Gıdanı Tanı: İşlenmiş Gıdalar
İşlem görmüş, hazır gıdalardan bahsedeceğiz, ortak özellikleri nedir? Nelere dikkat etmek gerekir?
- Çabuk acıktırırlar: Bu gıdalarda kullanılan mısır şurubu ve aspartam gibi içerikler, kan şekerinde ani iniş çıkışlara neden olarak kişinin kısa sürede tekrar yemek yemeye yönelmesini sağlar. Tekrar bu tip gıdalara yönelenler kendilerini sürekli yeme ve acıkma sürecinden oluşan bir kısırdöngü içinde bulur. Bu durumun tek getirisi fazla kilolardır.
- Sindirim sistemini zorlarlar: İnsan vücudunun sindirim sistemi özellikle fast food olarak tercih edilen işlenmiş gıdalara uygun değildir . Bu gibi gıdalar vücuda alındığında sindirim sistemini alt üst edebilirler.
- İşlenmiş gıdalar bağımlılık yapabilir: İşlenmiş gıdalarda bulunan maddeler tüketildikleri zaman sadece serotonin denilen mutluluk hormonunu salgılatırlar. Bir süre serotonin salgılandıktan sonra bu hormonun üretimi durduğunda kişi tekrar bu yiyeceklere yönelerek aynı hazzı yaşamak ister.
- Yoğun katkı maddesi içerirler: Özellikle sosis, salam gibi şarküteri ürünleri bazı hastalıkları tetiklediği için araştırmacılar tarafından kanserojen olarak tanımlanmıştır. Uzmanlar özellikle bebeklerin ve küçük çocukların bu tür gıdaları tüketmemeleri gerektiğini savunuyor.
- Raf ömürleri koruyucu maddeler nedeniyle normal besinlere göre uzundur: İşlenmiş gıdalara da uzun süre dayanmaları için birçok koruyucu madde eklendiğinden insan sağlığı üzerinde negatif etkiye sahiptir.
- İçindekiler kısmı çok iyi okunmalı ve hatta araştırılmalıdır: Bu tarz bazı gıdaların içindekiler kısmında, üretim aşamasında eklenen MSG, renklendiriciler ya da mısır şurubu yazmayabilir. Bu da tüketiciyi yanıltır.
- Melamin içerebilirler: Bu madde, besinlerdeki düşük protein miktarını ortadan kaldırsa da bir tür sentetik olduğu için insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
- Hormonal yapıyı bozarlar: Sık tüketilen işlenmiş gıdalar vücudun hormonal işleyişini bozarak organları yağlandırabilir