Bebeğim ek gıdaya geçiyor!
Hepimizin bildiği gibi bir bebeğin sağlıklı büyümesinin en önemli etkenlerinden birini iyi beslenmesini oluşturuyor. Peki bebeğinizin ek gıdaya geçtiği süreci doğru yönetmek için nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
Bebeğinizi doğduğu andan itibaren ilk 6 ay anne sütü ile beslemenin onun fiziksel, mental ve ruhsal gelişimi açısından oldukça önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Anne sütünün çeşitli nedenlerden dolayı yetersiz kalması ya da verilememesi gibi durumlarda 0-6 ay yaş grubundaki bebekler onlar için hazırlanan özel mamalarla beslenmelidir. İlk 6 aylık süreci geçirdikten sonra bebeğinizin sağlığını korumak, büyümesini desteklemek ve gelişimini hızlandırmak için anne sütünün yanında ek gıdalara geçmeniz gerekir. Buna tamamlayıcı beslenme denir.
Bebeğinize Ek Gıda Verirken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Ek gıdaya geçilse de emzirme hâlâ önemlidir ve bu süreçte de anne sütü bebeğin enerji ihtiyacının neredeyse yarısını karşılar. Ayrıca anne sütü, besin bileşenlerini kolayca emilen bir forma getirir. Ek gıda veya diğer kaynaklarda bulunmayan koruyucu faktörleri de içerir. Peki, bebeğinizi ek gıdaya nasıl alıştırabilirsiniz, işte sizin için birkaç ipucu:
- Bebeğinize ilk defa ek gıda verirken onun aç olmasına dikkat etmelisiniz, böylece onun ek gıdaya daha çabuk alışmasını sağlayabilirsiniz.
- 6. ayda bebeklerin sindirim sistemi yeterince gelişmediği için ek gıdanın sıvı formda olması gerekir. İlerleyen aylarda gıdaları yavaş yavaş katı formlarında verebilirsiniz.
- Bebeğiniz verdiğiniz ek gıdayı reddederse onu zorlamayın. İlerleyen zamanlarda tekrar deneyebilirsiniz.
- Ek gıdaya alışma sürecinde besinleri azar azar vermeli ve tek gıda ile başlamalısınız. Örneğin bir çay kaşığı ölçüsü idealdir. Ayrıca aynı besini üç gün üst üste vererek alerjisi olup olmadığını test etmelisiniz.
İlk Olarak Bebeğe Hangi Ek Gıdalar Verilmelidir?
Bebeklerin ek gıdaya geçişi ebeveynleri en çok zorlayan süreçlerden biridir. Bu dönemde bebeklerin sindirim sistemleri yeterince gelişmediği için gaz problemleri oluşabilir. Ayrıca verilen ek gıda bebeğe alerji yapabilir. İlk olarak bebeğinize elma, muz, kayısı, şeftali, armut gibi meyveleri püre haline getirdikten sonra ek gıda formunda verebilirsiniz. Balkabağı, havuç, kabak, patates, ıspanak gibi sebzelerden sebze püresi ya da sebze çorbası hazırlayıp verebilirsiniz. Ayrıca yoğurt da ilk verilen ek gıda çeşitleri arasında yer alır.
Hangi Besinlere Kaçıncı Gün Başlanmalı?
Sebze ve meyve püreleriyle bebeğinizi ek gıdaya alıştırdıktan sonra biraz daha katı besinlere geçebilirsiniz. Örneğin yumurta sarısı na 7. aydan itibaren başlayabilirsiniz. Ancak yumurta beyazı bebeğin sindirim sistemini zorlayabilir. Bu nedenle yumurta beyazını 10-12. aylardan itibaren vermeniz daha iyi olacaktır. 7. ayın sonlarına doğru sebze çorbalarının içine yavaş yavaş kıyma ve tavuk eklemeye başlayabilirsiniz. Yeşil mercimek , kırmızı mercimek gibi kuru baklagillere 9. ayda başlayabilirsiniz. 7. ayın sonunda şehriye, tarhana ve yayla çorbası gibi sebze çorbasına alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Bebeğinize ilk balığını da 9. ayın başında vermeye başlayabilirsiniz. Bebeklere inek sütü vermeye bir yaşından önce başlamamanız gerektiğini de aklınızdan çıkartmayın.
Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı?
Büyüme ve gelişme dönemindeki bebekler besin içeriği düşük yiyeceklerle beslenirse, ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri içeren yiyecekleri için midelerinde yeterli alana sahip olmayabilir. Bebeklere şeker, şekerli yiyecek ve içecekler, cips, kek, dondurma, süt içermeyen kremalar ve yapay tatlandırıcı içeren yiyecekler verilmemelidir. Botulizme neden olan sporlar içerebileceğinden baldan kaçınılmalıdır. Pişirilmiş ve uzun süre bekletilmiş yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Özetle damak tadının gelişebilmesi ve besinleri tanıyabilmesi için bebeğinize biraz zaman tanıyın. Her besini beslenmesine ekledikten sonra üç gün besinin vücudunda bir etki yaratıp yaratmadığını gözlemleyin ve ardından yeni bir besinle tanıştırın.