Bitki çayları reflüye iyi gelir mi?
Reflüyle baş edenler buraya! Bitki çayı reflünün etkilerini azaltabilir mi? Hangi bitki çayı mideye iyi gelir?
Reflüye mide asidinin yemek borusuna sızması neden olur. Asit reflü belirtileri boğaz ağrısı, mide ekşimesi, geğirme, yanma ve hatta kusma olabilir. Reflüyle mücadeleye yardımcı olmak için beslenme alışkanlıkları geliştirilmelidir. Reflü diyeti, gastroözofageal reflüye sahip bireylerin tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Reflü tanısı almış kişilerin standart ilaç tedavisinin yanında yaşam tarzı ve beslenme konusunda dikkatli olmalıdır. Baharatlar, alkol, yağlı ve işlenmiş gıdalar, kafein ve gazlı içecekler reflüyü kötüleştirirken, lif içeriği yüksek sebze ağırlıklı beslenme faydalı olmaktadır. Aynı zamanda kontrol altına alabilecek doğal bir çözüm de bulunmaktadır. Bitki çayları mide asidini azaltmaya ve bağırsaklarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Şişkinliği ve tahrişi azalttığı bilinen bazı bitki çaylar, mide sorunları ile mücadele etmede etkili olmaktadır.
Mide reflüsüne sahip kişilerde besinlerin sindirilmesinde sorun yaşanabilir. Bu nedenle daha rahat sindirebileceği ve sindirime yardımcı etkileri olan yiyecekler ve içecekler tüketilmelidir. Özellikle çeşitli bitkiler ile reflü tedavisi mümkündür. Sindirim sistemine faydalı olan bitki çaylarının başında nane gelir. Rezene çayı, kekik çayı ve anason çayı da sindirimi ve hazmı kolaylaştırmayı sağlar. Reflüsü bulunan kişilerin bir doktor veya diyetisyene danışarak bitki çaylarını tüketmesi önerilir.
Reflüyü Tetikleyen Gıdalar Nelerdir?
Reflüyü tetikleyen gıdalar şunlardır.
-
Narenciye: Portakal, greyfurt, limon, mandalina, üzüm, karpuz, yaban mersini, çilek, kavun, kızılcık ve çekirdeksiz siyah üzüm gibi yüksek antioksidan içermelerine rağmen reflüsüye sahip kişilerin tüketirken dikkat etmeleri gerekir. Bu nedenle, reflüyü tetikleyen besinlerin beslenme planından tamamen çıkarılması veya azaltılması önerilir.
-
Tüm çiğ meyve ve sebzeler: Çiğ sebzeler ve meyveler, reflü sorunu ciddiyetine bağlı olarak sorun yaratma potansiyeline sahiptir. Özellikle bezelye, salatalık, turp, roka, brokoli, karnabahar, lahana ve brüksel lahanası şişkinlik, gaz ve mide ağrısına neden olabilir.
-
Yağlı yiyecekler: Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi arttıkça daha fazla sindirim enzimi üretilir. Bu nedenle de kaymak, krema, margarin, kuyruk yağı, yağlı soslar ve tereyağı tüketimi tüketimi azaltılmalıdır.
-
Baharatlar: Acı yeşil biber, kırmızı biber ve karabiber içeren gıdalar reflünün en büyük tetikleyicileri arasında yer alır. Aşırı baharat tüketmek reflüsü olmayan kişilerde de midenin savunma mekanizması olan alkali örtüye zarar verebilirler. Reflü hastalığına sahip kişilerde ise asit salınımını artırarak göğüste yanmaya yol açabilir. Bu nedenle de yanma hem mide hem de göğüste hissedeilebilir.
-
Alkol: Fermente alkoller, özellikle kırmızı şarap, viski ve bira, reflüyü daha da kötüleştirir. Özellikle yağlı bir öğünle tüketildiğinde bu etki daha belirgin olabilir. Reflünün artmasının temel nedeni, nanede olduğu gibi mide ile yemek borusu arasında görev yapan ve hem reflüyü eneglleyen hem de teşvik eden gastrik kapak mekanizmasının basıncını düşürmesidir.
-
Kafein: Kahve, tatlandırılmış gazlı içecekler, çay ve buzlu çay gibi kafein içeren içeceklerin büyük bir bölümü reflüyü tetikler. Bu nedenle de aşırı kafein tüketiminden uzak durulmalıdır.
Reflü Ağrılarına Sebep Olan Alışkanlıklar Nelerdir?
Tabağınızdaki porsiyonları küçültmek: Reflü semptomlarını azaltan besinler tercih edilmeli ve gerektiğinden fazla yemek yenmemelidir. Bu durum, besinlerin kolay bir şekilde geriye kaçmasına yol açmaktadır. Aşağıda reflü ağrılarına sebep olan alışkanlıklar verilmiştir.
