Eliminasyon diyetiyle besin intoleranslarını keşfet!
Vücudunuza hangi besinlerin yaramadığını bu diyet sayesinde çözebilirsiniz!
Hiç vücudunuzun bazı besinlere karşı reaksiyon verdiğini fark ettiniz mi? Rahatsızlık hissi, şişkinlik hissi ya da belki alerji durumu...Tüm bunları anlamak ve hangi besinlerin size yaramadığını fark edebilmek için eliminasyon diyeti iyi bir çözüm olabilir. Gelin bu diyetin nasıl olduğunu öğrenelim.
Eliminasyon Diyeti Nedir?
Eliminasyonun kelime anlamı aslında yok etme, ortadan kaldırma demektir. Eliminasyon diyeti ise sağlığı tetikleyebilecek belirli besin gruplarının beslenmeden çıkarılmasıdır. Yani eliminasyon diyeti zayıflama diyeti değildir. Bazı besinler riskli olarak kabul edilirse bu besinler ve bunları içeren tüm besinler diyetten çıkarılmalıdır. Besinlere karşı oluşan reaksiyonların tedavisinde eliminasyon diyetinin önemi büyüktür. Bu diyetlerde elde edilen başarı, allerjen sebebinin doğru olarak belirlenmesine ve diyetten, sorumlu allerjeni içeren tüm besinlerin elimine edilmesine bağlıdır.
Besine Karşı İntolerans Nedir?
Gıda intoleransı tüketilen gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyon göstermesidir. Besinin içeriğindeki madde sindirilemez veya parçalanamaz. Bu durumda sindirim sisteminin hasar almasına sebep olur.
Herhangi bir besin vücutta intolerans oluşturabilir. Bazı besinler, diğerlerinden daha fazla problem yaratabilir. Örneğin, elmaya karşı intolerans azdır, portakala karşı intolerans oluşumu daha fazladır. Buğday, diğer tahıllara göre daha fazla intolerans oluşturan bir besindir. Bazı besinlerde besin intoleransı kesinlikle olmaz düşüncesi yanlıştır. Günlük beslenmede tüketilen her türlü besine karşı intolerans zamanla gelişebilir.
Besin İntoleransının Nedenlerini Merak Edenlere!
1.Toksik Etkiler
Besinlerde doğal olarak bulunan ve kontaminasyon yoluyla besinlere geçen toksinlerin etkisiyle intolerans gelişebilir.
2.Farmakolojik Etkiler
Gıdalara tat vermek veya mikroorganizma üremesini engellemek amacıyla eklenen katkı maddeleri, gıda intoleransına sebep olabilir.
3.Enzim Eksiklikleri
Bazı enzimlerin vücuttaki eksikliklerine bağlı olarak sindirim problemleri yaşanabilir. Örneğin laktaz enziminin eksikliği laktoz intoleransına sebep olabilir. Bu yüzden süt ve süt ürünleri vücutta şişkinlik, gaz gibi sorunlara yol açabilir.
4.Psikolojik Etkiler
Kişilerin bazı besinlerden saplantılı nefret etmesi, o besine karşı intolerans geliştirmesine sebep olabilir.
Eliminasyon Diyeti Nasıl Uygulanır?
Eliminasyon diyeti 2 aşamadan oluşur. Genellikle bu düzen 4-6 hafta kadar devam eder. İlk aşamada diyet süresince kişi bu gıdaların her zerresinden kaçınmalıdır. Gerçekten de besin duyarlılığı söz konusuysa, belirtiler, diyetin beşinci ya da altıncı gününe kadar kaybolur. İkinci aşamasında beslenmeden çıkarılan yiyecekler kişiye tekrar tanıtılır. Kısa sürede reaksiyonlar gözlemlenir. Kişinin intoleransının olduğu besin grupları tespit edilir. Belirtilerin yok olmadığı durumda, beslenme programındaki bir besine reaksiyon olasılığı vardır. Bu durumda daha sınırlı bir diyete geçilmesinde yarar vardır.
Eliminasyon Diyetinde Yasak Olan Besinler Nelerdir?
Öncelikle bu diyette ciddi kısıtlamalar olduğu bilinmelidir.
Glutenli tahıllar: Buğday, arpa,çavdar..
Buğday dediğimizde içine makarna,erişte, bulgur gibi soframızın önemli tahıllarının girdiğini unutmamalıyız! Gluten paketli olan çoğu gıdada da mevcut.
Süt ürünleri : Süt,peynir,yoğurt,krema..
Bizim için yaz akşamlarının değerlisi olan dondurmayı da maalesef ki bu gruba dahil ediyoruz.
Bazı sebzeler: Patlıcan,biber,domates,patates ve mısır.
Bazı meyveler: Turunçgiller ve FODMAP içeren meyveler
Kuruyemişler: Fıstık,ceviz,badem,fındık ve tüm kuruyemişler.
Yağlar: Tereyağı,margarin,sıvıyağ ..
İçindeki yağ oranının oldukça yüksek olduğunu bildiğimiz mayonez!
Kafein: Kahve, çay, gazlı içecekler ve enerji içecekleri.
Kurubaklagiller: Mercimek, kuru fasulye, nohut..
Et grubu: İşlenmiş tüm etler, tavuk,yumurta, kabuklu deniz ürünleri.
Şeker ve tatlılar. Özetle işlenmiş gıdaların hepsi yasaklar listesinde!
Eliminasyon Diyetinde Serbest Olan Besinler Nelerdir?
Yasak olan besinleri uzun uzun saydığımıza göre gelin geriye hangi besinler kaldı onlara bir bakalım.
Pirinç,karabuğday.
Patlıcan,patates,biber,domates,mısır harici sebzeler.
Narenciye ve FODMAP içeren meyveler harici meyveler.
Kuzu eti ,hindi.
Glutensiz tahıllar.
Baharatlar.
Su ve bitki çayları.
Eliminasyon Diyetinin Vücuda Faydaları Nelerdir?
Eliminasyon, gıda hassasiyetlerini belirlemede altın standarttır. Şişkinlik, kabızlık ve hazımsızlık gibi şikayetleri hafifletebilir.
Kronik migreni azaltabilir. Eliminasyon diyetlerinin, migren tedavisinde olumlu sonuçları olabileceğini belirten bir çalışmada, yetişkinlere uygulanan eliminasyon diyetinin hastaların %70‟inde olumlu sonuç verdiği belirtilmiştir.
Beslenmenin temel etken olduğu egzama şikayetlerini geçirebilir.
Son Olarak Risklerine De Bir Göz Atalım!
Eliminasyon diyetleri sıkı diyetler olduğu için çocuklarda uygulanırsa büyüme gerilikleri yapabilir. Diyetin süresini bilinçsizce uzatmak besin eksikliklerine bağlı ciddi vitamin ve mineral kayıplarına sebep olabilir.,
Bu yüzden hep söylediğimiz gibi bu beslenme biçini bir uzman eşliğinde yürütmeniz oldukça önemlidir!