14-17 Yaş Beslenme Önerileri
14-17 yaş arasındaki gençler neden kilo problemleri yaşıyor? Bu dönemde en çok yapılan beslenme yanlışları neler? Gençler nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmeli?

Bugün çok önemsediğimiz ve çok fazla soru aldığımız bir konudan bahsedeceğiz.
Çoğumuz için zor atlatılan ama atlattıktan sonra da çok özlenen yıllar… Ergenlik yılları… Çocukluk artık geride kalmıştır ama yetişkin olmaya da biraz zaman vardır. İşte bu ara dönemde sanki dünyanın tüm derdi kederi ergenlik çağındaki gençlerin omuzlarına binmiş gibidir. Hem kişiliğin hem vücut yapısının şekillendiği bu sancılı ara dönemde birçok şeyin de temeli atılır. Sağlık da bunların başında gelir. Peki, sağlıklı bir yaşam düzeni oturtmak ve sağlıklı beslenmek için neler yapmalı, nelerden uzak durmalı?
1-14-17 yaş aralığındaki gençlerin çoğu bu dönemde çocukça bulmaya başladıklarından süt içmeyi bırakır. Fakat doğru olan şey bu dönemde de günde iki bardak süt içmeye devam etmeleri. Çünkü sütün bu yaşlarda içilmeye devam edilmesi yaşlılıkta sağlam bir iskelet yapısına sahip olmak için çok çok önemli.
2-Yine bu dönemde gençlerin neredeyse tamamı fastfood türü yiyeceklere yönelir. Bu tür yiyeceklerde enerjinin %40-50’si yağdan gelir. Bu yağın çoğu doymuş yağdır. Doymuş yağların sebep olduğu kalp-damar hastalıkları yetişkinlerde görülür ama aslında temelleri çocukluk çağında atılır. Obeziteye sebep olması da cabası.
3-Gençler özellikle ders çalışırken motive olmak için genelde cips, çikolata gibi abur cuburlara yönelir. Biz bunların yerine kuru meyve ve kuruyemiş gibi sağlıklı ve besleyici alternatifleri öneriyoruz. Bitki çayları, evde hazırlanmış tost ve soğuk sandviç gibi gıdalar da alternatif olarak tercih edilebilir.
4-Bu yaş grubunun yanlış alışkanlıklarından biri de öğün atlamadır. En çok atlanan öğün genelde sabah kahvaltısı olur. Fakat öğünler içinde sabah kahvaltısının yeri çok önemlidir, kesinlikle es geçmemek gerekir. Düşük ve çok düşük enerjili diyetleri de kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü büyümenin yeniden hızlandığı bu dönemde bu tür diyetler büyümeyi ve gelişmeyi engeller.
5-Besin çeşitliliğine dikkat etmek de önemli bir diğer konu. Gün içinde beş besin grubunun hepsinden alıyor olmanız gerekir. Süt, et, tahıl, sebze meyve ve yağ gruplarının hepsinden yeterli miktarda alınmalı ve tek besin grubunu içeren ya da dönem dönem moda haline gelen diyetlerden kesinlikle uzak durulmalı.
6-Son olarak, bu yaş grubundaki gençler televizyon ve bilgisayar başında daha az vakit geçirmeli ve daha çok spor yapmalı. Zevk alınan ve ömür boyu yapabileceğinizi düşündüğünüz bir aktiviteyi seçerseniz görev olarak değil keyif alarak yaparsınız ve bu şekilde uzun yıllar hayatınızın bir parçası haline getirmiş olursunuz. Çünkü daha sağlıklı bir yaşam için beslenme kadar önemli bir diğer konu da hareket etmek.
Yaşam tarzınızda yaptığınız bu ufak ama önemli değişikliklere vücudunuzun nasıl karşılık verdiğini görünce çok daha motive olacağınıza eminim… Sağlıklı beslenmeye nereden başlarsak kârdır!
Diyetkolik Diyetisyeni Şimal Deniz.