Ağır metal diyeti nedir?
Ağır metal nedir, vücutta birikimi sonucu ne olur, ağır metal diyeti etkili midir?
Yaşadığımız çevre, yediğimiz yiyecekler ve soluduğunuz hava yüzünden her gün yüksek düzeyde ağır metale maruz kalırız. ‘Peki ne yapabiliriz? Bu ağır metalleri vücuttan uzaklaştırmanın yok mu bir çaresi’ dediğinizi duyar gibiyiz… Tabiki var, işte karşınızda ağır metal diyeti, keyifli okumalar.
Gün içerisinde farkında bile olmadığımız pek çok zararlı kimyasala ve ağır metale maruz kalıyoruz. Üstelik pek çok toksinin sağlığımız üzerinde önemli zararlı etkileri olduğu, kanser, üreme sağlığı sorunları, metabolik bozukluklar ve zihinsel sağlık komplikasyonları gibi hastalıklara neden olduğu bilinmektedir.
Karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar gibi organlarımız her gün vücudumuza hizmet etmek için yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Vücudumuz kendisini çoğu toksinden dışkı, idrar ve ter yoluyla temizler. Tüm iş bitmiş gibi göründüğüne göre, neden ilave detoksifikasyon konusunda endişelenelim ki? Aslında cevap tam olarak burda, eğer biz kendimiz için bir şeyler yapmayı denemeyip tüm işi organlarımıza bırakırsak bir süre sonra yorulan organ ve sistemlerimiz artık işlevini yerine getiremez hale gelir, bu olmadan önce vücudumuzdaki toksinlerin atılmasında çok önemli bir rol oynayan sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini benimsemeyi ciddi olarak düşünmeliyiz.
Ağır metaller nelerdir ve vücudumuza nasıl girerler?
Ağır metaller vücuda birçok yoldan, hatta çoğunlukla sinsi şekilde girer. Örneğin musluk suyundan, soluduğumuz havadan ve yediğimiz yiyeceklerden toksinler alabiliriz. Günümüzde pestisitler çoğunlukla ağır metaller içermekte ve organik olmayan gıdalarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Ağır metaller arasında civa, kurşun, arsenik, kadmiyum ve alüminyum yer alır ve bunların tümü kanser, kardiyovasküler hastalıklar, bilişsel bozukluk ve çocuklarda görülen birçok davranış bozukluğu gibi istenmeyen hastalıklarla ilişkilendirilir.
Pek çok güzellik ürünü de önemli miktarda zararlı ağır metal içerebilir. Örneğin bazı rujlarda kurşun bulabilirsiniz, hatta bazı güneş kremlerinde bile ağır metaller bulunur.
Ayrıca araba ve ev anahtarları genellikle kurşundan yapılır ve mobilyalar antimon ve kadmiyum gibi ağır metaller içerebilen koruyucu kaplamalar ve kumaşlar içerir.
Başka bir sağlık hırsızı olan alüminyum, bazı deodorantlarda, musluk suyunda, bazı ilaçlarda, hatta tuz ve beyaz şekerde ağır metal yerine toksik bir metal olarak bulunabilir.
Ağır metaller vücudumuza nasıl zarar verebilir?
Ağır metaller vücuda girdiğinde vücut hücrelerine girerek proteinlerin ve DNA'nın normal fonksiyonunu bozmaya başlarlar. Sonuç olarak hasar belirli organlarla sınırlı olmayıp çoklu sistemi kapsamaktadır.
Merkezi sinir sisteminde ağır metaller hem zihinsel bozukluklara hem de dejeneratif nörolojik bozukluklara neden olabilir. Ayrıca kan damarlarının hasar görmesi karaciğer, böbrek ve kalp hasarına yol açabilir.
Ağır metallere uzun süre maruz kalmak, hücrelerimizin DNA'sında mutasyonlara neden olarak kansere yol açabilir.
Ağır metal zehirlenmesinin belirtileri
Metallere uzun süre maruz kalmak toksik olabilir ve baş ağrısından organ hasarına kadar uzanan zararlı yan etkilere neden olabilir. Ağır metal toksisiteniz varsa tıbbi tedavi almanız önemlidir.
Ağır metal toksisitesinin belirtileri aşırı maruz kaldığınız metalin türüne göre değişir. Civa, kurşun, arsenik ve kadmiyum çok zararlı metallerden bazılarıdır.
Bu metallerle ilişkili akut semptomlar şunlardır:
●baş ağrısı
●karın ağrısı ve kramp
●mide bulantısı
●kusma
●ishal
●tükenmişlik
●nefes almada zorluk
Daha ciddi kronik ağır metal zehirlenmesi vakalarında aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz:
●yanma ve karıncalanma hissi
●kronik enfeksiyonlar
●bilinç kararması
●görme problemleri
●uykusuzluk hastalığı
●felç
Ağır metal toksisitesi nasıl teşhis edilir?
Sağlık uzmanınız ağır metal zehirlenmesinden şüpheleniyorsa ağır metal toksisite testi isteyebilir. Tipik olarak bu testler kan, idrar veya saç örneklerini içerir ve vücudunuzdaki ağır metal seviyesini ölçmek için tasarlanmıştır. Bu testler ayrı ayrı veya aynı anda yapılabilir.
Bir kan testiyle, bir sağlık uzmanı ağır metal toksisitesini test etmek için kan alacaktır. Testten 48 saat önce balık ve kabuklu deniz ürünleri yememeniz istenebilir, çünkü bu yiyecekler sıklıkla cıva içerir. Sonuçlar kanınızda yüksek düzeyde ağır metal bulunduğunu ortaya çıkarırsa, bu, her zaman olmasa da, ağır metal toksisitesine sahip olduğunuz anlamına gelebilir. Toksisite belirtileriniz olmasa bile ağır metallerle temastan kaçınmanız istenebilir.
Kan testi sonuçlarınız vücudunuzda orta ila düşük düzeyde ağır metal bulunduğunu gösteriyorsa ancak hâlâ semptomlarınız varsa, sağlık uzmanınız toksisiteyi gözlemlemek için idrarınız, saçınız, cildiniz ve hatta tırnaklarınız üzerinde testler isteyebilir. Bunun nedeni, bazı ağır metallerin kan dolaşımınızdan hızla çıkması ve dokularınızda depolanabilmesidir, dolayısıyla kan testleri her zaman gerçek tabloyu yansıtmayabilir.
Ağır metal birikimi tedavisi nasıl olmalıdır?
Vücudunuzda kurşun veya cıva gibi ağır metallerin çok fazla bulunması toksisiteye veya zehirlenmeye neden olabilir. Sağlık uzmanınız size ağır metal toksisitesi teşhisi koyarsa, vücudunuzun ağır metalden mümkün olduğu kadar çabuk kurtulmasına yardımcı olacak tedaviyi önerebilir. Bu, ilaç almayı içerebilir. Şelasyon terapisi, metalleri veya mineralleri vücudunuzdan atılabilecek şekilde bağlamak için bir ilacın veya başka bir maddenin (şelatlama maddesi adı verilen) kullanılmasıdır. Bu prosedür riskli olabilir ve bazen yaşamı tehdit edebilir; bu nedenle asla tıbbi müdahale olmadan yapılmamalıdır.
Ancak vücudunuzu ağır metallerden arındırmak için yiyecek, takviye ve yaşam tarzı değişikliklerinin de önerildiği zamanlar da vardır. Ağır metal diyeti bir alternatif olabilir.
Ağır metal diyeti nedir?
Detoks diyetleri sıklıkla popüler bir diyet stratejisi olarak tasvir edilir ve kilo kaybını teşvik etmeyi amaçlar. Ancak ağır metal detoksifikasyon diyeti, bir haftalık geçici bir diyet olarak görülmemelidir. Yaşam tarzınızı değiştirme ve temiz, organik yiyecekler yemeye odaklanma fırsatı olarak görülmelidir. Odak noktanız hayatınızın her alanında olmalıdır.
Birçok insanın yedikleri yiyeceklerden dolayı vücutlarında ağır metal birikimi olur. Bazı çalışmalar, belirli yiyeceklerden kaçınarak bu toksinlere aşırı maruz kalmayı önleyebileceğinizi öne sürüyor. Ağır metalleri sistemden attığı bilinen diğer yiyecekleri yemek de yardımcı olabilir.
Bazı gıdalar vücudunuzdaki ağır metallerden kurtularak detoksifikasyona yardımcı olabilir. Bu gıdalar metallere bağlanır ve onları sindirim sürecinde uzaklaştırır.
Vitamin ve mineral bakımından yüksek gıdalar tüketmek, ağır metallere maruz kalanlar için koruyucu etkilere sahip olabilir.
Ağır metal diyeti srasında beslenmenize eklemeniz gereken yiyecekler şunlardır:
1. Yaban mersini
Yaban mersini gerçekten sağlık deposu bir meyvedir. Enflamasyonun zararlı etkilerini azaltan salisilat adı verilen doğal aspirin içerir. Ayrıca antioksidan bakımından da oldukça zengindir ve viral solunum sorunlarını önleyen ve hücreleri serbest radikallerden koruyan virüslerle mücadele etkilerine sahiptir. Antioksidanlar, ağır metallerin vücut metabolizmasının bir parçası olan proteinler ve diğer maddelerle reaksiyona girmesiyle oluşan serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olan maddelerdir.
Organik yabani yaban mersini ekstraktının tüketilmesinin, beyindeki lenfatiklerdeki ağır metallerin detoksifikasyonuna yardımcı olabileceği ve beynin temizleme sürecini bloke eden belirli bir proteinde yerleşerek beyni detoksifiye edebileceği kanıtlanmıştır.
Yaban mersinli smoothie kasesi, menünüze sağlıklı yaban mersini özünü eklemenin basit bir yolu olabilir.
2. Chaga Mantarı
Chaga, daha soğuk iklimlerde huş ağaçlarının kabuğunda yetişen bir mantar türüdür ve yüzyıllardır bağışıklığı artırmak, detoks yapmak ve genel sağlığı geliştirmek için kullanılmıştır.
Chaga, hem karaciğerin temizlenmesi hem de hücresel yenilenme için gerekli olan Süperoksit Dismutaz adı verilen güçlü bir antioksidan içerir.
Kullanımı son derece kolaydır: çayınıza, kahvenize, smoothielerinize, protein karışımlarınıza, yulaf lapanıza veya mısır gevreğinize ekleyebilirsiniz! Sabah kahvenizin en iyi alternatiflerinden biri olarak kabul edilir; aynı lezzette ama daha besleyici!
3. Limon ve turunçgiller
C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler antioksidan görevi görerek ağır metal toksinlerinin neden olduğu hasarı azaltabilir. C vitamini, toksinlerin vücuttan kolayca atılabilecek suda çözünebilen bir forma dönüştürülmesine yardımcı olur.
Limon ve turunçgiller enzimleri uyararak sindirimi yeniden başlatır ve etkili sindirim, detoksifikasyonun temelidir. C vitamini açısından zengin diğer gıdalar dolmalık biber, organik frenk üzümü, organik yabani yaban mersini, guava, maydanoz, kivi, brokoli, papaya, çilek…
4. Sarımsak
Sarımsak ve soğan gibi şifalı bitkiler, karaciğerin kendi kendini zehirden arındırmasına yardımcı olan kükürt içerir ve bu kurşun detoksunun yanı sıra arsenik detoksu için de mükemmeldir. Sarımsak, karaciğerin, sindirim sistemindeki toksinlerin filtrelenmesine yardımcı olan detoksifikasyon enzimlerini üretmesini teşvik eder.
5. Keten, Kenevir ve Chia Tohumları
Bu tohumlar esansiyel omega-3 yağ asitlerini içerir ve lif oranı yüksektir. Lif, kolonun temizlenmesine yardımcı olur ve omega-3 yağ asitleri iltihabı azaltır ve detoksifikasyon da dahil olmak üzere tüm karaciğer fonksiyonlarında gereklidir.
Balık ve balık yağları başta cıva olmak üzere ağır metaller içerebileceğinden detoks sırasında omega-3 kaynağı olarak balık veya balık yağı tüketilmesi önerilmez, bu nedenle omega-3 bakımından zengin tohumların tercihi, temizlik sırasında vücuda gerekli esansiyel yağ asitlerini sağlayacaktır.
6. Yeşil Sebzeler
Yeşiller, esas olarak içerdikleri klorofil nedeniyle, en güçlü ağır metal, çevresel toksin ve pestisit temizleyici gıdalardan biridir.
Klorofil karaciğerin detoksifikasyonuna yardımcı olur, kandaki oksijen seviyesini artırır ve kan hücrelerini arındırır. Peki örneğin alüminyum zehirlenmesinden nasıl arındırılır? Alüminyum detoksu çok sayıda antioksidan gerektirir ve bunu yapmanın en iyi yolu diyetinize mümkün olduğunca çok yeşil yapraklı sebze eklemektir. Diyetinizde brokoli, salatalık, lahana, ıspanak, kereviz, filiz ve roka gibi sebzelerin yeterli olduğundan emin olun.
7. Pancar
Pancarın karaciğerde önemli bir rolü vardır ve toksinleri yok eder. Pancar B3, B6 ve C gibi vitaminler ve magnezyum, kalsiyum, çinko ve demir gibi minerallerle doludur.
Bu vitaminler ve mineraller karaciğerin toksinleri parçalamasına yardımcı olur. Pancardaki betain adı verilen lif bileşeni sindirimi destekleyerek vücuttaki tüm zararlı toksinleri etkili bir şekilde ortadan kaldırır.
