Hastalıkla iştahı kesilen çocuklar için beslenme önerileri
''Eyvah çocuğum hasta! Şimdi yemez, içmez nasıl iyileşecek?'' diye düşünmeyin. Sizin için hastayken nasıl beslenebileceklerine dair birkaç önerimiz var.
İyi olup olmadıklarını anlamak için başlarında sabahladığınız gecelerin sayısı muhtemelen daha çoktur ancak ortalama olarak çocukların yılda sekiz ila on soğuk algınlığı yaşadığını biliyor muydunuz? Sağlıklı olmaları için gösterdiğiniz tüm çabalara rağmen kreş, ilkokul, arkadaşlarıyla oyun derken hastalığı kapmaları önlenemez hale gelebiliyor. Hasta oldukları esnada bol miktarda dinlenmeli ve yeterli miktarda sıvı almalıdırlar. Peki biraz hapşırma, öksürük, burun akıntısı, belki ishal olduklarında onları beslemek için en iyi seçenekleriniz neler? Bu noktada bizimde onların vücutlarına giren virüsle savaşmalarını kolaylaştırmak için iyi beslenmelerini sağlayacak bazı önerilerimiz var.
Eyvah çocuğum hasta!
Bir çocuk hasta olduğunda çoğu yiyeceği reddedebilir ve normalde her yerde koşturur haldeyken enerjisi hiç olmadığı kadar düşük olabilir. Çocuğunuzun besinlerden uzaklaştığını görmek huzursuz edici olsa da, kısa vadede endişelenmeniz için bir neden değil. Genel olarak sağlıklı ve beslenmesi özenli düzenlenen, kısaca iyi beslenmiş bir çocuk tükettiği az miktarda besinle birkaç günü zarar görmeden atlatabilir ancak yeterli sıvı almaya devam etmeleri hayati önem taşır.
Sıvıları öncelik haline getirin – Su içmek çocuklar için her zaman kazanılmış bir alışkanlık olmayabilir. Fakat böyle bir durumda onları hızlı ayağa kaldırmanın anahtarı olarak görebilirsiniz. Bir pipetle içmesini kolaylaştırabilirsiniz. Hatta böyle durumlarda iyi seyreltilmiş taze sebze veya meyve sularının sindirimi kolaydır ve besleyicidir. Okula başlamış çocuklar için bal ve limonlu bitki çaylarından da yararlanabilirsiniz.
Onlara meyve verin
C vitamininin soğuk algınlığını iyileştireceğini gösteren sağlam bir kanıt olmayabilir ancak antioksidan özelliğiyle sizin yanınızda olacağına şüphe yok. İyi C vitamini kaynakları arasında limon, mandalina, portakal ve greyfurt bulunur. Meyveler sadece sağlık ve bağışıklığı desteklemek için vitamin ve minerallerle dolu değiller, aynı zamanda çocuğunuzun sıvı ihtiyaçlarını desteklemeye yardımcı olmak için oldukça yüksek miktarda su içerirler. Dondurulmuş ve dilimlenmiş meyveler uygun olduğu gibi çözülmesi kolaydır ve taze meyve kadar çabuk bozulmazlar. Beklenmeyen hastalık durumları için dolabınızda saklayabilir ve çeşitli şekillerde çocuğunuzun tüketmesini sağlayabilirsiniz.
- Yaban mersini veya çilek gibi hafifçe çözülmüş meyvelerle dondurulmuş meyve çubukları yapabilir ve ılık suyla soğukluğunu nötrleyebilirsiniz.
- Dondurulmuş meyve parçalarını süt veya yoğurdun içerisine karıştırarak bir smoothie hazırlayabilir ve bu sayede enerji dolu lezzetli bir içecekle hastalığı atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Eğer yutkunmakta zorlanıyorsa muz, elma gibi meyveleri püre halinde vermeyi deneyin.
Favori yiyeceklerini seçenek gösterin
Tabi aşırıya kaçmayın. Hasta bir çocuğun iştahı zayıf olabilir, bu nedenle en sevdikleri yiyecek türlerine göre mini yemekler servis edin. Sık küçük öğünlerin sindirimi daha kolaydır ve enerji ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur. Zengin, kızarmış, yağlı yiyeceklerden uzak durun ve midede kolay hazmedildiği için pirinç ve erişte gibi basit nişastalara yaslanın. Belki peynirli bir tost deneyebilir ve yanında meyve suyuyla servis edebilirsiniz. Biraz sebze yemesini sağlayabiliyorsanız ne mutlu! Yine de onları beslemeye daha fazla odaklanın.
Çorbaları geliştirin
Çorba sıcak, yatıştırıcı ve kabul gören bir ilaçtır. Ayrıca çocuğunuzun sıvı ihtiyaçlarını karşılamaya da yardımcı olacaktır. Çünkü hatırlanması gereken en önemli şey mümkün olduğunca çabuk iyileşmelerine yardımcı olmak için besleyici bir menüye ihtiyaç duymalarıdır. Bu yüzden elde edebileceğiniz en besleyici çorbayı elde etmeye çalışın. Kendiniz elde ettiğiniz tavuk veya et suyunun içerisine biraz sebze ve biraz pirinç ekleyip blendır yardımıyla pürüzsüz hale getirmeye çalışın.
Belirli hastalıklar için ipuçları:
Çocuğunuz için yapabileceğiniz en iyi şey bol miktarda sıvı tüketmesini sağlamaktır. Normal diyetine ek olarak bol miktarda sıvı verin. Çocuğunuz 24 saatten fazla yüksek bir sıcaklığa sahipse çocuk doktorunuzdan tavsiye istemeyi ihmal etmeyin.
Boğaz ağrısı
12 aylıktan büyük çocuklar için, balla tatlandırılmış ve içerisine limon sıkılmış ılık su yatıştırıcıdır. Boğaz ağrısı çocuğunuzun yeterince yemesini durduruyorsa, çorba ve smoothie'ler alması gereken enerji miktarına yaklaşmasına katkıda bulunabilir.
İshal
Çocuğunuzun sıvı kaybının önüne geçmek için su yine önceliklidir. Meyve suyu,
et suyu
gibi sıvılarla elektrolit düzenini dengelemek veya ishalin şiddetli olması durumunda eczacının elektrolit preparatlarını sürdürmek önemlidir (yaş sınırlarıyla ilgili üreticinin kılavuzuna uyun). Bunların dışında, patates-havuç gibi sebzeler, pirinç ve sade etler gibi yumuşak yiyeceklerle normal bir diyete sadık kalın. İshal devam ederse çocuk doktorunuza danışın.
Kabızlık
Tahıl lifi, hafif kabızlığın üstesinden gelmede en faydalıdır. Buğday bazlı, kepekli kahvaltılık tahıllar, kepekli ekmek ve kepekli makarna, kabızlığı hafifletmek için diyete çok faydalı ilaveler olabilir. Bununla birlikte, bu gıdaların yardımcı olması için, tercihen su veya seyreltilmiş meyve suyu şeklinde ekstra sıvı alınmalıdır. Meyve ve sebzelerde bulunan farklı lif türleri de yardımcınız olabilir.
Sizler için en önemli şey olan çocuklarınızın sadece hastalık zamanlarında değil, genel yaşam biçimlerinde de sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmaları onların geleceğine yapacağınız en büyük yatırım olabilir. Bunu unutmayın ve şekeri değil sebze ve meyveyi seçmeleri için çabalayın