2020 yılında sağlıklı bir vücut için en iyi 10 diyet
2020 yılında beslenme düzeninizi değiştirip daha sağlıklı bir vücut için bir şeyler yapmak mı istiyorsunuz? Onlarca diyet türünden kendiniz için doğru olanı bulmakta zorlandınız, değil mi?
Birçok uzmanın görüşünü alarak kısa ve uzun vadede kilo verme, besinsel eksiksizlik ve diyetin basitlik derecesi gibi faktörleri göz önüne alındığı bir liste hazırladık sizin için. Rekabet son derece sert olsa da Akdeniz diyeti bu yılda da en üst sıradaki yerini korumayı başardı.
İşte 2020 yılında beden sağlığınızı korumada yardımcınız olacak en iyi 10 diyet:
İtalya ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinin beslenme düzenlerini baz alan bu diyet, az işlenmiş gıdaları, meyve ve sebzeleri, zeytinyağı gibi sağlıklı yağ türlerini ve bolca omega-3 zengini deniz ürünlerini vurguluyor. Kalori sayımı gibi bir sistem yok; fakat yine de kırmızı et ve tatlı tüketimini sınırlandırmak öneriliyor.
Beden sağlığına her açıdan önem veren Akdeniz diyeti, yalnızca beslenme düzenine müdahale etmekle kalmıyor. Dünyanın en sağlıklı ve en uzun ömürlü insanların yaşadığı topraklardan gelen bu diyet kapsamında aktif bir hayat tarzı sürdürmek, sosyal ilişkiler kurmaya öncelik vermek de kritik.
2. DASH diyeti
2 . sıradaki DASH diyeti – yani hipertansiyonu durdurmaya yönelik diyet yaklaşımı – ülkemizde de toplumsal sağlık sorunları arasında yer alan yüksek tansiyon problemine yönelik uygulanan bir diyet.
Tam tahıllar, yağsız proteinler, bol sebze ve meyve gibi kalp dostu besinleri ön plana alan DASH diyetinde, sodyum, doygun yağlar ve şekerli içecekler ve tatlıların tüketimi de kısıtlanıyor.
3. Yarı vejetaryen (flexitarian) diyet
Flexitarian – yani yarı vejetaryen – diyet, etten tamamen uzaklaşmadan, ancak tüketimi minimumda tutarak etin faydalarından bir şekilde yararlanılabileceğini ortaya koyuyor.
Yarı vejetaryen diyet, sebze tüketimini öne çıkarıp et tüketimini azaltarak kilo verme ve kronik hastalıklara yakalanma riskini düşürme gibi umut vadeden sonuçlarla etkisini gösteriyor
4. Mayo Klinik diyeti
Mayo Kliniği tarafından hazırlanan bu diyet, hayat boyu sürdürülebilecek bir beslenme düzenine destek olarak kilo kaybının korunmasına yardımcı olmayı hedefliyor. Mayo Klinik diyetini hayatınızın bir parçası haline getirmek istiyorsanız eğer, her gün düzenli olarak fiziksel aktivitede bulunmayı ve televizyon karşısında yemek yemekten vazgeçmeyi göze almanız gerekiyor.
Besinleri tüketim önceliğine göre sınıflandıran diyet, meyve ve sebzeleri en büyük porsiyonlarla ilk sıraya alıyor ve bu strateji ile iki haftada 3 ila 5 kg verilebiliyor.
5. MIND Diyeti
Akdeniz ve DASH diyetlerinin derlenmesi ile oluşturulmuş olan MIND diyeti, beyin sağlığını hedefine alarak yapraklı sebzeler, yemişler ve dutsu meyveler gibi beyin sağlığı dostu besinlerle bilişsel yavaşlamanın önüne geçmeyi amaçlıyor.
Beyin sağlığınızı korumayı önceliğiniz haline getirmeyi istiyorsanız eğer, Alzheimer riskini %50lere kadar düşürdüğü bilinen MIND diyetini uygulamayı düşünebilirsiniz.
6. Volümetrik Diyet
7 . sıradaki volümetrik diyet kapsamında, tükettiğiniz besinlerin enerji yoğunluklarını bilmeniz ve bu bilgileri beslenme düzeni ile ilgili vereceğiniz kararlarda kullanmanız bekleniyor.
Volümetrik diyet programında, besinler enerji yoğunluklarına göre sınıflara ayrılıyor ve bu sınıflara göre kişisel beslenme programları düzenleniyor – nişastalı meyveler ve sebzeler gibi düşük yoğunluklular, et, peynir, tatlı ve ekmekler gibi orta yoğunluklular, cips, çikolata, kurabiye gibi yüksek yoğunluklular vs.
7. TLC Diyeti
Amacınız kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmaksa eğer, bu diyet tam size göre. TLC diyeti, işlenmemiş gıdaları ön plana alıyor; ancak ekmek, yağlı etler ya da makarna gibi besinlerin tüketimine bir miktar da olsa izin veriyor. Aşırı kısıtlayıcı olmayan bu kalp dostu diyeti, kilo verme ya da verilen kiloyu koruma gibi spesifik hedeflerinize ulaşmak adına da uyarlayabilirsiniz.
8. Nordik Diyet
9 . sırada kendine yer bulan Nordik diyet, tahmin edebileceğiniz üzere, İskandinav mutfağını temel alarak deniz ve göl besinlerine, az ama kaliteli et tüketmeyi, mevsimsel üretimi, işlenmemiş gıdaları ve evde yemek pişirmeyi vurguluyor. Kolaylıkla hayat boyu sürdürülebilecek diyetlerin başında Nordik diyeti geliyor.
9. Ornish Diyeti
Ornish diyeti, klinik araştırmalarla kalp hastalıklarına karşı etkili olduğu kanıtlanan, yalnızca gıda kısıtlamalarını değil, hayatın mutfak dışındaki alanlarında da değişimleri öğütleyen bir diyet. Denemek isterseniz eğer, basit karbonhidratlar gibi besinsel maddeleri hayatınızdan çıkarıp kompleks karbonhidratlara, stres yönetimine, fiziksel aktivitelere ve sağlıklı kişilerarası ilişkilere yönelmeniz gerekiyor.
10. Vejetaryen Diyet
Sonuncu sırada kendine yer bulan vejetaryen diyetin ne olduğunu aşağı yukarı zihninizde canlandırabiliyorsunuzdur – temel olarak et tüketimini kısıtlayarak sebze ve meyvelere yönelmek.
Ancak unutmayın ki vejetaryen diyette et yememek, diğer etsiz abur cuburların – patates kızartması mesela –sınırsız olduğu anlamına gelmiyor. Her diyet türünde olduğu gibi burada da ihtiyatı elden bırakmamalı, vejetaryen protein kaynaklarına yönelmelisiniz.