Bu konuya bir açıklık getirelim: Kahve kilo verdirir mi?
Kahvenin vücudunuz ve kilo verme hızınız üzerindeki etkisini öğrenin, ne kadar içeceğinize ona göre karar verin!
Ertesi güne hazır olması gereken bir raporu yetiştirmeye çalışırken ya da en belalı dersinizin bütünleme sınavına çalışırken uykuyla mücadele konusunda size tek bir şey yardım edebilir. Evet, elbette kahve! Türk kahvesi, filtre kahve, cappuccino, americano, espresso ve daha birçok çeşidi… Üstelik kahve sadece uykuya karşı koymak zorunda olduğunuz zamanlarda sizi dinç tutmakla kalmaz. Arkadaşlarınızla sohbetlerinizde, iş stresini geride bıraktığınız bir akşam dizi seyrederken ya da en sevdiğiniz yazarın son kitabını okurken de size eşlik eder.
Bu özelliklerinin yanı sıra kahvenin kilonuza da etki edebildiğini biliyor musunuz? Kimileri kahve kilo aldırır mı, acaba kilomun suçlusu kahve mi diye sorarken kimileri de kahve kilo verdirir mi diye soruyor, zayıflamak için kahveye yükleniyor. Demek ki bu konuda bir kafa karışıklığı olduğundan bahsedebiliriz. Bu soruların cevaplarını merak edenler toplansın, açıklıyoruz!
Kahve kilonuza nasıl etki eder?
Kahve aslında oldukça karışık yapıda olan ve pek çok madde içeren bir içecek. İçerdiği maddeler vücudunuzdaki fonksiyonları çeşitli şekillerde etkiliyor. En etken maddesi kafein hepimizin bildiği gibi uyarıcı rol üstleniyor. Birçok çalışma da kafeinin uyarıcı rolünün metabolizma hızlandırma ve tok tutma konusunda etki gösterdiğini ortaya koydu.
Kahve kilo yapar mı? Yoksa tam tersi bir etki mi gösterir?
Kahvenin kilonuz üzerindeki etkisini anlamanın yolu aslında önce vücudunuza olan etkilerini anlamaktan geçiyor. Kahve vücudunuzda adrenalin salgılanmasına yol açıyor. Adrenalinin artması ise vücut ısınızın artmasına ve kalp atışlarınızın hızlanmasına sebep oluyor. Bu etkiler ise metabolizmanızın hızlanmasını ve dolayısıyla yağ yakımının artmasını sağlıyor. Ancak bunları kısa vadeli etkiler olarak düşünmemelisiniz. Araştırmalar da uzun vadede düzenli kahve tüketen kişilerin metabolizma hızlarında %3-5 arasında artış görüldüğünü kanıtladı.
Kahve içmek iştahı nasıl etkiliyor?
Şu cümleleri neredeyse her gün duyuyorsunuzdur: "Az önce kahve içtim, şimdi yemek yiyemem", "Kahvaltı yapmak yerine kahve içiyorum", "Kahve iç açlığın geçer". Bu söylemleri bilim de destekliyor. Kahvenin kilo verme üzerindeki etkileri incelenirken iştah kesici ve tok tutucu etkisi tespit edildi. Yapılan araştırmalarda kahve içen çoğu kişinin içmeyenlere kıyasla daha az yemek yediğine ve kahve içtikten sonra iştahlarının kapandığına dikkat çekildi. Bu durumun sebepleri tam olarak ortaya konamamış olsa da kahveden vazgeçemeyenler için oldukça pozitif bir özellik olduğunu göz ardı etmemek gerek.
Kısaca, kahve uzun vadede kilo vermeye yardımcı olma ve yağ yakımını hızlandırma konusunda etkili bir içecek. Fakat kilo verdirme konusunda beklentiyi çok fazla yükseltmemek ve kahveye fazla anlam yüklememekte yarar var. Sağlıklı beslenmeye dikkat ederken gün içinde 1-2 fincan kahveden yardım almak en doğrusu.
Hamileler, emziren anneler, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer hastaları, d vitamini eksikliği ve tiroid sorunu olanlar ile reflü, ülser ve gastrit gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları olanların kahve tüketimlerini minimumda tutmalarını öneriyoruz. Bu gruplardan birine dahil olmayan kişilerin de günde 1-2 fincan kahveyi geçirmemeleri yerinde olur! Eğer iflah olmaz bir kahve bağımlısı olduğunuzu düşünüyorsanız " Kafein bağımlılığımızdan 5 günde kurtuluyoruz " başlıklı içeriğimizden yardım alabilirsiniz.
