Hipertansiyon nedir? İşte sebepleri, belirtileri ve beslenme yoluyla tedavisi
Hipertansiyonun önüne geçmek ya da teşhis konduktan sonra kontrol altına almak beslenme yoluyla mümkün. Peki ama hipertansiyon diyeti neleri içermeli, neleri dışlamalı?
Hipertansiyon özellikle ileri yaşlarda çok sık görülen bir sağlık sorunu. İdeal kilo aralığının dışında olmak, genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları gibi pek çok sebepten kaynaklanabilen hipertansiyon nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir bir göz atalım. En önemlisi beslenmemizde nelere dikkat ederek kontrol altına alabiliriz öğrenelim.
Hipertansiyon nedir?
Kanın atardamar duvarına yaptığı basınca tansiyon deniyor. Atardamar duvarına yapılan en yüksek basınç sistolik kan basıncı, yani büyük tansiyonken en düşük basınç ise diyastolik kan basıncı, yani küçük tansiyon oluyor.
Kan basıncının normal değerlerini büyük tansiyonda 120, küçük tansiyonda 80 olarak alabiliriz. Büyük tansiyonunuzun 140’ın veya küçük tansiyonunuzun 90’ın üstünde olması ya da bu iki değerin birden yüksek olması yüksek tansiyonun varlığına işarettir.
Hipertansiyon neden olur?
Hipertansiyon nedenleri yüksek tuz alımından stresli yaşam tarzına kadar uzanıyor. Obezite, ailede yüksek tansiyon geçmişinin bulunup bulunmaması, şeker hastalığı, hareketsiz bir yaşam sürdürülmesi ve genetik bozuklukların yanı sıra, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi bazı minerallerin yeterli alınmaması, aort darlığı gibi birçok etmen de yüksek tansiyonun ortaya çıkışında ciddi etkisi bulunan faktörler. Ayrıca ağrı kesici ve doğum kontrol hapı gibi bazı ilaçlar da kimi insanlarda kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona neden olabiliyor.
Hipertansiyon belirtileri
Hipertansiyonun en açık olan belirtileri enseden başa doğru oluşan ağrı, burun kanaması, kulaklarda uğultu ve çınlama ile baş dönmesidir. Bunların yanı sıra sık idrara çıkma, terleme, çarpıntı, kas zayıflığı, kaslarda kasılma atakları, horlama ve uyku halinde nefes darlığı gibi belirtilerden birkaçının varlığı da aklınıza yüksek tansiyon ihtimalini getirmeli.
Hipertansiyona ne iyi gelir?
Hipertansiyon tanısı konmadan ve hipertansiyon ilaçları almak zorunda kalmadan önce önlem mahiyetinde yapmanız gereken bazı şeyler bulunuyor. İdeal kilo aralığınızın dışına çıkmamak dikkat etmeniz gereken şeylerin başında geliyor.
Buna ek olarak düzenli fiziksel aktivite seviyenizi artırmalı, tuz ve sodyum alımınızı kısıtlamalı, posa alımınızı artırmalı ve sağlıklı yağlar kullanmalısınız.
Hipertansiyon diyeti nasıl olmalı?
Hipertansiyon tedavisinde en önemli konu elbette ki beslenme. Eğer yüksek tansiyonunuz varsa DASH diyetini uygulamalısınız. Bu beslenme tipi protein, yağ ve karbonhidratı dengeli ve düzenli bir şekilde almanızı sağlayarak tansiyonunuzu düşürmeyi hedefler.
DASH diyeti sebze, meyve, kuru baklagil, fındık ve badem gibi kuru yemişler, tam tahıllı gıdalar, az yağlı süt ürünleri ve balık açısından zenginken, rafine edilmiş tahıllı gıdalar, şeker, tuz ve kırmızı et açısından fakirdir. Aynı zamanda yeterli miktarda lif, potasyum, kalsiyum ve magnezyumu içerir.
Yüksek tansiyonunuz varsa özellikle şu noktalara dikkat etmelisiniz:
1-Daha az sodyum alın
Diyetiniz genel hatlarıyla sağlıklı olsa bile çok fazla sodyum içeren besinlere yer verdiğiniz takdirde yüksek tansiyonla karşılaşma ihtimaliniz var. Halihazırda zaten yüksek tansiyonunuz varsa kesinlikle daha az tuzlu beslenmelisiniz.
2-Potasyum içeren besinlere daha fazla yer verin
Potasyum kan basıncını düşürmek için ideal bir mineral. Bu yüzden meyve, sebze, az yağlı süt ürünleri, balık, kabuklu kuru yemişler ile soya ürünleri gibi potasyum açısından zengin besinlere günlük beslenmenizde mutlaka yer vermelisiniz.
3-Bağırsak sağlığınıza dikkat edin
Araştırmalar bağırsaklarda yer alan yararlı bakterilerin yüksek tansiyonu düşürmede rol oynadığını gösteriyor. Bu yüzden “iyi” ve “kötü” mikroorganizmaların dengesini sağlamak amacıyla yoğurt ve yüksek lifli sebzeler gibi bol miktarda prebiyotik ve probiyotik içeren yiyecek ve içecekleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Konuyla ilgili “ Probiyotikler ve prebiyotikler ” başlıklı içeriğimize bakmayı da unutmayın.