-
Yemek yedikten sonra uyumak Yemek yedikten sonra en az iki saat kadar yatar pozisyonda olmamaya özen gösterilmelidir. Çünkü bunu yapmak mide ile yemek borusu arasındaki açının kaybolmasına yol açar.
-
Hızlı yemek yemek: Besinleri daha uzun çiğnemek reflü hastaları için önemlidir. Bununla birlikte oturarak yemek de reflü hastalarının dikkat etmeleri gereken noktalardandır.
-
Yastık yüksekliği 30 cm’den az olması: Mide sıvısının gece boyunca mideden geriye kaçmasını önlemek için baş mide seviyesinden yüksekte tutulmalıdır.
-
Fazla kilolu olmak: Fazla kilolu bireylerde reflü hastalığı daha sık ve daha şiddetli semptomlarla görülebilir. Bu nedenle, sağlıklı bir kiloyu korumak için önlemler almak önemlidir.
-
Az su tüketmek: Gün boyunca sık su tüketimi şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.
-
Harekete etmemek: Akşam yemeğinden sonra 15-20 dakikalık hızlı yürüyüşler rahatlatıcı özelliğe sahiptir ve hastalar için oldukça faydalıdır.
Reflü Ağrıları İçin Ot ve Bitkiler Nelerdir?
Reflü, midenin asit üretim sorunlarından kaynaklanır. Mide reflüsü yaşayanlar için besinlerin sindirimi zor olabilir. Bu nedenle sindirimi daha kolay ve sindirimi kolaylaştıran yiyecek ve içecekleri tercih edilmesi gerekir. Reflü, özellikle faydalı bitkilerle tedavi edilebilir. Reflüye için faydalı ot ve bitkiler şunlardır.
-
Meyan kökü
-
Papatya
-
Ihlamur
-
Havuç
-
Maydanoz
-
Nane
-
Hatmi çiçeği
-
Lahana
-
Kantaron
-
Patates
-
Şeftali
-
Kereviz
-
Zerdeçal
-
Brokoli
-
Muz
-
Karpuz
Bitkiler Nasıl Tüketilmelidir?
Ihlamur bitkisi çay olarak tüketildiğinde boğazı yumuşatarak rahatlamayı sağlar ve iyileşme sürecine katkıda bulunur. Bununla birlikte düzenli olarak tüketilen melisa bitkisi boğazı rahatlatıcı bir etki yaratarak boğaz reflüsünün tedavisini destekler. Papatya bitkisinden yapılan çay ise hem boğazı rahatlatır hem de iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.
Reflü için faydalı olan bir diğer bitki ise rezenedir. Rezene bitkisinden elde edilen çay tüketildiğinde hem mideyi hem de boğazı rahatlatır. Bu özelliği sayesinde boğazda oluşan bu sağlık sorunun iyileşmesine katkıda bulunur. Yasemin bitkisinin çayı da düzenli ve ölçülü olarak tüketildiğinde boğazda oluşan reflü probleminin normale göre oldukça kısa sürede iyileşmesine katkıda bulunur.
Reflü Hastası Çay İçebilir mi?
Genellikle mide ekşimesi olarak bilinen asit reflüsü, kişinin göğsünde ve boğazında yanmaya sebep olur. Bu durum rahatsız edici bir hisse yol açabilir. Bitki çayları, bu semptomların giderilmesine yardımcı olabilir. Genellikle mide ekşimesi olarak bilinen asit reflü, mide asidi yemek borusu olan yemek borusuna yükseldiğinde meydana gelir.
Ancak sık asit reflüsü yaşayan bir kişide gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) gelişebilir. Reflü bir mide problemidir. Bu nedenle tüketilen yiyecek ve içeceklerin seçimi konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Reflü rahatsızlığı çeşitli bitkiler, içecekler ve çaylar hafifletilebilir. Özellikle hazmı kolaylaştırıcı bitkiler tercih edilmelidir. Zencefil çayı, papatya çayı , meyan kökü çayı, hatmi kökü çayı, zerdeçal çayı ve rezene çayı reflüye sahip kişiler tarafından içilebilir.
Reflüye İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir?
Reflüye iyi gelen bitki çaylarının listesi aşağıda verilmiştir.
-
Zencefil çayı: Zencefil çayı reflüye iyi gelen çaylardan biridir. Zencefil çayı güçlü idrar söktürücü özelliklere sahiptir ve şişkinliğin azaltılmasından mide bulantısının giderilmesine ve gastrointestinal sistem ödeminin azaltılmasına kadar çeşitli faydalara sahiptir. Bunun nedeni çoğunlukla anti-inflamatuar özellikleri ve gingerol ve shogaolün sağlamasıdır.