Kahvenin diğer etkilerini öğrenmek içinse “ Kahvenin yararları ve zararları ” başlıklı içeriğimize göz atmayı unutmayın.
Kahve Kilo Verdirir mi?
Evet, kahve kilo verdirir. Kahvenin yağ yaktığı bilinen bir gerçek. Ancak burada dikkat çeken nokta; kahve, sadece kilo vermeye destek sağlar, bu yüzden yalnızca kahve içerek kilo vermeyi beklemek yanlıştır. Kahve, yapılacak diğer yöntemlerle birlikte kilo vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda kahvenin sağladığı bu etki çok büyük değildir. Yani kilo vermeye etkisi olsa da gözle görülebilecek büyük bir değişim sağlamaz. Yine de bu etkinin sağlanması için kahve içmeyi sürekli hale getirmemek gerekir. Sürekli içilen kahve bir süre sonra kişide kafein toleransına neden olur. Bu da vücudu kafeine duyarsızlaştırarak kilo verme sürecindeki katkısını azaltabilir.
Kahvenin Faydaları Nelerdir?
Kahvenin saymakla bitmeyen faydaları aşağıda listelenmiştir:
-
Kahve ile kişi kendini daha enerjik ve uyanık hisseder, yorgunluğu azalır.
-
Şekersiz tüketilecek Türk kahvesi, içerdiği düşük kalori ve kafeinle kilo vermeye yardımcı olur. Ancak şekerli tüketilirse kilo almaya neden olabilir.
-
Kahve içmek vücutta adrenalin salınmasını sağlar. Bu salınım ile vücut sıcaklığı artar, kalp atışları hızlanır ve böylece metabolizma hızının artışını sağlar.
-
Ayrıca adrenalin salınımı ile beyne yağ parçalama emri daha etkili verilir.
-
Kahve içmek hafızayı güçlendirir. Ancak içen kişinin yaşı burada önemli olan noktadır. Bir çocuğun içmesi beyin hücrelerine zarar verebilecekken bir yetişkinin içmesi hafıza gelişmesi adına önemlidir.
-
Kahve ile depresyon riski azalıyor.
-
Kahve içmenin ardından yapılacak egzersizin performansı artar.
-
Kahve içmek ile vücutta diüretik denilen idrar sökücü bir etkisi vardır. Kahve böylece böbrekleri de çalıştırmış oluyor.
-
Kahve içmek spor sonrası oluşacak kas ağrılarına iyi gelir.
Kilo Vermek İçin Kahve Nasıl İçilmelidir?
Kahve kilo verdirir ve ancak önerilen miktarda kahve içilecek olsa bile içine koyulacak şeker, tatlandırıcı gibi ürünler neredeyse kalorisiz olan kahveyi bir kalori deposu haline getirebilir. Bu nedenle içine herhangi bir ilave olmadan içilen kahve daha çok önerilir. Ayrıca günde önerilen ortalama kahve miktarı 2 bardak şeklindedir. Kilo vermek için kahvenin nasıl içilmesi ile ilgili gerekenler aşağıda listelenmiştir:
Sabah Aç Karınla Kahve İçilmemeli
Kahvenin faydalarını kullanıp kilo vermeyi hedefleyen kişiler genelde sabahları aç karınla kahve içmenin bu süreci hızlandıracağını düşünürler. Sebebi şuna dayandırılır: Sabahları metabolizma daha hızlıdır o yüzden vücut daha iyi yağ yakabilir. Ancak yapılan bir çalışmaya göre, sabah aç karınla kahve içmeden önce kahvaltı yapmak daha sağlıklı olur. Sabahları hiç yemek yemeden içilen kahve kan şekerini bozabiliyor. Bu da kahveden sonra çok zaman geçmeden açlık hissinin gelmesine neden olur, gün içerisinde daha sık yemeye yol açabilir. Ayrıca aç karınla içilen kahve sindirim sistemi üzerinde bazı olumsuzluklara sebep olabilir. Mide ve bağırsakta sorunlar açtığı yönünde görüşler mevcuttur.
