Bayıla bayıla yediğimiz yumurtayı ne kadar doğru tüketiyoruz?
Yumurtanın yararlarını, kolesterol ile ilişkisini ve yumurta tüketiminde dikkat etmeniz gereken bazı noktaları sıraladık.
Yumurta uzun yıllar tartışmalara konu olmuş besinlerden biri. Yararlı mı, yoksa zararlı mı? Beyazını mı yemeli, sarısını mı, yoksa her ikisini birden mi yemeli? Yumurta tüketiminin kolesterol nedeniyle sınırlandırılması gerektiği de mutlaka kulaklarınıza çalınmıştır.
Yumurta kolesterolü yükseltir mi?
Önceki yıllarda, besinlerin içerdiği kolesterol miktarının kan kolesterolünde doğrudan bir artışa yol açtığı düşünülüyordu. Bu nedenle de yumurta ya diyetlerden uzak tutuluyordu ya da kolesterol içeren yumurta sarısından hiç yemeyip beyazından dört beş tane yemek gibi yanlışlara düşülüyordu.
Öyleyse yumurta ve kolesterol ilişkisine açıklık getirelim. Yumurtanın beyazında kolesterol ve yağ bulunmazken, bir adet yumurta sarısında yaklaşık 213 mg kolesterol bulunuyor. Bu yüzden kolesterol sorunu bulunmayanlar ve yumurtaya alerjisi olmayanlar her gün yumurta yemeli. Kolesterol sorunu olanlar ise haftada 2-3 gün bir adet yumurta yiyebilirler. Yumurta tüketimine engel teşkil eden başka herhangi bir sağlık sorunu bulunan bireylerin ise haftanın üç günü yumurtanın içerdiği besin öğelerini karşılayacak diğer besinlere yönelmeleri gerekiyor. Bu besinlerin arasında et, peynir, süt ve süt ürünlerini sayabiliriz.
Neden yumurta yemeliyiz?
Diyetinize yumurtayı dahil etmeniz için en geçerli sebep içerdiği kaliteli protein miktarı diyebiliriz. O derece ki, kendisi anne sütünden sonraki en önemli ve kullanışlı protein kaynağı. Diğer besinlerin aksine, yumurtadan aldığınız proteinin biyoyararlılığı çok yüksek. Yani vücudunuz yumurtanın içerdiği bütün proteini kullanabiliyor.
İnsan vücudu tarafından sentezlenmeyen ve ancak besinler yoluyla vücuda alınabilen birçok önemli aminoasit de yine yumurtada bulunuyor. A, D, E ve B grubu vitaminleri başta olmak üzere, önemli oranda vitamin içeren yumurta bu özelliğinden dolayı insan sağlığına birçok açıdan olumlu etki ediyor. Aynı zamanda demir ve çinko gibi sağlığınız için çok önemli rolleri olan mineralleri de barındırıyor.
İçerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığına olumlu katkı sağlıyor. Gözlerin iyi görmesinde, kemiklerin gelişmesinde ve dişlerin sağlıklı olmasında yumurta tüketiminin yardımcı etkisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan besinlerden biri. Bu özelliği sayesinde kalsiyumun vücutta kullanılmasına yardımcı oluyor. Özellikle de çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemiklerdeki şekil bozukluğu oluşumunu engelliyor.
Fazla haşlanan yumurtaya dikkat!
Haşlanmış yumurta sevenleri önemli bir konuda uyaralım. Yumurtayı gereğinden uzun süre haşladığınızda sarısının etrafında yeşil bir halka oluştuğunu göreceksiniz. Yumurtanızı bu halkanın oluşacağı kadar bir süre haşlamamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü demir sülfür halkası dediğimiz bu halka oluştuğunda yumurtanızın besin değeri azalmış oluyor. Yumurta demir açısından oldukça iyi bir kaynak olsa da bu halkanın oluşmasına sebep olacak kadar uzun süre haşladığınızda içeriğindeki demirden tam anlamıyla yararlanamamış oluyorsunuz.
"Yumurta kaç kalori?" sorusunun cevabını buradan öğrenebilirsiniz.
''Yumurtayı nasıl tüketeceğimi bilmiyorum'' diyorsanız da yumurta tarifleri sayfamıza göz atabilirsiniz.