Baş ağrısına iyi gelen yiyecekler nelerdir?
Baş ağrınızı kontrol edebilmek için beslenmenizde hangi yiyeceklere yer vermeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Baş ağrısı, başın herhangi bir bölümünde oluşan ağrıya denir. Baş ağrıları başın belirli bir yere izole edilebilir, bir veya iki bölümünü etkileyebilir ve tek bir bölgeden başın tamamına yayılabilir.
Baş ağrısı zonklayan, donuk veya keskin bir ağrı şeklinde görülebilir. Baş ağrıları yavaş yavaş veya beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabilir ve bir saatten az bir süre ile birkaç güne kadar devam edebilir.
Yapılan son araştırmalara göre, gıda ve diyet migren ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle de diyetlerde değişiklik yapmak, migren ataklarının ve diğer baş ağrısı türlerini önlemeye veya sıklıklarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Su, antioksidan bakımından zengin besinler ve kafein gibi maddeler özellikle baş ağrıları için faydalı olabilir.
Düzenli baş ağrısı çekenler, semptomlarını hafifletmek için tetikleyici gıdaları belirlemek ve ortadan kaldırmak gibi altta yatan nedenleri keşfetmek için bir uzman ile birlikte çalışabilir.
Baş ağrısına iyi gelen yiyeceklerin listesi aşağıda verilmiştir.
- Muz
- Kafein
- Karpuz
- Patates
- Yoğurt
- Bitter çikolata
- Badem
- Zencefil
- Kavun
- Susam
- Süt
- Ispanak
- Brokoli
- Uskumru
1. Muz
Muz, hızlı enerji geri kazanımı açısından iyi bir besindir ve yüksek magnezyum oranına sahiptir. Aynı zamanda da muzun yaklaşık yüzde 74'ü sudur, bu nedenle hidrasyon faydalarına sahiptir. Bununla birlikte migren tedavisinde magnezyumun sakinleştirici etkileri de yararlı olabilmektedir. Bu özellikleri ile muz , baş ağrısını önlemek ve iyileştirmek için kullanılan bir besindir.
2. Kafein
Aşırı miktarda kahve migreni tetikleyebilir ve baş ağrısını daha da kötüleştirebilir, ancak araştırmalar az miktarda kafeinin baş ağrısına yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Bunun nedeni ise kan damarları baş ağrısından önce genişlemeye eğilimlidir. Kafeinin doğal bir vazokonstriktör etkisi bulunmaktadır. Bu da kan damarlarını daralttığı anlamına gelmektedir. Bu sayede kafein, baş ağrısının etkilerini önleyerek baş ağrısı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
3. Karpuz
Baş ağrısının önemli nedenleri arasında dehidrasyon bulunmaktadır. Bu nedenle, yeterli miktarda su içmek veya su açısından zengin yiyecekler tüketmek, baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Karpuz , yüzde 92 oranında su içerir. Karpuz yüksek su içeriğine ek olarak, baş ağrısı üzerinde oldukça etkili olan potasyum ve magnezyum gibi besinler açısından da zengindir.
4. Patates
Patates , yüksek sodyum tüketiminin neden olduğu baş ağrılarını dengeleyebilen potasyumla yüklüdür. Tatlı patates , beta-karoten gibi iltihap önleyici besinlerin yanı sıra C vitamini, manganez, bakır, niasin, potasyum, B2 vitamini ve B6 vitamini bakımından yüksektir. Enflamasyon migrenle ilişkilidir. Bu nedenle de baş ağrısı için antienflamatuar yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
5. Yoğurt
Yoğurt, migren ataklarının sayısını azaltmaya yardımcı olduğu bilinen B vitamini kompleksinin bir parçası olan yüksek miktarda riboflavin içerir. Ayrıca yoğurt , migren önleyici ilaçların etkinliğini de artırabilir.
6. Bitter Çikolata
Magnezyum, migren semptomlarıyla potansiyel olarak savaşabilecek en önemli besinlerden arasında yer alır. Bu nedenle de magnezyum açısından yüksek olan gıdaların tüketilmesi önerilir. Bitter çikolata magnezyum açısından zengindir ve bu sayede rahatlamaya ve stresin azalmasına katkıda bulunabilir.
7. Badem
Badem gibi magnezyum açısından zengin gıdalar tüketmenin baş ağrıları üzerindeki etkisi hakkında çok fazla veri bulunmamakla birlikte, araştırmalar günde 600 mg magnezyum almanın migren sıklığını azalttığını göstermektedir.
