Dünyanın en güçlü ikinci antioksidanı astaksantinle tanışmanız gerek!
Kötü kolesterole, karaciğer yağlanmasına, cilt, kalp ve eklem sağlığına iyi gelen astaksantin maddesi hangi besinlerde bulunuyor ve nasıl etki gösteriyor?
Birçok besin aracılığıyla beslenme düzenine dahil edilebilen astaksantin maddesi doğada bulunan en güçlü antioksidan ve karotenoidlerden biri. Kırışıklıkların azalmasından egzersiz performansınızın artmasına kadar pek çok olumlu etkisi bulunan bu güçlü pigment, belirli deniz ürünlerine kırmızı-turuncu renk veriyor ve sağlıklı görüşü, beyin ve kalp sağlığını destekliyor.
Şimdi daha ayrıntılı bir şekilde tanımına, sağlığımıza etkilerine ve hangi besinlerde bulunduğuna göz atalım.
Astaksantin nedir?
Astaksantini çeşitli gıdalarda bulunan ve doğal pigment çeşidi olan bir karotenoid türü olarak tanımlayabiliriz. Bu yararlı pigment canlı kırmızı-turuncu rengini alg, somon ve ıstakoz gibi deniz ürünlerine veriyor. Hayvan ve balık yemlerinde gıda boyası olarak kullanımı da onaylanmış olan bu pigment aynı zamanda takviye formunda da bulunuyor.
Hem suda hem de yağda eriyen astaksantin çok iyi bir A vitamini kaynağı ve dünyanın en güçlü ikinci antioksidanı olarak tanımlanıyor. Yapılan araştırmalar da serbest radikallerle savaşabilme kabiliyetinin C vitaminden 6.000, E vitaminden 550 ve beta karoten’den 40 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
Astaksantinin yararları neler?
Astaksantinin antioksidan özelliğinin etkisiyle bazı kronik hastalık türlerine karşı koruyucu olduğu biliniyor. Mevcut araştırmalar da astaksantinin beyin ve kalp sağlığını, vücudun dayanıklılık ve enerji seviyesini, hatta doğurganlığı olumlu yönde etkilediğini gösteriyor.
Alzheimer ve Parkinson riskini azaltıyor
Hafızayı güçlendiriyor, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına yakalanma ihtimalini ve beyin felci dediğimiz inme riskini düşürüyor ve beyindeki toksin maddeleri azaltıyor.
Kan basıncının düşmesine yardımcı olarak kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu görev görüyor. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin ve trigliseridin düşmesine yardımcı oluyor. Ayrıca alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasını ve iltihaplanmasını azaltıyor; bu anlamda tam bir karaciğer dostu olduğunu söyleyebiliriz.
Cilt elastikiyetinin artmasına yardımcıyken, ciltteki kolajen miktarının azalmasına ve deri kalınlaşmasına engel oluyor. Bu ise güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalan cildimizi koruyarak kırışıklıkların önüne geçilmesine yardım ediyor. Yine cilde sağladığı olumlu etkilerden bir diğeri ise saç dökülmelerini azaltması.
Şeker hastalığının karşı etki gösteriyor
Eklem sağlığına iyi geliyor, kas gelişimini olumlu etkiliyor. Egzersiz sonu gelişebilecek yorgunluğu ve kas tutulması ihtimalini azaltıyor. Ayrıca kan akışını hızlandırdığı ve sperm sayısını artırdığı da biliniyor.
Genel olarak iltihaplanmaya karşı olduğu gibi, gözdeki bakteri iltihaplarına karşı da koruyucu görev görüyor. Özellikle keskin görmeyi sağlayan gözün makula bölgesini ve retina kısmını koruyor.
Pankreasta insülin üreten hücreleri koruyarak şeker hastalığının önüne geçilmesine destek oluyor ve mide ülserine karşı koruyor.
Astaksantin hangi besinlerde bulunur?
Peki bu maddenin faydalarından nasıl yararlanabiliriz? Girişte de söylediğimiz gibi astaksantin daha ziyade deniz ürünlerinde bulunuyor. Bu maddeyi kırmızı alabalık, ıstakoz, yengeç, karides, çipura ve yosunun yanı sıra yumurta sarısı aracılığıyla almak da mümkün. Dilerseniz bir doktora danışarak senede bir kür olacak şekilde astaksantin içeren multivitaminleri de kullanabilirsiniz.
Konuk yazar: Dr. Murat Topoğlu