Besin değeri yoğun bir smoothie nasıl yapılır?
Hem besleyici hem lezzetli bir smoothie mi arıyorsunuz? Sizin için hazırladığımız küçük tüyolarla hem uzun süre tok kalacak hem de vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini alacaksınız!
Smoothieler, besin değerleri ve meyve ve sebzeleri benzersiz bir şekilde kullanmaları nedeniyle popüler bir içecek tercihidir. Tipik olarak yarı sıvıdırlar, koyu kıvamlıdırlar ve çoğunlukla meyve ve/veya sebzelerden elde edilen püreler ve meyve sularından oluşurlar.
Smoothieler, taze tat, tat ve görünüme sahip, yüksek kaliteli, minimum düzeyde işlenmiş ürünler talep eden tüketiciler için idealdir. Haydi gelin, besin değeri yoğun bir smoothie nasıl yapılır, bakalım:
Koyu Yapraklı Sebzeler
Koyu yapraklı yeşillikler arasında geçiş yapmak, yalnızca monotonluğu önlemek için değil, aynı zamanda en geniş besin yelpazesini aldığınızdan emin olmak için mükemmel bir fikirdir. Bizim favorilerimiz;
-
Ispanak
-
Brokoli
-
Pazı
-
Kıvırcık lahana
-
Roka
-
Kereviz yaprağı
Bu yeşil yapraklı sebzeler; bağırsak sağlığı, kilo kaybı ve ışıltılı bir cilt için harika olan lif açısından yüksektir. Ayrıca her gün temas ettiğimiz kirlilik, işteki toksik kimyasallar ve yiyeceklerimizdeki hormonlar gibi serbest radikallerin zararlı zararlarıyla savaşmak için çalışan beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi bitkisel besinlerle de yüklüdürler. Yeşil yapraklı sebzeler ayrıca magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demirden oluşan zengin bir mineral profiline sahiptir ve suda çözünen B ve C vitaminlerinin yanı sıra yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri bakımından da zengindir. Bu yeşillikler, antioksidan destek, nörolojik koruma, hücresel yakıt ve antiinflamatuar faydalar sağladıkları için " İlaç Olarak Gıda" ilkesinin somut örneğidir.
Meyveler
Genellikle smoohtielerde koyu renkli meyveler kullanılır. Çünkü temel bir kural, meyve veya sebze ne kadar koyu olursa, besin açısından o kadar yoğun olur. Koyu meyveler, yüksek konsantrasyonda antioksidanlar içerdiği için yaşlanma karşıtıdır. Ayrıca nar çekirdeği, ahududu ve çilek, yalnızca büyümekte olan kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatmakla kalmayıp aynı zamanda yaşam boyunca vücudunuzda doğal olarak oluşabilecek bazı kanserli kimyasalları nötralize ederek farklı kanser türlerine karşı koruyucu olan ellagik asit içerir.
Yağlar
Sağlıklı yağlar mükemmel smoothie tarifinin önemli bir bileşenidir. Omega-3ler, yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E ve K) kan dolaşımınıza emilimini artırmaya yardımcı olur. Yağlar ayrıca tokluğa yardımcı olur ve daha şekerli meyvelerden kaynaklanan potansiyel kan şekeri artışlarını dengeler. Kullanabileceğiniz yağlar;
-
Chia,
-
Keten tohumu,
-
Avokado,
-
Fındık ezmesi ve
-
Hindistan Cevizi yağıdır.
Protein
Smoothielerin protein içeriğini arttırmak için bitki proteinleri, süt, yoğurt, kefir, probiyotik shotlar ve spirulina gibi çeşitli protein kaynakları dahil edilebilir. Hatta karışıma protein tozu ekleyebilir ve bu sayede smoothienizin besin değerini oldukça artırabilirsiniz.
Profesyonel İpuçları:
-
Mümkün olduğunca organik malzemeler kullanın! Smoothie'ler ve meyve suları yalnızca içerikleri kadar iyidir, bu nedenle herbisit ve pestisit eklenmesini önlemek için miktardan ziyade yüksek kaliteyi seçin!
-
Keten tohumunu tam tohum formunda satın alın. Keten öğütüldükten sonra hızla oksitlenebilir ve birkaç gün içinde kokabilir.
-
Smoothienizi hazırladıktan sonra bir saat içinde içmeye çalışın. Blenderladıktan sonra besin maddelerinin biyoyararlanımı birkaç saat içinde azalmaya başlar. Bu nedenle, blenderladıktan hemen sonra tüketerek sağlayabileceğiniz tüm faydalardan yararlanın.
-
Meyve ve sebzeleri kesmek ve temizlemek sizin için sıkıntı oluyorsa, Pazar günü 30 dakikanızı haftalık ham malzemelerinizi yıkamak, doğramak ve torbaya koymak için ayırın. Hazırlandıktan sonra yapmanız gereken tek şey, poşetin içindekileri blendere atmak, su, protein tozu ve sağlıklı bir yağ eklemek, artık hazır!
Birbirinden lezzetli smoothie tarifleri;
Ananas-Greyfurt Detoks Smoothie
Ananas, greyfurt ve ıspanak; su ve minerallerle doludur, bu da vücudunuzun nemlendirilmesine ve vücudunuza bol miktarda lif almasına yardımcı olabilir. Elektrolit bakımından zengin hindistan cevizi sütü tercih edilebilir. Eğer elinizde yoksa, bitkisel süt veya yoğurt/kefir kullanabilirsiniz. Zamanınız varsa, ekstra buzlu bir smoothie için hindistan cevizi suyunu küpler halinde dondurun.
İçindekiler
-
1 su bardağı sade hindistan cevizi sütü ( veya yoğurt/kefir)
-
2 ince dilim ananas
-
1 su bardağı ile bebek ıspanak veya 3-4 dal ıspanak
-
1 adet soyulmuş ve dilimlenmiş küçük greyfurt
-
½ çay miktarı rendelenmiş taze zencefil
-
1 bardak buz
Hindistan cevizi suyu, ananas, ıspanak, greyfurt ve diğer meyve suları, zencefil ve buzu bir karıştırıcıda birleştirin. Pürüzsüz ve köpüklü olana kadar püre haline getirin. Afiyet olsun!
Ispanak, Fıstık Ezmesi ve Muzlu Smoothie
Fıstık ezmesi ve muz, probiyotik açısından zengin keskin kefir ilavesiyle daha da lezzetli olan klasik bir kombinasyondur. Ayrıca, bu fıstık ezmeli muzlu smoothie, biraz hafif aromalı ıspanakla karıştırılarak gün boyu almanız gereken sebzelere de yardımcıdır.
İçindekiler
-
1 su bardağı sade kefir
-
1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
-
3-4 dal ıspanak
-
1 muz
-
1 tatlı kaşığı bal (İsteğe bağlı)
Bir karıştırıcıya kefir, fıstık ezmesi, ıspanak, muz ve bal (kullanılıyorsa) ekleyin. Pürüzsüz olana kadar karıştırın ve işte hazır!
Yeşil Smoothie
-
1 bardak dondurulmuş ıspanak veya lahana
-
½ dondurulmuş muz
-
½ yemek kaşığı badem ezmesi
-
1 ila 2 bardak soyulmuş ve dondurulmuş portakal dilimleri veya dondurulmuş ananas veya mango parçaları
-
½ çay kaşığı chia tohumu, isteğe bağlı
-
1 bardak badem sütü,
-
Bir avuç buz
Bir karıştırıcıya ıspanağı, muzu, badem ezmesini, 1 bardak dondurulmuş meyveyi ve kullanıyorsanız chia tohumlarını koyun. Badem sütünü ekleyin ve pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Buzu ekleyin ve tekrar karıştırın. Smoothie'nizin daha tatlı olmasını istiyorsanız, daha fazla dondurulmuş meyve ekleyin. Pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın, gerekirse daha fazla badem sütü ekleyin.