B12 Vitamini kilo aldırır mı?
B12 vitamini kilo almayı tetikler mi? b12 vitamini iştah açar mı? B12 Vitamini eksikliği nelere yol açar?
B12 vitamini, hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunan suda çözünebilen bir vitamindir. B12 vücutta az miktarda depolanabilir. B12 vitamini, içerdiği kobalt minerali nedeniyle kobalamin olarak da adlandırılmaktadır. Bu vitamin, sağlıklı bir bireyin karaciğerinde ortalama 2 mg ve diğer vücut bölgelerinde ise 2 miligram olmak üzere vücutta toplam 4 mg kadar depolanmaktadır. B12 Vitamini, kırmızı kan hücresi oluşumunda, hücre metabolizmasında, beyin ve sinir hücrelerinin gelişimi ve DNA üretiminde önemli bir role sahiptir. Vücutta az miktarda depolandığından dolayı günlük olarak yeterli miktarda alınması önerilir. B12 vitamininin en fazla bulunduğu besinler arasında kümes hayvanları, balık, et ve süt ürünleri yer alır.
B12 vitamini eksikliği unutkanlık, dikkat kaybı, halsizlik, güç kaybı, denge sorunları, ellerde ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma ve odaklanma güçlüğü ve ilerleyen dönemlerde zihinsel sorunlara yol açabilir. B12 vitamini eksikliğinin kontrol altına alınması sağlık açısından büyük önem taşır. Çünkü bu vitaminin eksikliği önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. B12 vitamininin kilo alımına yol açtığı yönünde birtakım görüşler bulunmaktadır. Ancak, B grubu vitaminleri kilo kaybında rol oynayabilen vitaminlerdir. B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Bazı vitamin takviyeleri yalnzıca zayıflama sürecini destekleyici olabilmektedir. Bu vitaminlerden biri de B12’dir. Bu sebeple de B12 vitaminin kilo artışına sebep olmadığı söylenebilir.
B12 Vitamini İştah Açar mı?
Vitamin eksiklikleri, iştah kaybına sebep olabilir. Vitamin eksikliğine bağlı olarak kullanılan vitamin takviyeleri, vitamin eksikliğine bağlı oluşan iştah kaybını giderir. Bu durumda iştah artmaz, yeniden kazanılır.
Karaciğerde depolanan B12 Vitamini, ısıya dayanıklı ancak ışığa duyarlıdır. B12'nin birincil işlevleri arasında sinir kılıfını (miyelin) korumak, kemik iliğinde eritrosit sentezini artırmak, ağrı eşiklerini düşürmek, demir depolamak, enerji sağlamak ve toksinleri uzaklaştırmak bulunur. b12 vitamini vücuttaki tüm bu işlevleri folik asit yardımıyla gerçekleştirir. B12 vitamini eksikliğinde iştah kaybı, güçsüzlük, halsizlik ve odaklanmada güçlük gibi çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
B12 Vitamin Eksikliği Kilo Aldırır mı?
B12 vitamini eksikliğinde vücutta çok çeşitli semptomlar görülebilir. Ancak kilo alımı B12 vitamin eksikliğinin semptomlarından biri değildir. bunlardan biri değildir.
Vücudun, enerji metabolizmasını veya vücudunuzun yiyecekleri enerjiye nasıl dönüştürdüğünü düzenlemek için B12 vitaminine ihtiyaç duyar. Bazı araştırmalar vücuttaki düşük B12 vitamini düzeylerinin obeziteye ilişkili olduğunu bulmuş olsa da B12 vitamini eksikliği kesin olarak kilo alımıyla ilişkilendirilmemiştir.
B12 İçeren Besinler Nelerdir?
B12 vitamini içeren besinlerin listesi aşağıda verilmiştir.
-
Ciğer: Ciğer, B12 açısından zengin gıdaların başında gelir. Özellikle de kuzu ciğeri yüksek miktarda B12 vitamini içerir. B12’ vitamine ek olarak bakır, demir, fosfor, çinko, B6 ve A vitaminlerini de çeren kuzu ciğerinin 100 gramı, günlük B12 ihtiyacının yaklaşık 13 katını karşılamayı sağlar. Bu nedenle de fazla tüketiminden kaçınılmalıdır.
-
Kuzu Eti: B12 vitamini açısından zengin gıdalardan biri de kuzu etidir. 100 gram kuzu pirzola, günlük B12 ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktadır. Kırmızı et B12 vitaminin yanı sıra B2, B3, B6 vitaminleri, çinko ve selenyum mineralleri açısından da yüksektir. Kırmızı ette bulunan B12 vitamininden en iyi şekilde faydalanmak için ızgarada veya fırında pişirilmesi tavsiye edilmektedir.
-
Peynir: Peynir protein, kalsiyum ve kolesterol açısından zengin olmasının yanında yüksek miktarda da B12 vitamini içermektedir. Bu özelliği sayesinde de B12 vitamini eksikliği yaşayan kişiler tarafından yeterli miktarda tüketilmelidir. 22 gram peynir günlük B12 ihtiyacının yaklaşık %28’ini karşılar. Ancak peynirin yüksek miktarda tüketimi kolesterolün yükselmesine sebep olabileceğinden aşırıya kaçırmamalıdır.
