Böbrek taşını engellemenin yolları
Doğru beslenme ve doğru yaşam alışkanlıkları sayesinde böbrek taşının oluşumunu engellemek mümkün. Böbrek taşını engellemek için nasıl beslenmelisiniz, nasıl bir diyet programı yapmalısınız ya da spor yapıyorsanız nelere dikkat etmelisiniz, hepsi bu haberde.
Böbrek taşı her 10 kişiden 1’inde görülebiliyor. Ve eğer bir kez başınıza geldiyse 10 yıl içinde tekrar etme olasılığı %50. Çok ağrılı geçen bir rahatsızlık için fazlasıyla yüksek oranlardan bahsediyoruz. Doğru beslenme ve doğru yaşam alışkanlıkları sayesinde böbrek taşının oluşumunu engellemek mümkün olabilir.
Böbrek Taşı Nedir?
Böbrek taşı idrar yolları üzerinden böbreklere taşınan sert mineral kitleleridir. Kalsiyum, idrar içinde oksalat ve fosfor gibi kimyasallarla birleşip katılaşabilecek kadar konsantre hale gelebilir. Protein metabolizmasının ürik asit birikmesine neden olması da böbrek taşını oluşturabilir. İdrar yollarımız katı maddeleri atmak için dizayn edilmediğinden bu kitlelerin böbrekten atılması sırasında son derece ciddi ağrılar olur.
Böbrek Taşını Engellemek İçin Ne Yapabiliriz?
-
Bol bol su için!
Yeterili sıvı tüketmediğimizde gerektiği kadar idrara çıkamayız. Bu da böbrekteki minerallerin konsantre hale gelmesine ve katılaşmasına sebep olabilir. Su ise böbrekteki katılaşan kitleleri çözecek ve dışarı atılmasını kolaylaştıracaktır. Ayrıca portakal suyu ve limonata da doğru seçim olabilir. İkisi de sitrik asit tuzu içerir ve katılaşmayı önler. Çok fazla terliyorsanız veya spor yapıyorsanız su miktarını da artırmalısınız, suyu vücuttan deri ile atmak böbreklerde kitle birikmesine yol açabilir.
-
Daha çok kalsiyum alın!
Bilinen en büyük yanlışlardan biri kalsiyumun böbrek taşına neden olduğudur. Tam tersi, kalsiyum yetersizliği böbrek taşı riskini arttırır. Kalsiyumu besin takviyesi olarak değil doğal ürünlerden almayı tercih edin.
-
D vitaminini unutmayın!
Vücuttaki kalsiyum emilimini artıran D vitaminini öğünlerinizden eksik etmeyin.
- Oksalat içeren besinleri az tüketin! Oksalat bakımından zengin olan ıspanak, çikolata, kahve, soya ürünleri ve buğday kepeğini aşırı tüketmeyin.
Böbrek Taşını Engellemek İçin Nelerden Kaçınmalıyız?
-
Tuz:
Fazla tuz tüketmek, idrardaki tuz miktarını azaltır ve kalsiyumun kan emilimini engeller. Tuzu azaltarak kalsiyum birikmesini önleyebiliriz.
-
Hayvansal protein:
Hayvan etinden gelen proteini daha az tüketmek böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır.
-
C vitamin destekleri:
Doğal olmayan besin takviyesi olarak C vitaminleri askorbik asit içerir ve özellikle erkeklerde böbrek taşı riskini artırabilir.
- İlaçlar: Düzenli kullandığımız bazı ilaçlar böbrek taşına neden olabilir. Doktorunuza danışmalı ve risk grubun olup olmadığınızın belirlemesini isteyin.
Oksalat Nedir?
Pek bilinen bir mineral bileşimi değil ama böbrek taşı oluşumunun nedenlerinden olarak gösterilir. Oksalat nedir? Pek çok besin maddesinde bulunan ve minerallerle birleşerek kitle oluşumuna neden olabilen bir maddedir. Yüksek oksalat içeren başlıca besinler ıspanak, çikolata, kahve, soya ürünleri ve buğday kepeğidir. Kalsiyum, oksalatı böbreklere ulaşmadan sindirim sisteminde yakalar. Öğünlerinizdeki kalsiyum miktarını yüksek tuttuğunuzda, oksalat miktarı için endişelenmemize gerek kalmaz. Hatta her öğünde ikisini birlikte tüketmemiz tavsiye ediliyor; ıspanak ve yoğurt, süt ve kahve, buğday kepeği ve peynir... Oldukça tanıdık ikililer.
Böbrek Taşı Diyeti nedir?
- Her gün en az 12 bardak su için.
- Portakal suyu ve limonata tüketin ama şekerden kaçının.
- Yağsız süt, peynir ve yoğurt, koyu yeşil yapraklar, fındık, tohumlar gibi kalsiyum kaynaklarını her gün tüketin.
- D vitamini açısından zengin yumurtanın sarısı, ton balığı, yağlı balıklar, mantarlar, tahılları düzenli diyetinize dahil edin.
Böbrek taşı riskinizi azaltmak için daha az tüketin!
- Yüksek tuz içeren cips, kraker, konserve, sodyum bikarbonat, sodyum nitrat ve monosodyum glutamat içeren yiyecekleri azaltın
- Hayvan protein içeren kırmızı et ve balıkları daha az tüketin.
- Kola ve benzeri fazlaca fosfat içeren içecekleri mümkünse hiç içmeyin.
Böbrek Taşından Kurtulmak İçin Bitkisel Çözüm Önerisi
Chanca Piedra: Taş kırıcı olarak da bilinen bu bitki mineral kitlelerini küçültebilir. Doktorunuza danışarak destek olarak kullanabilirsiniz.
Böbrek taşlarıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar nelerdir?
Kalsiyumlu gıdalar, çilek ve kuruyemiş taş yapar: YANLIŞ!
Kişide taş oluşumu genetiktir ve her tür yiyecek taş yapabilir. Önlemi bol sıvı tüketmekten geçmektedir.
Çok su içmek böbrekleri yorar: YANLIŞ!
Böbreklerin vücuda giren suya göre sıvıyı ayarlama yetenekleri oldukça yüksektir. Bu nedenle fazla sıvı böbreği yormaz.
İnsan tek böbrekle yaşayamaz: YANLIŞ!
Tek böbrekle sorunsuz 100 yıl yaşamak bile mümkündür. Böyle binlerce hasta vardır. Böbreği etkileyecek bir hastalık olmadığı sürece (yüksek tansiyon, diyabet, taş, vb.) tek böbrekle yaşamakta sorun yoktur.