Kahveye Süt Tozu Eklenmemeli
Süt tozu , krema gibi içerikler eklenilen kahvelerin vücuda zararı vardır. Özellikle süt tozu bunların başında yer alıyor. Süt tozunun içerisinde bulunan bir içerik karaciğer yağlanmasına neden oluyor. Aynı zamanda dolaşımı da etkilediği için selülite neden oluyor. Doymuş yağ içerdiği için bölgesel yağlanmalara sebebiyet verebiliyor. Kolesterol üzerinde de kötü bir etkisi mevcut. Kahvenin kalorisini ciddi şekilde artırıyor(1 tatlı kaşığı süt tozu yaklaşık 75 kalori). Kahveyi sütlü sevenler süt tozu yerine sağlık için az yağlı ya da laktozsuz süt tercih etmeliler.
Kahvenin İçerisine Tatlandırıcı Eklenmemeli
Çoğu insan kilo vermek adına şeker kullanmayı bırakıp tatlandırıcı ya yöneliyor. Ancak yapılan bir çalışmaya göre tatlandırıcının kilo vermede hiçbir etkisi yoktur. Hatta sürekli kullanımı ilerleyen zamanda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kahve içerken tatlı şekilde tüketmek isteyenler şeker ya da tatlandırıcıyı değil, kahveyi bal veya reçelle denemeleri daha sağlıklı olacaktır. Ancak tatlı halde sevilen kahveler için yapılacak yöntemler kahvenin kalorisini artıracaktır. Yine de en sağlıklısı hangisi ise o yöntem seçilmelidir.
Kahve Kiloyu Nasıl Etkiler?
Kahvenin en önemli içeriği kafeindir. Kafein; beyni uyararak metabolizmayı hızlandırır, kalp atışlarını artırır ve böylece yağ yakımını sağlayarak kilo vermeye destek olur. Bu etkileri sağlayabilmek için kafein oranı yüksek ve şekersiz kahveler tercih edilmelidir. Şeker kullanımı halinde kilo vermeye destek olan kahve tam tersi yönde etki gösterip kilo almaya neden olabilir. Spor önce içilecek kahve, spor sırasında yağ yakımının daha kolay olmasını kolaylaştırır. Kilo vermek amaçlı içilecek kahve tercihen içine şeker konulmadan içilecek siyah kahve; filtre kahve, Türk kahvesi gibi seçenekler olmalıdır.
Kahve Tok Tutar mı?
Kahvenin tok tuttuğuna yönelik sonuç veren araştırmalar mevcut. Yine de bu araştırmalar bazı bireylerde kahve içtikten sonra daha az yemek yediklerine dair bir bulguya rastlanmış. Yani bu demek oluyor ki kahve içen herkes kesinlikle tok kalacak diye bir şey yok. Ancak kahve tüketirken yapılacak bazı yöntemlerle belki bu tokluk hissinin sağlanacağı yönde tavsiyeler mevcut. Örneğin kahvenin sütlü halde içilmesi ile vücut protein, karbonhidrat ve yağı alacağı için kişi daha uzun süre tok hissedebilir. Hatta şöyle bir tavsiye de mevcut: kullanılacak bu süt tam yağlı olursa besin değeri daha yüksek olur ve doyuruculuğu da bir o kadar fazla olur. Belki kalorisi süt olmadan içilecek kahveye kıyasla biraz daha kalorili olabilir ancak kahve içerek tok kalmak isteyenler için bir alternatif olduğu da bir gerçek.
Diyetteyken Kahve İçilir mi?
Özellikle kahvenin kilo vermede destek olduğu düşünüldüğünde, evet, diyet yapanlar kahve içilebilir. Kahvenin kalorisi tek başına çok azdır, bu nedenle diyette tercih edilebilen bir içecektir. Diyette filtre kahve ve Türk kahvesi en çok önerilen çeşitlerdir(Filtre kahve yaklaşık 5, Türk kahvesi ise yaklaşık 7 kaloridir.). Fakat kahvenin şekersiz içilmesi önerilir. Diyet yapacakların tokluk hissini sağlamaları için ara öğünlerde kahve tüketmesi önerilir. Bu da daha az yemek yiyerek kilo vermeyi kolaylaştırır. Kahveyi sade sevmeyenler, aroma vermek için tarçın kullanabilir. Doğru diyet listesi ile beraber yapılan egzersizin, kahve içerek faydalarını daha artırılması mümkündür.