Ergenlikte Beslenme Ayrı Bir Özen Gerektirir
İsyanım var ev yemeklerine! İsyanım var şunu ye, bunu ye diyenlere...
İnsan hayatının belki de en isyankar dönemi olan ergenlikteki beslenme alışkanlıklarında biraz katı davranmak gerekiyor. Yetişkinliğe geçilen bir ara olduğundan büyümenin oldukça önem kazandığı ergenliğin en büyük tehlikesi ise şüphesiz fast food.
Ergenlik oldukça hızlı bir büyüme ve gelişme zamanıdır. Dolayısıyla kalori ihtiyacı da doğru orantılı olarak fazladır. Önemli olan bu ihtiyacı sağlıklı besinlerden karşılamaktır.
Özellikle kalsiyum boy gelişimi için hayati önem taşıdığından süt, yoğurt, kefir, peynir gibi ürünler ayrı bir önem taşır. Yeterli kalsiyum, fiziksel aktiviteler için de güçlü bir kemik yapısı sağlar.
Bunun yanı sıra kalsiyum kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler gibi içeriklerden de karşılanabilir. Kalsiyumun yanı sıra E vitamini, C vitamini gibi son derece faydalı besin öğeleri de böylece vücuda alınır.
Ergenlik dönemine adım atmış sağlıklı bir birey günlük yaklaşık 2500 kalorilik ihtiyaca sahiptir. Eğer fazla kilo, obezite gibi bir durum varsa da gelişimin olumsuz yönde etkilenmemesi için mutlaka uzman bir diyetisyenle çalışılmalıdır.
Aslında bu dönemde gençlerin hatalı beslenme alışkanlıklarının büyük kısmını kaynağı belirsiz fast food ürünleri, cips benzeri abur cuburlar ve şekerli-gazlı içecekler oluşturuyor. Şekerli içecekleri ayranla değişmek, hamburger gibi besinleri evde hazırlamak, çiğ kuruyemişlerle ara öğün alışkanlığı kazandırmak doğru davranış şekilleridir.
Kız çocukları ergenlikle birlikte adet görmeye de başlayacaklarından demir eksikliği görülebilir. Bu durumda kaliteli protein kaynaklarına yönelinebilir.