Diyetten ekmeği çıkarmak zayıflatır mı?
Diyette ekmek konusunda nasıl seçimler yapmanız gerektiğini ve bu seçimlerin size getirilerini öğrenmeniz sandığınızdan çok daha önemli.
Ekmek tüketimi ve çeşitleri yıllardır tartışılıyor. Herhangi bir ortamda kilo problemleri ve zayıflama gündeme gelmeyedursun. Hemen şu cümleyi duyuveririz: “Ekmeği kes, hemen zayıflarsın.” Peki bu cümlenin doğruluk payı ne? İçi boş bir diyet efsanesi mi, yoksa gerçeklik payı var mı? Diyette ekmek yenir mi diye merak ediyorsanız ve doğru ekmek çeşitlerini tercih etmek istiyorsanız doğru yerdesiniz.
Öncelikle belki de en sonda söylememiz gereken şeyi en başta söyleyelim: Diyette ekmek tüketimini sıfıra indirmenin zayıflamaya sebep olduğuna dair kanıtlanmış bilimsel dayanaklar bulunmuyor. Yani bu söylemlerin çoğunun kaynağı aslında ya kişisel tecrübeler oluyor ya da o malum “bir arkadaş”lar :) Ama unutmamak gerekir ki birinin doğrusu diğer birinin yanlışıdır. Ayrıca sizi zayıflatan şey her zaman doğru ve sağlıklı olacak diye bir kaide de yok.
Diyette ekmek yenir mi?
Vücudunuzun ihtiyacı olan temel besin öğelerinden biri karbonhidratlar. Hepimizin bildiği gibi karbonhidratlar kaliteli, yani kompleks karbonhidratlar ve basit karbonhidratlar olarak ikiye ayrılıyor ve doğru tercihler yaptığınızda karbonhidrat ihtiyacınızın önemli bir kısmını ekmekten karşılayabiliyorsunuz.
Buradan tahmin edebileceğiniz gibi diyette ekmek yememek bizim önerdiğimiz bir davranış şekli değil. Çünkü sağladığı kaliteli karbonhidratın yanı sıra ekmeğin diyetinize ve sağlığınıza pek çok katkısı bulunuyor.
Ekmeğin faydaları neler?
Diyet sırasında tokluk halinin uzun sürmesinin ne kadar önemli olduğunu anlatmamıza herhalde gerek yok, bunu en iyi diyet yapanlar biliyor. Bugüne dek tok tutacak ümidiyle tatsız tuzsuz nice atıştırmalık denediğinizi şöyle bir gözünüzün önünden geçirmeniz yeter.
Ekmek tüketimi işte bu konuda çok önemli bir fayda sağlıyor. Öncelikle içeriğindeki lif miktarı fazla olduğundan midede fazla yer kaplıyor ve bu sayede açlık hissinin daha geç oluşmasına yardımcı oluyor. Ekmeğin sindirimi ağızda başladığı için beyne daha hızlı tokluk sinyali gönderiyor olması da yine bu özelliğini destekliyor. Ayrıca kan şekerinizin dengede kalmasını sağlıyor. Böylece diyet sürecinizde iştah kontrolü konusunda bir adım öne geçmenize sebep oluyor.
Bazı ekmek çeşitleri B12 hariç B grubu vitaminlerinin tamamına sahip. Örneğin tam tahıllı ekmekler bu vitaminlerin önemli kaynaklarından. Bu vitaminleri yeterince almanız metabolizmanızın iyi çalışması için oldukça önemli. Ayrıca B grubu vitaminlerinin eksikliği durumunda halsizlik, yorgunluk, kötü ruh hali ve depresyon belirtileri gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Ekmek aynı zamanda içerdiği lifler sayesinde sindirim sisteminizin düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Bu özelliklerinden ötürü, en rahat bulunabilen karbonhidrat kaynaklarından biri olan ve günlük enerji ihtiyacınızın karşılanmasında önemli bir görev üstlenen bu besine beslenme düzeninizde yer vermenizi tavsiye ediyoruz.
Diyette hangi ekmek yenmeli?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ekmeği tamamen kesmenizi değil, doğru ekmek çeşitlerini tercih etmenizi ve elbette porsiyon kontrolü yapmanızı tavsiye ediyoruz. Ekmek seçimlerinizde kan şekerinizi hızla yükselten, glisemik indeksi yüksek beyaz ekmeğe yönelmemelisiniz. Çünkü beyaz ekmek yukarıda saydığımız olumlu özellikleri ne yazık ki taşımıyor.
Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeklerini, çavdar ekmeklerini, kepekli ekmekleri ve tam tahıllı diğer ekmek çeşitlerini tercih etmelisiniz. Çünkü bu ekmekler öğütülmemiş yüksek kalitede karbonhidrat içeriyorlar. Glisemik indeksleri düşük ve lif içerikleri yüksek olduğundan da sizi uzun süre tok tutma özelliğine sahipler.
Glutensiz beslenmesi gereken kişiler ise diyetlerinde mısır ekmeğini tercih edebilir.
Diyette kaç dilim ekmek yenmeli sorusunun cevabı ise yaşınıza, cinsiyetinize, günlük aktivite durumunuza ve günlük almanız gereken kalori miktarınıza göre değişiklik gösteriyor.
Ekmek kaç kalori merak ediyorsanız buradan çeşitlerine göre kalori miktarlarını öğrenebilirsiniz.