8. Zencefil
Zencefil, beyinde küçük bir şişlik oluşturan prostaglandinleri (inflamatuar nörotransmitterler) önlemeye yardımcı olur. Zencefil , migrene yardımcı olmakla birlikte kalmadı, aynı zamanda genellikle baş ağrılarıyla ilişkilendirilen mide bulantısına da gidermeye yardımcı olabilir.
9. Kavun
Bazı araştırmalarda kavunun diyabetik olmayan hastaların insülin seviyelerini dengelenmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Düşük kan şekeri bir baş ağrısı tetikleyicisi olduğundan dolayı kavun tüketmek, baş ağrılarını önlemeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak, kavun, hidrasyona yardımcı olan suyun yanı sıra magnezyum ve potasyum bakımından da yüksektir.
10. Susam
Susam, östrojen seviyelerini düzenlemeye ve menstrüasyonun neden olduğu baş ağrılarını önlemeye yardımcı olan bir madde olan E vitamini bakımından yüksektir. Aynı zamanda, kirazlarda bulunan ve erkekleri ve kadınları gerilim tipi baş ağrılarından ve migrenlerden koruyabilen doğal olarak oluşan gaz olan nitrik oksitin bir öncüsü olan L-arginin'de açısından da zengindir. Susamın bu faydaları için, yulaf lapası, çorbalar ve yemeklerin üzerine serpilerek tüketilebilir.
11. Süt
Kemik yapıcı besin olan kalsiyum ve D vitamini, magnezyuma benzer şekilde baş ağrısını önlemede rol oynamaktadır. Bununla birlikte süt yüksek miktarda B2 vitamini sağlamaktadır. B2 vitamini, vücutta oluşan yaralar, stres, uykusuzluk ve baş ağrısı gibi çeşitli sorunun iyileşmesine katkı sağlar. Bir çalışmada kalsiyum ve D vitamini takviyelerinin bir kombinasyonunun migren ataklarını önemli derecede azalttığını, diğer bir çalışmada ise hastaların sadece 4 ila 6 hafta içinde önemli gelişmeler kaydettiği belirtilmiştir.
12. Ispanak
Ispanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler, baş ağrısı riskini azaltmaya yardımcı olan B vitamini folatı ile yüklüdür. Kadınlar üzerinde yapılan bazı araştırmalarda, folat bakımından düşük bir diyetin, diyetlerinde yeterli düzeyde folat bulunan kadınlara kıyasla migren sıklığını artırabileceğini düşündürmektedir.
Buna ek olarak ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, bazı durumlarda migreni azaltmaya hatta önlemeye yardımcı olan iyi bir magnezyum kaynağıdır. Migren Bozuklukları Derneği'ne göre, birçok çalışma migrenli birçok kişinin beyin magnezyum düzeylerinin düşük olduğunu ve migrenli birçok hastanın migren tedavilerine ek olarak magnezyum takviyesi aldığını göstermiştir.
13. Brokoli
Hormon seviyelerindeki değişiklikler, özellikle adet migreni veya baş ağrısı olan kadınlarda baş ağrısına yol açabilmektedir. Migren Araştırma Vakfı'na göre, menstrüasyon başlamadan hemen önce ortaya çıkan östrojen seviyeleri bir migren atağını tetikleyebilir. Bu nedenle de bu tür migrene sahip kadınların, östrojen üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle turpgillerin tüketimini artırmanın fayda olacağını belirtmektedir.
Fitoöstrojenler, östrojenik veya anti östrojen etkilere sahip olabilen brokoli gibi turpgillerden olan sebzelerde bulunan, hormonal olarak aktif kimyasallardır. Bazı fitoöstrojenlerin, bir kadının kendi östrojenine maruz kalmasını azaltabilen ve belirli kanser riskini azaltan antiöstrojenik özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.
Neurological Sciences dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, fitoöstrojenler menopoz öncesi kadınlarda menstrüel migren ataklarının önlenmesine de yardımcı olabilmektedir.
14. Uskumru
Uskumru , anti-inflamatuar ve sinir koruyucu etkileri sebebiyle sağlıklı yağlar olarak bilinen esansiyel yağ asitleri olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Yapılan araştırmalara göre, bu yağların alımının baş ağrısı ve migren sıklığını, şiddetini ve süresini azaltabileceğini göstermektedir.