Hacamat kas ve eklem ağrılarını gerçekten azaltıyor mu?
Kupa tedavisi olarak da geçen hacamatın sağlığımız üzerinde gerçekten olumlu bir etkisi olabilir mi?
Dünya Rio de Janeiro’daki 2016 Olimpiyatları sırasında Michael Phelps’in sırt ve omuzlarındaki devasa mor çürükleri gördüğünde herkes bu morlukların nereden geldiğini merak etti. Bu morlukların acıyı, kas ağrısını azaltmaya ve daha fazlasına yardımcı olduğuna inanılan hacamat tedavisinden kaynaklandığının anlaşıldığı o önemli an bu tedavi için kuşkusuz çok önemliydi.
Eski tedavi yöntemlerini seçenler sadece sporcular da değil. Pek çok ünlü de bu yönteme başvuruyor. Peki hacamat gerçekten sağlığınızda olumlu bir değişiklik yaratabilir mi?
Hacamat nedir ve nasıl uygulanır?
Binlerce yıldır varlığını sürdüren ve geleneksel Çin tıbbına ait bir teknik olan hacamat tedavisinin uygulayıcıları bu yöntemin vücudun doğal iyileşme sürecini hızlandırmak için kan akışını hızlandırabileceğine savunuyorlar.
Birden fazla hacamat çeşidi olsa da en bilineni şu şekilde uygulanıyor: Tedavi için kullanılan ve vakum etkisine sahip bir bardak cilt üzerine yerleştiriliyor. Uygulanma amacına bağlı olarak bardaklar ya sabit bırakılıyor ya da kas boyunca hareket ettiriliyor.
Geleneksek Çin tıbbında ise bardak vakum etkisinin artması için ateşte ısıtılıyor. Bu şekilde yerleştirilen bardak kişide çok kuvvetli bir his yaratıyor ve bardak cildin üzerinde 2-4 dakika arasında bekletiliyor. Hacamat uygulanırken cam bardağın yanı sıra plastik bardaklar da tercih edilebiliyor. Ancak bu yöntemin savunucuları tek kullanımlık bu plastik bardakların tercih edilmesini hijyenik sebeplerden ötürü önermiyor.
Hacamatın faydaları neler?
Hacamat yöntemine başvuran kişiler bu yöntemi genellikle ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak ve kas ya da eklem ağrılarını azaltmak için tercih ediyor. Uygulayıcılar da hacamat tedavisinin tercih edilmesinin en temel iki nedeninin ağrıyı azaltmak ve hareketi artırmak olduğunu ifade ediyor. Yine uygulayıcılara göre çoğu kişi bu yöntemi sırt, boyun ve eklem ağrılarını hafifletmek için kullanıyor, yeni ameliyat geçiren ve yaraları olan bireylerde bu tedavi yara izlerini iyileştirmede önemli bir fayda sağlıyor.
Hacamat tüm bunları nasıl mı başarıyor? Tedavide kullanılan bardaklar basınç oluşturarak cildi emiyor. Böylece uygulama yapılan bölgedeki kan akışı hızlanıyor. Bu da vücudunuzun bu bölgesine onarım işleminin başlaması gerektiğine dair sinyal gönderiyor.
Bazı araştırmalar da hacamatın kronik boyun ve sırt ağrısını tedavi etmede geçici olarak yardımcı rol üstlenebileceğini destekliyor. Fakat yine de bu konudaki araştırmaların yeterli olduğunu söylemek pek de mümkün değil. 2018 yılında 60’tan fazla çalışmayı derleyen bir araştırma da kupa tedavisinin etkilerini açıklamak için tek bir teorinin yeterli olmadığı kanısına vardı.
Hacamatın yan etkileri var mı?
Hacamatın muhtemelen en ciddi yan etkisi cildin üzerinde oluşturduğu büyük morluklar. Bu morluklar kılcal damarlardaki kanın vakumlu bardak tarafından çekilmesi ve derinin hemen altında birikmesi sonucu oluşuyor. Tedavinin ardından 3-5 gün içerisinde ise yok olmaya başlıyor. Ancak eğer tedavide kullanılan bardaklar çok uzun süre cilt üzerinde bekletilirse derinin açılmasına sebep olan kabarcıklar meydana gelebiliyor. Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi'ne göre ağrı, sızı, yanık ve cilt enfeksiyonları da bu tedavi yönteminin diğer olası yan etkileri.
Son olarak çok önemli bir uyarıda bulunmayı unutmayalım: Diyabet ve diğer kan dolaşımı bozuklukları olan ve kan inceltici kullanan kişiler hacamat yönteminden uzak durmalı. Ayrıca cildi ince ve hassas olanlar da yine bu tedaviyi uygulamaması gerekenler arasında yer alıyor.
Konuyla bağlantılı " Garip ama işe yarıyor! Çin tıbbının mucize tedavi yöntemleri " başlıklı içeriğimizi de okumadan geçmeyin.