-
Yumurta: Yumurta bol miktarda B12 vitamini içerir. 100 gram yani yaklaşık 2 büyük yumurta günlük B12 ihtiyacının % 46'sını karşılamaktadır. Yapılan araştırmalarda yumurta sarısının beyazından daha yüksek oranda B12 vitamini içerdiğini ve sarı kısımda bulunan B12 vitamininin daha yüksek oranda emildiği gösterilmiştir. Bununla birlikte yumurta tüketirken hem sarısının hem de beyazının tüketilmesi önerilir.
-
Balık: Balık, vücuda sayısız faydası bulunan bir besindir. Balığın faydalarından biri de içerdiği yüksek miktardaki B12 vitaminidir. Bu sebeple B12 vitamini eksikliği bulunan kişilerin düzenli olarak balık tüketmesi tavsiye edilir. Ancak balık tüketiminde de diğer gıdalarda olduğu gibi aşırıya kaçılmamaldır. Uzmanlar haftada iki gün balık tüketimini önermektedir. Sardalya ve ton balığı, B12 vitamini açısından zengin balık türleridir.
Kabuklu deniz ürünleri de B12 vitamini açısından zengindir. 20 adet küçük midye günlük B12 ihtiyacının yaklaşık %7 ‘sini karşılayabilir.
B12 Hapı Nasıl Kullanılmalıdır?
B12 tabletleri yeterli miktarda sıvı ile bütün olarak yutulmalıdır. B12 vitamini doktorun önerdiği miktarda ve sürede kullanılmalıdır. B12 vitamini bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden, B12 ilaçlarını almadan önce doktora danışmaları gereklidir.
B12 Hapı Ne Zaman İçilir?
B vitaminleri tüketilen besinleri enerjiye çevirir. Bu nedenle de B vitamini almak için en iyi zaman sabah saatleridir. Bu sayede uykuyu herhangi bir şekilde olumsuz etkilemez. Ancak sabah saatlerinde kullanılan başka bir ilaç varsa, bu ilaçların etkileşime girip girmeyeceğini konusunda bir uzmana danışılmalıdır.
B12 Vitamini İlaçları Nelerdir?
-
Orzax Ocean Methyl B12 1000Mg Sprey 10ml
-
Zade Vital Vitamin B12 30 Yumuşak Kapsül
-
Nutraxin Vitals B12 Vitamin 1000mcg 60Tablet
-
Nutraxin Vitals B Vitamin Complex 60 Tablet
-
Solgar Vitamin B12 Takviye Edici Gıda 1000mg 100 Dilaltı Tablet
-
VeNatura Vitamin B12 MA Takviye Edici Gıda 30 Tablet
-
Voonka Vitamin B12 İçeren Takviye Edici Gıda 102 Tablet
-
Dynavit Vitamin B12 1000mcg 100 Tablet
-
Lipozone Lipozomal Vitamin B12 Takviye Edici Gıda 60ml
-
Sidefer Sukrozomiyal Demir,Vitamin C,Vitamin B12 30 Kapsül
-
Solgar Brewers Yeast B12 Vitamin 250 Tablet
B12 Vitamini Metabolizmayı Hızlandırır mı?
Vücut ve genel sağlık için çok faydalı bir vitamin olan B12, hasar görmüş sinir hücrelerini onarır ve hücre yaşlanmasını durdurur. Aynı zamanda hafıza için çok önemli olan B12 vitamini, vücudu kardiyovasküler hastalıklara karşı korur. Tüm bunlara ek olarak B12 vitamini metabolizmayı hızlandırır. Karbonhidratları enerjiye dönüştürür ve yağ yakımını hızlandırır. B12 vitamini eksikliğinin semptomlarından biri olan halsizlik ve bitkinliği önler.
B12 Vitamini Yağ Yakar mı?
Metabolizmanın normal işlevlerini yerine getirebilmesi için B12 vitaminin vücutta yeterli miktarda bulunması önemlidir. Doğal besinler tüketmek, metabolizmanın hızlanması sağlanabilir.
B12 vitamini vücuttaki karbonhidratları enerjiye dönüştürme de rol oynar. Bu döngü yağ yakımı, metabolizmanın hızlanması ve kilo kontrolü sağlamaya katkıda bulunur. Aynı zamanda vücut enerjisindeki artış, fiziksel performansı da destekler ve spor rutininden alınan verimi artırmaya yardımcı olur.
Özetle B12 vitamini vücudun birçok fonksiyonunun yerine getirilmesi için önemlidir ve B12 vitamini eksikliği farklı belirtiler gösterebilir. B12 vitamini eksikliği belirtilerini yaşamamak, daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve kilo yönetimini sağlamak için yeterli vitamin kaynaklarını tükettiğinizden emin olmanız gerekmektedir. Eğer besinler yoluyla yeteri kadar almıyorsanız doktor tavsiyesi ile B12 takviyesi kullanmanız önerilir.