-
Papatya Çayı: Papatya çayı iyi bir sakinleştiricidir. Bu çay rahat bir uykunun yanı sıra duygusal denge, ülseri önleme ve kasları gevşetme de etkilidir. Papatya çayının rahatlatıcı etkileri ve alkali nitelikleri asit reflüsüne yardımcı olabilir. Papatya çayı midenin çok fazla asit ve gerginlikten dolayı rahatsız olduğunda bunun giderilmesine ve hafifletilmesine yardımcı olabilir.
-
Meyan kökü çayı: Meyan kökü çayı, uzun yıllardır mide rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılmıştır. Meyan kökü, ülser geliştirme olasılığını azaltan iltihabı ve ağrıyı azaltmanın yanı sıra, mide mukusunu da arttırır. Bu durum mide astarını yumuşatabilir ve asitten koruyabilir. Meyan kökü aynı zamanda kişiyi sakinleştirici özelliklere sahiptir. Meyan kökünün bir başka bileşeni olan glisirizik asit, mide astarının iyileşmesine ve sindirim sistemi dengesine yardımcı olabilir. Bu özelliği sayesinde de reflü için oldukça etkili bir bitki çayıdır.
-
Rezene çayı: Rezene asit reflüsü olan kişiler için iyi bir tedavi yöntemidir. Lif açısından zengin rezene çayı, asit reflü tahrişini azaltabilen gaz birikimini azaltır. Buna ek olarak, başlangıçta asit reflü alevlenmeleri geliştirme riskini azaltan sindirim sistemini destekler. Ayrıca rezene, mide-bağırsak tahrişini ve şişmesini azaltabilecek bir dizi antiinflamatuar özellik içerir.
-
Nane çayı: Nane ölçülü miktarda tüketildiğinde reflüyü hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak fazlası reflüyü daha da şiddetlendirebilir. Bu enerji verici ve hafif çay, sindirim sistemi iltihabını azaltabilen, asit reflünün bir etkisi olan ağrılı boğaz ağrısını hafifletebilen ve uzun süreli iyileşmeyi teşvik eden antioksidanlarla dolu bir rahatlatıcıdır.
-
Zerdeçal Çayı: Zerdeçal yüksek miktarda antioksidan içerir ve aktif bileşen kurkumin sayesinde vücut üzerinde güçlü antiviral ve antifungal etkilere sahiptir. Zerdeçalın bir başka faydası ise asit reflüyü rahatmasıdır. Bu özelliği sayesinde zerdeçal çayı olarak tüketilebilir. Zerdeçalın antioksidan gücü reflü riskini azaltabilir çünkü araştırmalar oksidatif stresin GÖRH'ye neden olabileceğini göstermektedir. Zerdeçal, vücudu sağlıklı ve güçlü tutmanın yanı sıra mide hasarını ve ülseri önlemede etkili olabilir.
Reflü İçin Uzak Durulması Gerekilen Çaylar Nelerdir?
Reflü için uzak durulması gereken çaylar şunlardır.
-
Siyah çay: Siyah çay, böbrek rahatsızlığı, demir anemisi ve midesinde gastrit, ülser, reflü gibi rahatsızlıkları bulunan bireyler tarafından aç karnına tüketilmemesi gerekir.
-
Nane çayı: Nane çayı, mide krampları, hazımsızlık ve gaz gibi sindirim problemlerinin giderilmesinde faydalıdır. Ancak reflü şikayeti olan kişiler tarafından ölçülü miktarda tüketilmesi tavsiye edilir. Aşırı miktarda tüketimi, reflü semptomlarının daha da kötüleşmesine yol açabilir.
Bitki Çayı Demlerken Dikkat Etmemiz Gerekenler Nelerdir?
Bitki çayları yapımında kuru otlar kullanıldığı için saklama koşulları çok önemlidir. Isı, nem ve ışık bitki çaylarının etken maddelerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu sebeple de annemsiz, karanlık ortamlarda tutulmalı ve tercihen cam kavanozlarda saklanmalıdır.
Bitki çayları içeriğindeki faydalı bileşiklerin bozulmasını önlemek için kaynatılmamalıdır. İçmeden önce sıcak suda üç dakika demlenmesi idealdir.
Bitki çayları demlenirken kullanılan demlik ve fincanın cam ya da porselen olması tavsiye edilir. Özellikle plastik kullanımından uzak durulmalıdır.
Uçucu bileşenlere sahip bitki çayları kapaklı çaydanlık veya fincan içinde demlenmesi için bekletilmelidir.
Zencefil gibi kök bitkilerin su ile birlikte cezve içinde kaynatılmarak hazırlanması tavsiye edilir. Papatya, ıhlamur, adaçayı ve yeşil çay gibi çiçek ve yaprak bitkilerin ise fincanda su eklenerek bekletilmesi önerilir.
Tüm bitki çaylarının demlenmesi için 3 ila 5 dakika yeterli olmaktadır.
Bitki çayı hazırlarken paketli olanlar yerine bitkilerin kendisi kullanılarak hazırlamaya dikkat edilmelidir.