Balık yağı kilo aldırır mı?
Balık yağı kullanmayı düşünüp kilo aldırır mı diye çekiniyorsanız bu yazı tam size göre… Balık yağı iştahı açar mı, kilo alımına neden olur mu, gelin hep birlikte bakalım…
Balık yağı nedir ve vücuda etkileri nelerdir?
Omega-3 yağ asitleri yiyeceklerden elde edilir. Vücutta üretilemezler. Balık yağı, dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) adı verilen iki omega-3 içerir. EPA ve DHA birçok temel vücut fonksiyonunda rol oynar ve özellikle beyin, göz gelişimi ve fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Çalışmalar, yeterli EPA ve DHA seviyelerinin korunmasının ayrıca iltihaplanmayı, depresyonu, meme kanserini ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunu (DEHB) önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Yüksek EPA DHA omega-3 içeren takviyeler vücut için farklı bir çok olumlu etki gösterir.
Balık yağı kilo aldırır mı?
Günümüzde pek çok uzman balık yağının kilo kontrolü üzerine çalışmalar yapmaktadır. Fakat bu çalışmalar genelde bilinenin aksine kilo alımı üzerine değil kilo kontrolü üzerinedir. Balık yağı insanların kilo vermelerine çeşitli şekillerde yardımcı olabilir, bunlardan ilki açlık ve iştahı azaltarak vücutta kilo kaybını sağlamasıdır. Bu etki, bazen açlık hissinin artmasına yol açan kilo verme diyetlerini uygulayanlar için özellikle yararlı olabilir. Bir çalışmada, kilo verme diyeti uygulayan sağlıklı kişiler günde 0,3 gramdan az veya 1,3 gramdan fazla güçlü omega-3 takviyesi tüketmiştir. Yüksek saflıkta omega-3 takviyesi grubu, bir öğünden iki saat sonrasına kadar önemli ölçüde daha tok hissettiklerini bildirmiştir. Başka bir çalışmada balık yağının obez kişilerde tokluk hormonu seviyelerini artırdığı, ancak obez olmayan kişilerde aynı hormonun seviyelerini azalttığı gözlemlenmiştir.
Balık yağının etkilerin sağlık durumunuza ve diyetinize bağlı olarak değişmesi mümkündür. Ancak, güçlü sonuçlara varılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Balık yağının kilo kontrolündeki rolü
Balık yağı omega-3'lerinin kilo vermenize yardımcı olmasının bir diğer yolu da metabolizmanızı arttırmasıdır. Metabolizmanız, her gün yaktığınız kalori miktarını belirleyen metabolizma hızınız ile ölçülebilir. Metabolizma hızınız ne kadar yüksekse, o kadar fazla kalori yakarsınız ve kilo vermeniz ve verdiğiniz kiloyu korumanız o kadar kolaylaşır. Metabolizma hızlarında artış bildiren çalışmaların çoğunda; kas kütlesinde de artış gözlemlenmiştir. Kas, yağdan daha fazla kalori yakar; dolayısıyla kas kütlesindeki artış, bu çalışmalarda gözlemlenen daha yüksek metabolik hızları açıklayabilir. Bununla birlikte, tüm çalışmalarda bu etki gözlemlenmemiştir. Bu nedenle, balık yağının metabolizma hızları üzerindeki kesin etkilerini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Ayrıca pek çok çalışma yağlı balıklardaki omega-3 yağ asitlerinin obezite, gebelik diyabeti ve PCOS ile yaşayan kişilerde insülin direncini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Omega-3 faydaları arasında, özellikle metabolik bozuklukları olanlarda insülin direncini ve insülin seviyelerini azaltmaya yardımcı olabileceği de gösterilmektedir. Balık yağı takviyeleri yaygın olarak satılsa ve çalışmalarda sıklıkla kullanılsa da, etkili dozaj henüz belirlenmemiştir.
Balık yağı nasıl tüketilmelidir?
