Bağışıklık sisteminde harikalar yaratıyorlar: Fonksiyonel besinler
Bağışıklık sisteminin kilo alma ve kilo verme üzerinde ciddi etkisi bulunuyor. Bu yüzden kilo değişimini hedefliyorsanız bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için fonksiyonel besinlerden yardım almalısınız.
İmmün sistem olarak da adlandırılan bağışıklık sistemi, vücudun savunma mekanizmasıdır. Herhangi bir sağlık sorununa karşı vücudun direncini artırarak onu korumaya çalışır ve kilo verme ile kilo alma durumları da bu süreçten etkilenirler. Örneğin eğer sağlıksız, dengesiz ve yetersiz bir diyet listesi uygulayarak kilo vermeye çalışırsanız, vücut bu durumu biyolojik bir savaş olarak algılar ve bağışıklık sistemini devreye sokar. Bu durum kilo vermeniz için bir engel oluşturmasının yanı sıra, çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına ve toparlanması zor bir sürece girmenize neden olur.
Bağışıklık sistemi ve sağlıklı beslenme birbirleriyle doğrudan ilişkilidir. Fonksyonel besinler ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve sağlıklı bir vücuda sahip olarak kilo kontrolünüzü sağlayabilirsiniz.
Fonksiyonel besinler nelerdir?
Beta karoten, selenyum, çinko, E, C ile D vitaminleri ve posa içeren besinler fonksiyonel besinlerdir.
1-Beta karoten
Beta karoten, A vitaminin vücutta depolanan bir formudur ve ihtiyaç durumunda vücut tarafından A vitaminine dönüştürülerek kullanılır. Vücutta A vitaminine dönüşebilen birçok karotenoid arasından, dönüşüm oranına en fazla sahip olanı beta karotendir. Karotenoidler antioksidan kapasiteleri sayesinde vücutta oluşan serbest radikallere (mikroplara) karşı savaşırlar ve bağışıklık sistemini güçlendirirler. Ancak vücutta depolandıkları için, fazla miktarda alınmaları durumunda toksik etki gösterebilirler. İçeriğinde yüksek miktarda beta karoten bulunan besinler arasında brokoli, kayısı, kuşkonmaz, pancar, havuç, yeşil biber, şeftali, pembe greyfurt, domates, karpuz, tatlı patates, kavun, mısır, lahana, şalgam, kabak, ıspanak ve mandalina sayılabilir.
2-Selenyum
Güçlü bir antioksidan olan selenyum, vücutta serbest radikallere karşı savaşan glutatyon peroksidaz enziminin oluşmasına yardımcı olur. Ton balığı, fındık ve tam tahıllı ürünlerde yüksek miktarda selenyum bulunur.
3-E vitamini
Mide, bağırsak ve karaciğerde oluşabilecek A vitamini oksidasyonunu önler ve böylece vitaminin vücuttaki etkinliğini artırır. Doymuş yağ asitlerinin ise vücut dokusunda oksidasyonunu önler. Diyette doymuş yağ tüketiminin fazla olması, E vitamini ihtiyacını da artırır. Kuşkonmaz, brokoli, avokado, şalgam, ıspanak, çilek, kiraz, böğürtlen, yeşil yapraklı sebzeler ve domates gibi besinler yüksek miktarda E vitamini içeriyor.
4-Çinko
Çinko, vücudu serbest radikal oluşumuna ve oksidatif strese karşı korur. Beslenmenizde sert kabuklu meyvelere daha sık yer vermek, antioksidan kapasitenizi artırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Çinkonun yüksek miktarda bulunduğu bazı besinler istiridye, deniz ürünleri, fındık ve tam tahıllı ürünler.
5-C vitamini
C vitamini, vücutta suda eriyen bir antioksidan olarak görev alır. Kandaki lökosit fonksiyonlarını güçlendirerek, serbest radikallere ve mikroplara karşı savaşan antikor sayısını ve antikorların etkinliğini artırır. Aynı zamanda timus hormonlarının üretimini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamininin yüksek miktarda bulunduğu besinler arasında mandalina, çilek, brokoli, brüksel lahanası, kavun, karnabahar, greyfurt, kivi, mango, portakal, papaya ve domates yer alıyor.
6-Posa
Posalı besinler, vücuttaki toksik maddelerin sindirim yoluyla uzaklaştırılmasında ve mukozanın iyileşmesinde etkinlik gösterir; bu şekilde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
7-D vitamini
Araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre, D vitamini eksiği olan kişilerin enfeksiyon kapma riski daha yüksektir. D vitaminin en büyük kaynağı ise güneştir; besinler vücut için gerekli olan D vitamini miktarını yeterince karşılayamaz. Bu nedenle D vitamini eksikliği durumunda, besin desteği alınması gerekir. D vitamini ile zenginleştirilmiş sütler, yumurta, morina balığı, karides ve balık karaciğeri gibi besinler D vitamini açısından oldukça zengin.