Gece Neden Acıkırız?
Bedeninin sana yaptığı bir oyun mu gece gece acıkmak?
Durum Analizi Zamanı
Yoğun geçen bir günün ardından yorgun bir şekilde televizyonun karşısına geçerek çikolata, gofret veya cips gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlere mi yöneliyorsun? Günün stres ve yorgunluğunu üzerinden atabilmek için özellikle geceleri, sana serotonin hormonu salgılatarak mutluluk verecek olan karbonhidrat oranı yüksek besinlere yönelmen bedeninin sana bir oyunu olabilir. Öncelikle bunu fark etmek gerekiyor.
Karşı Koyamıyorsan; Dengeleyebilirsin!
Hem diyetini hem düzenini bozmadan serotonin yapımını artırabileceğin farklı besinler de mevcut. Serotonin salgılatan bir aminoasit olan triptofan muz, badem, süt ve süt ürünleri, gibi daha
düşük kalorili
besinlerde bulunuyor. Artık, mutlu hissetmek için tercih ettiğin çikolataların, cipslerin yerini meyve, süt ve sert kabuklu yemişlerle de doldurabilirsin.
Güzel Haber!
Diyelim ki bu yazıyı okuduğunda çoktan çikolatalı fındık ezmesinden kaşık kaşık yedin. O zaman şunu bilmende yarar var; yaptığın bir öğünlük bir kaçamak, diyetini düzenli bir şekilde uyguluyorsan, günün sonunda tek kaçamağın da bu ise kilo almana sebep olmaz. Çünkü örneğin yarım kilo (500 gram) alman için, vücuduna, harcadığın enerjiden yaklaşık 3500 kalori daha fazlasını alman gerekir. 2-3 kaşık çikolatalı fındık ezmesi ile yaklaşık 200 kalori almış olursun. Bu kaçamaklar sürekli olmadığı durumda da kilo almak ya da diyetini bozmak düşüncesiyle karşı karşıya kalmazsın.
Dikkat: Gece yeme alışkanlığını “Gece Yeme Sendromu” (Night Eating Syndrome) gibi profesyonel tedavi gerektiren rahatsızlıklarla karıştırmamalısın.Gece Yeme Sendromu, tüm gün içinde yenen besinlerin en az %25-50’sinin akşam yemeği ve sonrasında tüketilmesidir.