Omega-3 içeren besinler arasında sardalya, ton balığı ve somon gibi balıklar yanı sıra keten tohumu, chia tohumu, kanola yağı , ceviz gibi yiyecekler bulunur. Ancak son zamanlarda artan deniz kirliliği ve balıklardaki civa seviyesinin artmasıyla deniz ürünleri tüketmek tehlikeli olabilmektedir. Gıdaların hazırlanma, pişirme,işlenmesi aşamaları vücuttaki emilimlerini etkilemektedir. Bu sebeplerden dolayı son zamanlarda insanlar balık yağı takviyelerine başvurmaktadır. Balık yağı takviyeleri sıvı, kapsül ve hap formlarında üretilmektedir.
Balık yağı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Birçok sağlık uzmanı günde yaklaşık 200–300 mg EPA ve DHA almayı önermektedir. Bunu haftada yaklaşık iki porsiyon yağlı balık yiyerek yapabilirsiniz veya bir takviye alabilirsiniz.
Omega-3 takviyeleri kan pıhtılaşmasını etkileyebilir ve warfarin (Coumadin) gibi kan pıhtılaşma koşullarını hedef alan antikoagülan ve antiplatelet ilaçlarla etkileşime girebilir. Bazen geğirme, hazımsızlık veya ishal gibi genellikle küçük gastrointestinal sorunlar olan yan etkilere neden olabilirler. Balık veya kabuklu deniz ürünlerine alerjisi olanlar balık yağı takviyeleri tüketirlerse risk altında olabilirler. Bu noktada kril yağı bazlı omega-3 takviyesi kullanılabilir. İnsanlar takviyelerinin güvenilir bir kaynaktan geldiğinden emin olmalıdır. Morina karaciğeri yağı gibi bazı balık yağı takviyeleri A vitamini açısından zengindir. Bu vitamin büyük miktarlarda toksik olabilir. Tansiyon ilaçları, bitkiler ve takviyeler. Balık yağı takviyeleri almak kan basıncını biraz düşürebilir. Bu takviyeleri kan basıncı ilaçlarıyla birlikte almak kan basıncı üzerindeki etkileri artırabilir.
Balık yağı iştahı açar mı?
Balık yağı iştah, enerji alımı ve harcaması arasındaki dengeyi değiştirmede etkili bir rol oynar ve bu da kiloda değişikliklere yol açar.
Yapılan araştırmalar sonucunda balık yağının beyindeki iştah sinyallerini azalttığı gözlemlenmiştir. Bunun sonucunda kişide tokluk hissi yaratarak acıkmayı geciktirdiği bilinmektedir. Halk arasında genellikle kilo almaya yardımcı olduğu bilinen balık yağının aslında diyet listelerinde kullanımı uygundur. Kilo alabilmemiz ancak harcadığımız enerjiden daha fazlasını aldığımızda mümkün olacaktır. Fakat balık yağı kişiye gereğinden fazla kalori desteği sağlamaz.
Sporcular üzerinde yapılan bir çalışmada üç haftalık omega-3 takviyesinden sonra katılımcılar açlık hissiyatında, yeme isteğinde ve tatlı yiyecekler yeme isteğinde artış olduğunu bildirmişlerdir. Ancak vücut ağırlığı ve vücut kompozisyonu etkilenmediği gözlemlenmiştir.
Sonuç olarak; günümüzde omega-3 yağ asidi kullanımının iştah, açlık-tokluk mekanizmaları üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Omega-3 takviyesi kullanımı diyetlerde kilo kontrolü, iştah regülasyonu, insülin direnci üzerine olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Ancak omega-3 kullanırken etkili doz kullanımı uzman kontrolünde belirlenmelidir.
Omega 3 Takviyesi Fırsatları
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu Omega 3 desteğini keşfedin. Kalp ve beyin sağlığını desteklemeye, cilt bakımına katkıda bulunmaya yardımcı olan Omega 3 ile kendinizi iyi hissedin. Şimdi indirimli fiyatlarla ürünleri inceleyin.
Nordic Naturals Ultimate Omega 1280 mg
Krilom Omega 3 Trigliserid Form
New Life EFA One – 3'lü Paket (Daha Uygun Fiyat)
Nutraxin Omega 3 – 2'li Paket (Daha Uygun Fiyat)