Çocuğum yemek yemiyor diyorsanız bu 7 yöntemi deneyin
Çocuğunuzun yeme bozukluğu yaptığınız bazı hatalardan kaynaklanıyor olabilir.
Yemek alışkanlıkları ve besinlere yaklaşımımız çocukluk döneminde şekillenmeye başlıyor. Çocuklarda beslenme özellikle 1 yaşından itibaren ebeveynler için ciddi sıkıntılar doğurabiliyor. Onlar için en doğrusunun, en sağlıklısının ne olduğunu belirlemek bir yana, bazen sadece aç kalmamalarını sağlamak bile çok zor hale gelebiliyor.
Yemek yemeyen çocuğa nasıl davranmalı?
Peki yemek yemeyen çocuğa ne yapılmalı? Çocuklara yemek yedirmek ve sağlıklı besinleri sevmelerini sağlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Elbette her çocuğun karakteri, tercihleri farklı olduğu için aşağıda sıralayacağımız önerilerden hangisinin sizin çocuğunuza uygun olduğunu düşünüyorsanız onları uygulamalısınız.
Bu önerileri dikkate alarak ve varsa sağlık sorunlarını da hesaba katarak çocuğunuzun yemek düzeninde bazı değişiklikler yaptığınızda besinlere karşı oluşan isteksizliğini yok etmek çok daha kolay olacak.
İşte çocuğum yemek yemiyor ne yapmalıyım diyenleri bu dertten kurtaracak 7 öneri:
1-Süt ve süt ürünlerini sağlıklı besinlerle tatlandırın
Eğer çocuğunuza süt ve süt ürünlerini sade bir şekilde verdiğinizde istemiyorsa bunların içine meyve parçacıkları ya da pekmez gibi tatlandırıcı ve besleyici besinler ekleyebilirsiniz.
2-Yemek saatine yakın sıvı içirmeyin
Diyet yaparken çoğumuz yemekten önce ve sonra tokluk süremizi uzatmak için su içeriz. Tam da aynı sebeple yetersiz beslenen çocuklara yemek öncesi ve sonrasında sıvı verilmemeli. Aksi takdirde sıvı midesinde yer kaplayacağından daha da az yemek yiyecektir.
3-Yeme alışkanlığında ona örnek olun
Çocukların ilk örnekleri genellikle ebeveynleri olduğundan yemek yeme konusunda da çocuğunuz sizi model alacaktır. Bu yüzden yemek yemeye ilişkin olumlu davranışlarda bulunmanız ve çocuğunuzun bunu görmesi önemli. Reddettiği besinleri onun yanında abartıya kaçmayacak şekilde keyifle ve iştahla yemeniz bu besinlere olan tavrını değiştirebilir.
4-Hayal dünyalarını göz ardı etmeyin
Çocuklar sunuma herkesten daha fazla önem verirler. Bu yüzden hazırladığınız yemekleri onların hayal dünyalarına hitap edecek şekilde sunarsanız eğlenerek yemek yiyeceklerdir. Farklı renk, tat ve şekillerdeki besinleri kullanabilirsiniz. Örneğin yedireceğiniz peynirleri şekilli keserek ya da bunları havuç parçaları, maydanoz ve domateslerle süslemeyi deneyebilirsiniz.
5-Yemek sürelerini uzatmayın
Çocuklarda beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken konulardan biri de yemek süreleri. Eğer çocuğunuz düzensiz bir şekilde besleniyorsa mutlaka yemek saatlerini ve sürelerini ciddiye almalısınız. Başka bir şeyle ilgilendiği bir sırada yemek yedirmeye çalışmak yerine yemek için belirli bir süre ayırmalı ve bu sürenin yarım saati çok geçmemesine dikkat etmelisiniz. Verdiğiniz besinleri reddettiği takdirde sonraki öğüne kadar herhangi bir besin vermemeniz, yemek saatlerinin netleşmesini ve zamanı geldiğinde daha istekli bir şekilde yemesini sağlayacaktır.
6-Bazı besinleri kendisinin yemesine izin verin
Bazı besinleri çocuğunuzun kendisinin yemesi de onda yemeye ilişkin bir heves oluşturabilir. Dilimlenmiş havuç, salatalık, domates gibi sebzeler ve bazı meyvelerle bunu deneyebilirsiniz. Elbette bu durum çocuğunuzun el becerileri ve gelişimine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
7-Uygun porsiyonlar hazırlayın
Öğünlerin düzenli olması kadar önemli bir diğer şey de porsiyon miktarları. Çocuğunuza ihtiyacı olandan fazlasını vererek ona iyilik yapmadığınızı bilmelisiniz. Buradaki temel nokta çocuğunuza sizin seçtiğiniz miktarda değil, ihtiyacı olan kadar yemek yedirmek. Ona yiyemeyeceği büyüklükte porsiyonlar sunmanız elbette bunları yiyememesine ve yemekten soğumasına sebep olacaktır.