FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
09.02.20214 dakikada okunur.
begenmeler
18
yorumlar
0
kaydet

Bariatrik cerrahide beslenmenin önemi

Bariatrik cerrahi, obeziteyle savaşta gün geçtikçe yaygınlaşan bir operasyon haline gelmeye başladı. Ancak maalesef sadece ameliyat olmakla bitmiyor, asıl maraton daha sonra başlıyor. Bu yüzden sizin için bariatrik cerrahiyi anlattığımız yazımızı okumadan geçmeyin.

Bariatrik cerrahide beslenmenin önemi

Tüm dünyada obezitenin yaygınlaşmasıyla birlikte farklı diyet önerileri ve cerrahi yöntemlere yönelimde artış gözlenmeye başladı. Bu süreçte son yıllarda ünlüler tarafından sürekli duyduğumuz ve kısa sürede kilo vermenin çözümü olarak gösterilen bariatrik cerrahi, sıklıkla uygulanan cerrahi yöntemler arasında yerini aldı. Bariatrik cerrahi diyet ve egzersizle arzu edilen kiloya ulaşmada başarısız olan obez kişilerin kilo vermesi için garanti bir yol gibi gözükse de ameliyat sonrası süreç maalesef düşünüldüğü kadar kolay olmuyor. Beslenme her zamankinden çok daha önemli bir hal alıyor.

Bariatrik cerrahi nedir?

Bariatrik cerrahide beslenmenin önemi Bariatrik cerrahinin temel amacı; gıda alımını kısıtlamak, mide ve bağırsaklardaki besin emilimini azaltmaktır. Sindirim süreci, yiyeceklerin çiğnendiği ve tükürükteki enzimlerle karıştırıldığı ağızda başlar. Parçalanan besinler yemek borusu yardımıyla mideye ulaşır ve burada mide öz suları ile sindirilerek emilime hazır hale gelir. Daha sonra duodenuma (ince bağırsağın ilk kısmı) gider. Burada safra ve pankreas suyu ile karıştırılır, emilerek hücrelere dağıtılır. Besin artıkları kalın bağırsak ve böbreklerden idrar ve gaita olarak atılır.

Bariatrik cerrahi, sindirim sürecini değiştirmek veya kesintiye uğratmak için tasarlanmıştır. Midenin ve ince bağırsağın bir kısmının ya da tamamının alındığı cerrahi bir işlemdir. İşlem sonrası yiyecekler normal şekilde parçalanmaz ve emilmez. Emilen besin ve kalori miktarındaki azalma; hastaların kilo vermesine ve obezite ile ilgili sağlık riskleri veya hastalıklarına ilişkin risklerini düşürmelerine olanak tanır.

Peki, bariatrik cerrahi kimlere uygulanır? Kiloya göre boy ölçüsü olan vücut kitle indeksi (BKI), obezite düzeylerini tanımlamak ve bariatrik müdahalenin gerekli olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmak için kullanılır. BKI değeri 40 kg / m 2 ’nin üstündeki şiddetli obez hastalar ile BKI değeri 35 kg / m 2 'nin üstünde ciddi sağlık sorunları bulunan obez hastalarda cerrahi işlem yapılabilir. Ciddi sağlık sorunları arasında Tip 2 diyabet, artrit, kalp hastalığı ve ciddi obstrüktif uyku apnesi bulunur.

Bariatrik cerrahide beslenmenin önemi nedir?

Bariatrik cerrahide beslenmenin önemi Bariatrik cerrahi, beslenme düzeninde yapılan davranış değişiklikleri ile başarıya ulaşabilir. Cerrahi müdahale sonrasında midenin boyutu küçülür. Buna ek olarak ince bağırsağın yiyecekleri sindirme ve emme şekli de değişir ve kişi hızla kilo vermeye başlar. Sindirim sistemindeki bu değişiklikler vücudun çeşitli besinleri emme yeteneğini de azaltır. Kısa ve uzun vadeli besin eksiklikleri gelişebilir. Bu yüzden bariatrik cerrahi ameliyatının ardından yediklerinize dikkat etmek her zamankinden daha önemli bir hal alır. Hızlı kilo kaybı ve besin yetersizliğine bağlı gelişebilecek hastalıklardan kaçınmak için mide kapasiteniz ölçüsünde doğru yiyeceklerle diyetinizi şekillendirmeniz gerekir.

Bariatrik cerrahi, yediğiniz ve içtiğiniz yiyecek ve içecek türlerini ve miktarlarını da sınırlar. Bu yüzden diyetinizin protein kalitesi çok önemlidir. Sağlıklı kalmak için doğru miktarlarda ve besleyici yiyecekler seçmeniz gerekir. Bununla birlikte, kilo vermeyi yavaşlatabilen ve hatta kilo alımına neden olabilecek yüksek kalorili yiyecek ve içecek seçimleriyle ameliyatı baltalayabileceğinizi unutmadan hareket etmek gerekir. Ek olarak operasyon sonrasında bağırsaklardan kalsiyum ve D vitamini emilimi azalacağından multivitamin kullanımı önemlidir. Doktorunuzun önerisiyle alacağınız multivitaminlere ek olarak beslenmenizi bir diyetisyen eşliğinde planlamak kendinize yapacağınız büyük bir iyilik olacaktır.

Bariatrik cerrahi sonrası nasıl beslenmeli?

Bariatrik cerrahide beslenmenin önemi Ameliyat sonrasında doktor kontrolünde berrak sıvı besinler tüketilir. Herhangi bir komplikasyon gelişmezse, hasta genellikle 3-4 gün içinde taburcu edilir. Taburcu olan hasta ilk iki hafta meyve suyu, çorba, meyve püresi, yoğurt gibi yarı sıvı bir diyet takip eder. Her insanda olduğu gibi günlük en az 2 litre sıvı alımı sağlanmalıdır. Tüm besinlerin yavaş yavaş ve belirli aralıklarla tüketilmesi önerilir. Hasta üçüncü haftadan itibaren lapa, muz, muhallebi, balık, kıyma gibi yarı katı ve yumuşak besinlere geçiş yapar. Birinci ayı tamamlayan hastanın diyetisyen eşliğinde yeterli ve dengeli sağlıklı bir beslenme programına geçişi sağlanmalıdır.

Son olarak, '' Bariatrik Cerrahide Beslenme  '' konusunda daha çok bilgi sahibi olabilmeniz ve konuyu uzmanından dinleyebilmeniz için bir webinar düzenlediğimizi belirtmeden geçmeyelim. 11 Şubat Perşembe saat 20.00’de Uzm.Dyt.Hatice Sultan Kirişçi’nin sunumuyla gerçekleştireceğimiz bariatrik cerrahi webinarına buradan kayıt yaptırabilirsiniz.

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail