Ergenlikte Stres ve Beslenme İlişkisi
Ergenlik sürecinde yoğun olarak hissedilen stres ve kaygıları beslenme yoluyla azaltmak mümkün mü? Mümkünse nasıl?
Çocukluktan yetişkinliğe adım atılan ve çoğu genç insan için oldukça sancılı geçen o malum dönem: Ergenlik. Hem fiziksel hem psikolojik açıdan buhranlı bir geçiş süreci olsa da, etkilerini hafifletecek bazı şeyler de yok değil aslında... Beslenmenin önemi burada da devreye giriyor.
Ergenlikte yoğun stres ve kaygı yüklenen gençlere sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak bunlarla mücadele etmelerini sağlamak mümkün.
İlk olarak, kahvaltı yapma alışkanlığının kazanılması ergenlikte oldukça olumlu etki eder. Kahvaltı, güne başlarken yeterli enerji alınmasını, bu ise gün içinde dikkat dağınıklığının azalmasını ve öğrenim yetisinin artmasını sağlar.
Ergenlik sürecindeki gençlerin gün içerisinde B, C ve D grubu vitaminleri ile triptofan, çinko, demir, magnezyum alımlarına özen göstermeleri gerekir.
ERGENLİKTE STRESLE MÜCADELE
Tam tahıllı besinler de yine ergenlikte beslenme programında yer alması gereken besinlerdendir. Tam tahıllı besinler vücutta serotonin hormonunun artmasını sağlayan triptofan proteinine sahiptir. Bu hormon vücudun rahatlamasına ve kişinin kendisini daha mutlu hissetmesini sağlar. B grubu vitaminleri açısından da zengin oldukları için stresin azaltılmasında önemli rol oynarlar. Magnezyum eksikliği de strese yol açan etkenlerden biridir ve tam tahıllı gıdalar bol miktarda magnezyum barındırır. Yine magnezyumdan zengin diğer besinler arasında muz, avokado ve kereviz sayılabilir.
Tavuk eti, balık, kırmızı et, yumurta ve süt ürünleri de triptofan proteini açısından zengindirler. Yukarı da değindiğimiz üzere, triptofan serotonin hormonunun artmasını sağlarken, vücudun biyolojik saatini düzenleyen ve uyumamıza yardımcı olan melatonin hormonunun düzenlenmesinde de etki gösterir. Düzenli ve sağlıklı bir uykunun ise stresi azaltmadaki etkisi çok önemlidir.
KURUYEMİŞ DESTEĞİ
Beslenme programlerında ara öğünlere kolayca dahil edilebilecek olan badem, ceviz, yer fıstığı gibi kuruyemişler de içerdikleri doymamış yağ sayesinde stresin azaltılmasında etkili olurlar.
Bu süreçte olabildiğince, stresin artmasına yol açabilen kızartılmış yiyeceklerden, glisemik indeksi yüksek olan besinlerden ve rafine şekerden uzak durulması tavsiye edilir.
Unutma, bu sancılı dönemler geride kalacak ama bu dönemde edinilen pek çok iyi ya da kötü alışkanlık yetişkinlik döneminde de seninle olacak. Bu yüzden sağlıklı bir beslenme düzeni oturtman ileride çok işine yarayacak!