Buna ek olarak etkili bir ağır metal detoksu, sağlıklı meyve ve sebzelerin dahil edilmesinden daha fazlasını içerir. Ağır metal zehirlenmesinin etkilerini en aza indirmek veya tamamen önlemek için bazı gıdaları diyetinizden çıkarmanız gerekir.
Bu özellikle işlenmiş gıdalar ve aşırı yağlar için geçerlidir. Bu besinlerin besin değeri minimum düzeydedir ve detoks sürecini yavaşlatır. Bunun nedeni, yağların, uzaklaştırmak istediğiniz zararlı maddeleri emme eğiliminde olmasıdır.
Ağır metal detoks diyetinizde sınırlandırmanız veya kaçınmanız gereken bazı yiyecekler şunlardır:
●pirinç (özellikle kahverengi pirinç) çünkü genellikle arsenik içerir
●daha büyük ve uzun ömürlü balıklar gibi bazı balıklar daha fazla civa içerme eğiliminde olduklarından
●alkol
●organik olmayan gıdalar
Ağır metal diyeti örnek liste
Aşağıda ağır metal diyeti için örnek bir listeyi sizlerle paylaştık:
Kahvaltı:
yeşil çay, 10 adet zeytin, mevsim yeşillikleri (zeytinyağı, limon ve elma sirkesi ekleyin), 3 adet ceviz, 3 adet kuru kayısı, 10 adet badem
Ara öğün:
1 bardak detoks içeceği (tarifi aşağıda)
Öğle yemeği:
Haftada 4 gün 5 yemek kaşığı kuru baklagil, haftada 3 gün 5 yemek kaşığı sebze yemeği, salata (limonlu, sirkeli), 3 adet ceviz
Ara öğün:
1 bardak detoks içeceği
Akşam yemeği:
1 kase çorba, 5 yemek kaşığı sebze yemeği, salata (zeytinyağı, limon, sirke ve 1 yemek kaşıüı keten tohumu ekleyin)
Detoks içeceği tarifi; 1 adet havuç, 1 adet kırmızı pancar, 10 sap taze ıspanak, 7 sap taze fesleğen, 1 kereviz sapı, 1 portakal, 2 parmak kadar taze zencefil, 1 limon ve 1 fincan içme suyunu katı meyve sıkacağından geçirip her gün taze olarak tüketin.
Takviyeler ağır metal detoksunda etkili midir?
Bazen bir sağlık uzmanı, ağır metal toksisitesinden şüpheleniyorsa takviye önerebilir. Ancak önce bir sağlayıcıyla konuşmadan takviyeleri kendi başınıza uygulamamalısınız. Bir sağlayıcı size yalnızca almanız gereken doğru miktarlar konusunda tavsiyede bulunmakla kalmaz, aynı zamanda hangi takviyelerin mevcut ilaçlarınızla etkileşime gireceğini veya tıbbi geçmişiniz göz önüne alındığında takviyenin sizin için uygun olup olmadığını da size bildirebilir.
Bununla birlikte, probiyotik almanın ağır metal detoksifikasyonuna yardımcı olabileceğine dair bazı araştırmalar var. Aslında araştırmalar, bu takviyelerin alüminyum, kadmiyum, kurşun ve arsenik gibi bazı ağır metalleri bağlayabildiğini ve bağırsak hareketiniz olduğunda bunları vücudunuzdan atabildiğini gösteriyor.
Ek olarak, spirulina (bir tür mavi yeşil alg) de ağır metal toksisitesini hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca kurkumin, ağır metal toksisitesine karşı koruma sağlayabilir. Ağır metal toksisitesinin tedavisinde takviye kullanımının rolü umut verici olsa da, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Ağır metal diyetinde egzersiz önemli midir?
Egzersizin ve genel olarak terlemenin vücudun ağır metallerden arınmasına yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar da var. Örneğin araştırmalar, egzersize bağlı terlemenin vücudunuzdaki zararlı ağır metalleri etkili bir şekilde uzaklaştırabildiğini göstermektedir.
Aslında araştırmacılar, krom, bakır, kadmiyum, kurşun ve çinkonun vücuttan uzaklaştırılmasında terlemenin idrar yapmaktan daha etkili olduğunu belirtmektedir. Egzersiz aynı zamanda vücuttaki eser miktardaki ağır metallerin seviyesini de azaltabilir. Sauna kullanmak da vücuttan ağır metallerden kurtulmanın etkili bir yolu olabilir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.