Etiket Okuma: Markete Giden Herkeste Olması Gereken Meziyet
Bazı “doğal” ya da “katkısız” sandığımız ürünlerin aslında öyle olmadığını anlamak için tek yol var: Etiket okumak.
Markete giren her besinin içeriğine dikkat etmek gerekiyor. Peki etiketleri nasıl okumalıyız? Önemli noktaları not ettik, daha fazla merak ettiğin konu varsa yorum kısmına yazabilirsin.
GDO içermez veya Organik
‘’GDO içermez’’ ya da ‘’organik’’ etiketiyle satılan tüm ürünlerde etiketten tatmin olmadıysan sertifikalarını kontrol edebilirsin. Şu andaki “organiklik” standartlarına göre bir ürünün %70 oranında organik içerik içermesi yeterlidir ve geri kalan içerikler ile ilgili ise herhangi bir sınırlama getirilmemiştir. Doğal kişisel bakım ürünlerinin sadece küçük bir alt kümesi organiktir ve Doğallık Standartları’na uygun şekilde üretilmiş ya da bu standarda uygun içerikler içermektedir.
Light Ürün
Light ürün ibaresi gördüğümüz ürünler, enerji değeri en az % 25 oranında azaltılmış ürünlerdir. Ezbere aldığımız light ürünler de kimi zaman şeker içeriğiyle tatlandırılabiliyor. Bu tür ürünleri satın almadan önce de mutlaka içindekiler kısmını ve üzerindeki kalori cetvelini incelemelisin.
Yağsız ürün veya yağ içermez
Yağ içermez denilen birçok ürünün etiketine bakıldığında yağ ibaresinin karşısında 0,5, 1 gibi sayılar göreceksin. Dolayısıyla bu da o gıdaların aslında “az da olsa” yağ içerdiği anlamına geliyor yani porsiyonu %5’den daha az yağlı olduğu anlamına geliyor.
Üretim ve Son kullanma tarihleri
Mutlaka etiketlerin üzerindeki son kullanma ve üretim tarihlerini kontrol et. Eğer son kullanma tarihi geçmemesine rağmen tadında bir gariplik hissediyorsan mutlaka iade et. Üretim veya son kullanma tarihi yakın olan ürünleri de tercih etmemeye çalış.
Adını bilmediğin katkı maddeleri
Katkı maddeleri konusunda gözün açık olsun. İçeriği tamamen doğal denen ürünlerde bile kimi zaman ufak hileler olabiliyor. Bu nedenle içindekiler kısmını iyice oku, sana yabancı gelen maddeleri görürsen ürünü satın alma.
Şarküteriye dikkat
Özellikle şarküteri ürünlerinde içindekiler kısmını dikkatle oku. Şimdilerde raflarda yer almaya başlayan “light” jambon, “tuzsuz” sucuk gibi ürünler aslında yağı ya da tuzu azaltılırken raf ömrünün uzun olması için başka maddelerle zenginleştiriliyor. Etin yağ oranı her ne kadar azaltılmış olsa da hayvansal gıdaların içeriğinde bulunan kolesterolün fazlası kan yağlarında yükselme eğilimi, damar sertliği, damarlarda plak oluşumu, kalp krizi, damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden tüketilen miktara dikkat edilmesi gerekiyor.
%100 Doğal veya Tamamen Doğal
“Doğal” ibaresi taşıyan ürünlerin içeriğinde asla bulunmaması gereken maddelerden bazıları şunlardır: Sulfatlar (Sodium Lauryl/Laureth Sulfate), Parabenler (Methyl-, Propyl-, Ethyl-, Butyl-), Petrokimyasallar (petrolatum, mineral yağlar, parafin), Kimyasal Koruyucular (Oxybenzone/Avobenzone) ve Ftalatlar.
Pastörize süt
Yüksek ısıda işlem görerek zararlı mikroorganizmalardan arındırıldığını belirtiyor. Yüksek ısıyı belirli bir süre aralığında görmüş olduğundan evde kaynatılan sokak sütlerinden daha sağlıklı ve bileşim olarak daha zengin. Cam şişede pastörize günlük süt tüketimi tercih edilmeli.
UHT süt
Yüksek ısıda işlem görerek tüm mikroorganizmalardan arındırıldığını gösteriyor. Açıldıktan sonra 1-2 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor.
Fruktoz, mısır şurubu içerir.
Mısır şurubu, fruktoz, fruktoz şurubu, fruktozlu mısır şurubu, esmer şeker veya invert şeker içerir ifadelerini gördüğünde dikkat etmelisin. Fruktoz vücutta kullanılmak için insüline ihtiyaç duymadığından hızlıca yağa dönüşebilir. Aynı şey invert şeker ve fruktozlu mısır şurubunda da geçerlidir. Bu tip şeker türevlerini barındıran gıdalar; yağa dönüşme, yüksek trigliserid durumu yaratma, hızlı kilo artışına sebep olma, vücutta toksik etki, damar sertliği ve karaciğer yağlanması gibi süreçleri başlatabilir. Bu nedenle tüketimini sınırlandırmanda yarar var.