Buz yemenin zararları nelerdir?
İçeceklerinizdeki buzlar dikkatinizi çekiyor ve dönem dönem buzdolabını açıp buz tüketiyorsanız demir eksikliğiniz olabilir! Gelin buz yemenin zararlarını konuşalım.
Sıcak yaz aylarında buzlu içeceğin dibinde kalan buzu yemek, buzdolabını açıp buz kalıbındaki buzları atıştırmak, çoğu insana keyif vermesine rağmen vücuda çeşitli zararlar da vermektedir. Buz yemek, başta sadece bir keyifken daha sonrasında alışkanlığa dönüşebilir. Ayrıca, yoksunluk hissederek, kendinizi alıkoyamadan buz yemek, demir eksikliğine bağlı bir sorunun habercisi olabilir ve demir takviyesi almanızı gerektirebilir. Demir eksikliği konusunda şüpheniz varsa, test yaptırıp doktorunuza danışabilirsiniz.
Buz yeme alışkanlığınızdan kurtulmak için buz yemenin vücuda verdiği zararları bilmek gerekebilir.
Buz yemenin vücuda verdiği zararlar başlıca aşağıda listelenmiştir:
-
Dişlere zarar verir.
-
Boğazda tahrişe ve yaralanmalara neden olur.
-
Sindirim problemlerine neden olur.
-
Bakteri ve virüslerin bulaşmasına neden olur.
-
Soğuk algınlığı ve gribe neden olur.
Dişlere zarar verir
Buz yapısı gereği sert bir yiyecek olduğundan dişlere, diş minesine ve diş etlerine zarar verebilir. Ek olarak, diş çatlaması ya da kırılması gibi daha büyük diş hasarlarını da meydana getirebilir. Dişe ve diş minesine zarar veren bu alışkanlık beraberinde, dişleri güçsüzleştirmeye ve diş çürüklerine karşı dişleri daha savunmasız hale getirebilir. Ayrıca, buz yemek dişlerinizde daha önce yapılmış bir tedavi varsa örneğin, dolgu yaptırma, kaplama yaptırma gibi yaptırdığınız tedavilerinize zarar verebilir ve sonrasında daha büyük sıkıntılara yol açabilir.
Boğazda tahrişe ve yaralanmalara neden olur
Solunum ve sindirim yollarının birleşimi olan boğazımız, çeşitli yollarla tahriş olabilir. Boğaz tahrişi oldukça yaygın olan bir durum olmasıyla beraber, günlük hayatı da oldukça etkilemektedir. Boğaz tahrişinin çeşitli sebepleri olabilir ve buz yemek de bu sebeplerden biridir. Bilinenin üzerine, aşırı derecede soğuk su ve buz tüketimi içerdiği düşük ısıdan sebep boğazdaki tahrişi arttırır. Bunun sebebi ise, aşırı derecede soğuk tüketimi, genellikle kişinin vücut direncini düşürerek daha öncesinde boğazda var olan virüs ve bakterilerin çoğalıp enfeksiyona yol açmasına neden olduğu belirtilir.
Sindirim problemlerine neden olur
Sindirimin fiziksel bileşeni göz önünde bulundurulduğunda, tek başına buz yemek ya da yemekle beraber buz yemek yediğiniz yiyeceğin sıcaklığını düşüreceği için sindirim normale oranla biraz daha üzün sürer. Sindirimin yavaşlaması vücutta birçok rahatsızlığı beraberinde getirir. Örneğin yavaş bir sindirim, vücuttaki şişkinliğin artmasına, kabızlığa, ishale, hemoroide, hazımsızlığa, gastrite, bazı safra kesesi sorunlarına, istemsiz kilo alımına ve besinlerin emiliminin bozulmasına neden olabilir. Bu gibi sorunların minimuma inmesi ve yaşanmaması için buz tüketiminden uzak durmanız gerekir.
Eğer sindirim problemi yaşıyorsanız, sindirimi kolaylaştıran besinler yazımıza göz atabilir ve beslenmenizi ona göre düzenleyebilirsiniz.
Bakteri ve virüslerin bulaşmasına neden olur
Bilinenin üzerine, aşırı soğuk ya da sıcak tüketimi çoğu zaman hastalıklara kapı açabilir. Buz, aşırı soğuk bir yapı olduğundan hastalığa sebebiyet verebilecek bakteri ve virüslerin türemesine, vücuda verecek fazla zararlara sebep olabilir. Ayrıca, dışarıdan alınan buzlar için başlı başına tam bir virüs diyebiliriz. Yapılan incelemeler doğrultusunda, dışarıdan hazır alınan ya da içeceklerin içerisine konulan buzun, buz kalıplarının fazla derinlemesine ve iyi temizlenmemesinden ötürü, buz kalıpları adeta bir bakteri yuvaları olarak nitelendirilir. Hem kendi içerdiği bakteri ve virüslerden sebep hem de soğuk oluşuyla boğazdaki bakteri ve virüsleri çoğalttığından, buz tüketimi önerilmez.
Soğuk algınlığı ve gribe neden olur
Aşırı buz yemek, soğuk algınlığı ve grip gibi çeşitli hastalıklara yol açar. Özellikle, aşırı buz tüketen ve bademciklerinde hassasiyeti olan kişilerde boğaz iltihaplanmaları sık görülür. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar beraberinde yüksek ateşli rahatsızlıklar getirmektedir. Bunlara ek olarak, buz tüketen insanların ilerleyen zamanlarda da, akciğerlerini üşüterek soğuk algınlığının şiddetini arttırabilirler.
Yaz günlerinde hasta olmamak, bağışıklık sisteminizi zayıflatmamak için, buz tüketiminden kaçınmanız önerilir.
Buz kullanımının faydaları var mıdır?
Buz kullanımının cilde çeşitli etkileri vardır. Örneğin, her gün bir kalıp buzla yüzünüze yapacağınız masaj, yüzünüzdeki kılcal damarları genişleterek kan akışını sağlar ve cildinize sağlıklı bir ışıltı verir. Ayrıca buz, yaz zamanlarında yaşanan güneş yanığı acısını hafifletmek için de kullanılır. Bu sayede, cilde bir rahatlık verir. Yüzünüzdeki tüyleri alırken yaşanan acıyı minimuma indirmekte de kullanılan buz, tüy olan bölgeye bir süre uygulandıktan sonra uyuşma hissi yaratır ve olası acıyı hafifletir. Göz şişliği için de birebir olan buz, gözdeki şişliği de alır. Yüze buz kullanımı, cildinizin nemlenmesini de sağlar ve gözeneklere büzüştürücü bir etki sağlayarak vücudun sıkılaşmasında yardımcı olur.