Diyetini "Bal"la Kesiyoruz
Kahvaltı masalarının vazgeçilmesi, kaymağın ekürisi... Yararları, özellikleri ve saklama koşullarıyla işte bala dair bilmemiz gerekenler!
Bal, yakından tanıdığımızı düşündüğümüz ancak hakkında keşfedilmeyen onlarca gerçek olan bir gıda. Hakiki balla ilgili detaylar, bu değerli besini beslenme düzenimize mutlaka dahil etmemiz gerektiğini hatırlatıyor.
İyi bir bal nasıl olmalı?
Balın gerçek olduğunu gösteren en önemli özelliklerden biri şekerlenebilmesidir. Ayrıca bal eğer buzdolabına girdiğinde donuyorsa bu da onun hakikiliğini gösterir. Bunun yanı sıra kıvam da önemli bir göstergedir. İyi balın yoğun bir kıvamı vardır.
Bal nasıl saklanır?
Özellikle fazla miktarda alındığında balı korumak zor olabiliyor. Bilinmesi gereken en önemli unsur, bal kavanozunun ağzının sıkıca kapalı olması ve havayla temas etmemesi gerektiği. Bu arada cam kavanoz balın saklanması için en uygun yerdir. Balı saklarken hem güneşten hem de soğuktan kaçınmak gerekir. En doğrusu karanlık bir dolapta muhafaza etmektir.
Balı beslenme düzenimize nasıl dahil ederiz?
Balın ısıtılması aslında günümüzde zararlı sayılıyor. Çünkü ortaya çıkan HMF maddesi insan vücudu için zararlı olarak gösteriliyor. Bu konuda farklı görüşler olsa da, günlük beslenmeye 50-80 gram bal dahil edilebileceğini bilmekte fayda var.
Balın sağlık üzerindeki yararları neler?
*Soğuk algınlıklarına karşı bağışıklığın yükselmesine yardımcı olur.
*Demirin artmasına destek olur, dolayısıyla kırmızı kan hücrelerinin üretimine katkı sağlar.
*Prebiyotik özelliklidir. Yararlı bakteri oluşumu sağlar.
*İltihaplanmalara karşı etki yaratır. Enfeksiyonlar için de yardımcıdır.
*İçerdiği flavonoidler ile kansere karşı koruyucu etki gösterdiği tahmin edilmektedir.
Balın kalorisi, içeriği ve ballı tüm tarifler için tıkla !