüstü bir bağlantı bulunuyor. Kötü bir bağırsak sağlığı ruh halini olumsuz etkileyerek depresyona bile neden olabilirken, kötü bir ruh hali de sindirim sistemi üzerinde olumsuz etki gösteriyor. Kısaca, ruh halinizin iyi olması bağırsaklarınızın da daha düzgün çalışması demek. Bu yüzden sağlıklı bağırsaklar için size kendinizi iyi hissettiren şeylere zaman ayırın ve en önemlisi de stresten olabildiğince uzak durmaya çalışın.
Yeterli miktarda su içmek şart
Bağırsak sağlığı söz konusu olduğunda önemi daha da artan bir diğer unsur da su tüketimi. Hayatımızın vazgeçilmelerinin başında gelen su, sindirim sistemimiz için gerçekten çok önemli. Bu yüzden mutlaka günlük içmeniz gereken su miktarını tamamlamalısınız. Günlük içtiğiniz su miktarını takip edebilmek için Su Takipçisi bölümümüzü kullanabilirsiniz.
Yeterli miktarda su içmenin yanı sıra egzersiz yapmak da ruh halini olumlu etkiliyor ve sonuç olarak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor.