Çorba diyeti nedir? Nasıl yapılır?
Kilo vermeye yardımcı bir beslenme programı arıyorsan göz atmanda fayda var!
Çorba diyeti, hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmak amacıyla tasarlanmış kısa süreli bir beslenme planıdır. Çorba diyetinde 5 gün boyunca farklı çorba tüketilir. Genellikle sebze içeren bu çorbalar her öğün içilir. Çorbalar her gün farklı olacak şekilde tüketilmeli ve listeye bağlı kalınmalıdır. Bununla birlikte çorbaların içinde tuz, salça ve yağ kullanılmamalıdır. Bunun yerine çorbalara tat vermesi için çeşitli baharatlar ilave edilebilir. Kişi çok aç hissettiğinde ise çorbanın yanında bir dilim tam buğday ekmeği tüketilebilir.
Çorba Diyeti Nasıl Yapılır?
Çorba diyeti birçok farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. Bu yöntemler kendi içinde temel olarak üç ana öğün için sadece çorba, iki ana öğün için sadece çorba ve bir ana öğün için sadece çorba olmak üzere üç gruba ayrılabilir.
Bu diyetlerden birincisinde, ana öğünlerin yalnızca iki veya üçünde çorba tüketilir. Bu diyet, hızlı ve kısa sürede kilo vermek isteyenler için faydalıdır. Aynı zamanda vücuda kısa süreli bir şok verir. Bu planda üç ana öğünün her birinde çorba tüketilir. Bu diyet bol sıvı içermesine karşın protein açısından düşüktür. Bu nedenle 4-5 günden fazla uygulanmamalıdır.
Çorba diyetinin ikincisi ise iki ana öğünde çorba tüketmeyi içerir. Bu diyet türünde öğle ve akşam yemeklerinde çorba içilir ve normal bir kahvaltı yapılır. Sağlık için günde üç öğün sadece çorba tüketmekten daha faydalıdır. Tercih edilen bir öğünde fazladan yemek yenir, bu sayede vücuda protein alınır. Protein ayrıca ekstra gıdalarda bulunur. Bu özelliği sayesinde bu diyet daha uzun süre uygulanabilir.
Çorba diyetinin bir diğerinde ise günde bir öğün çorba tüketilir. Bu çorba diyeti diğer iki diyete göre daha uzun sürer ve daha yavaş sonuç verir. Ancak diğerleri ile karşılaştırıldığında daha doyurucu ve daha sağlıklıdır. Bu tip bir diyette protein açısından zengin yiyecekler üç ana öğünden birinde tüketilmelidir. Tek öğünlü çorba diyeti sıvı, protein, karbonhidrat ve lif dengesi açısından faydalıdır.
Çorba diyeti yaparken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır.
-
Çorbaları hazırlarken un ve krema eklenmemelidir.
-
Baharatlar ve acı biber eklenmesi önerilir.
-
Çorba diyetinde ara öğünlerde yoğurt, kuruyemiş, 1 meyve ya da kefir tüketilebilir.
-
Çorbaların içerisine, şehriye ve pirinç eklenmemelidir.
-
Çorba diyetinde ara öğünlerde az miktarda yulaf tüketmek tok kalmaya yardımcı olabilir.
-
Çorbalara 1 çay kaşığı zeytinyağı ilave edilebilir.
Çorba Diyetini Kimler Yapabilir?
Çorba diyeti, hızlı bir şekilde kilo kaybetmenin yollarından biridir. Bu diyet sağlık sorunu olmayan herkes tarafından uygulayabilir. Ancak çorba diyetinin aç kalarak zayıflamayı içerdiği unutulmamalıdır. Bu nedenle, çorba diyeti uygulamaması gereken kişiler aşağıda verilmiştir.
-
Hamile kadınlar
-
Şeker hastaları
-
Emziren anneler
-
Mide rahatsızlığı olanlar (reflü, gastrit)
-
Düzenli ilaç kullanan kişiler
Tek tip bir beslenme biçimi vücudun ihtiyacı olandan çok az miktarda tüketildiği için hamile veya emziren kadınlar için önerilmez. Bebeğin büyümesi için ihtiyaç duyduğu besinler vücuda yeterli miktarda alınmalıdır. Çorba diyeti vücudu şok eder ve depoladığı yiyecekleri kullanmaya zorlar. Ancak annenin kendi deposundaki besinler bebek için yeterli değildir. Bu sebeple de emziren veya hamile kadınlar için çorba diyeti tavsiye edilmemektedir.
Çorba diyeti, şeker hastalığı olmayan, uzun süreli açlıktan etkilenecek bir sağlık sorunu olmayan, düzenli ilaç kullanmayan, herhangi bir tedavi görmeyen ve ergenlik çağını geçen her yetişkin tarafından uygulanabilir. Bununla birlikte diyete başlamadan önce bir doktorla danışılması tavsiye edilmektedir.
Çorba Diyetinde Ne Yemelisiniz?
-
Çorbalara 1 çay kaşığı zeytinyağı eklenebilir.
-
Çorbalara az miktarda esmer bulgur eklenebilir.
-
Baharatlar ve acı biber tüketilebilir.
-
Ara öğünlerde yoğurt, birkaç kuruyemiş, 1 meyve ya da kefir tercih edilebilir.
-
Ara öğünlerde az miktarda yulaf eklemek tok kalmaya yardımcı olur.
Çorba Diyetinde Ne Yememelisiniz?
-
Çorbaları yaparken un ve krema kullanılmamalıdır.
-
Çorbanın içerisine, şehriye ve pirinç eklenmemelidir.
-
Çorbalara salça, tuz ve yağ ilave edilmemelidir.
Çorba diyeti, kalıcı zayıflamayı sağlar. Bu özelliği sayesinde kişi hedeflediği kiloya ulaşır ve bunu sürdürebilir. Diyetin temel amacı besleyici ve doyurucu çorbalar tüketerek ideal kiloya ulaşmaktır. Bu diyet 5 gün uygulanmaktadır.
Beş günlük bu süreçte birbirinden farklı çorbalar içilir. Böylece hızlı bir şekilde kişi hedeflediği kiloya ulaşılır. Çorba diyetinde aynı zamanda tam buğday ekmeği de tüketilebilir.
Bir günlük Çorba Diyeti Listesi Nasıl Olmalıdır?
5 günlük çorba diyet listesi
1.gün
Kahvaltı
-
1 tabak kereviz çorbası
Ara öğün
-
1 adet orta boy elma
-
Yarım çay bardağı yağsız süt veya diyet kefir
Öğlen
-
1 tabak kereviz çorbası
Ara öğün
-
1 kâse yağsız yoğurt
-
1 adet orta boy doğranmış elma
-
2 yemek kaşığı yulaf
Akşam
-
1 tabak kereviz çorbası
Ara öğün
-
1 orta boy elma
-
Yarım çay bardağı yağsız süt veya diyet kefir
2.gün
Kahvaltı
-
1 tabak sebze çorbası
Ara öğün
-
4 adet çilek
-
Yarım çay bardağı yağsız süt veya diyet kefir
Öğlen
-
1 tabak sebze çorbası
Ara öğün
-
1 kâse yağsız yoğurt
-
2 yemek kaşığı yulaf
Akşam
-
1 tabak dolusu sebze çorbası
Ara öğün
-
4 adet çilek
-
1 çay bardağı yağsız yoğurt veya diyet kefir
3.gün
Kahvaltı
-
1 tabak dolusu mercimek çorbası
Ara öğün
-
1 adet armut
-
Yarım çay bardağı yağsız süt veya diyet kefir
Öğlen
-
1 tabak mercimek çorbası
Ara öğün
-
1 kâse yağsız yoğurt
-
1 adet orta boy doğranmış armut
-
1 yemek kaşığı yulaf
Akşam
-
1 tabak mercimek çorbası
Ara öğün
-
1 adet armut
4.gün
-
Kahvaltı
-
1 tabak dolusu brokoli çorbası
Ara öğün
-
2 kivi
-
Yarım çay bardağı yağsız süt veya diyet kefir
Öğlen
-
1 tabak dolusu brokoli çorbası
Ara öğün
-
1 kâse yağsız yoğurt
-
2 adet doğranmış kivi
-
2 yemek kaşığı yulaf
Akşam
-
1 tabak brokoli çorbası
Ara öğün
-
1 çay bardağı yağsız yoğurt veya diyet kefir
5.gün
-
Kahvaltı
-
1 tabak lahana çorbası
Ara öğün
-
1 adet portakal
-
Yarım çay bardağı yağsız yoğurt veya diyet kefir
Öğlen
-
1 tabak dolusu lahana çorbası
Ara öğün
-
1 kâse yağsız yoğurt
-
1 adet orta boy doğranmış portakal
-
2 yemek kaşığı yulaf
Akşam
-
1 tabak dolusu lahana çorbası
Ara öğün
-
1 adet portakal
-
1 çay bardağı yağsız yoğurt veya diyet kefir
Çorba Diyetinin Faydaları Nedir?
Çorba diyetinin faydaları aşağıda verilmiştir.
Yüksek miktarda lif içerir: Çorba diyetinin başlıca faydalarından biri çorbadaki sebzelerin lif alımını arttırmayı sağlamasıdır. Ayrıca, sağlıklı bir şekilde kilo vermeye çalışan kişilerin, lif hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilir. Bu durum, lifin daha tok hissetmeyi ve dolayısıyla tüketilen kalori sayısını azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini gösteren araştırmalarla desteklenmiştir. Aynı zamanda lif, bağırsaktaki suyu emdiğinde büyüme eğilimi gösterir ve bu da tokluk sağlar.
Sebze tüketimini artırır: Çorba diyeti, sebze tüketimini arttırmayı sağlar. Sebzeler folat, potasyum, demir, magnezyum, A vitamini ve C vitamini gibi vitamin ve mineraller açısından yüksektir. Ancak sebzelerin bu faydalarından yararlanmak için birçok farklı türde sebze tüketmek önemlidir. Çorba diyetinde farklı sebzelerin kullanımına özen gösterilmelidir.
Bitki bazlı beslenme sağlar: Çorba diyeti, bitki temelli bir diyete alışmanın iyi bir yoludur çünkü daha yüksek miktarda sebze tüketimini sağlar. Bu diyet vegan kişiler tarafından kolaylıkla uygulanabilir. Yüksek miktarda hayvansal ürün tüketen kişiler için ise, bu bitki bazlı bir diyete geçmeyi kolaylaştırabilir.
Kilo kontrolü sağlar: Çorba diyeti kilo vermeye yardımcı olurken, kilo kontrolü sağlamada da rol oynar. Bu konuyla ilgili çok fazla bilimsel araştırma olmamasına rağmen, kilo yönetmene ve kontrol etmeye yardımcı olabileceğini öne süren bazı araştırmalar bulunmaktadır.
2011 yılında yapılan bir çalışmada, çorba diyetinin daha düşük bel ölçüsü ve daha düşük bir vücut kitle indeksi (BMI) ile ilişkili olduğunu gösterilmiştir.
Bununla birlikte, 2013'te yapılan başka bir araştırmada, çok fazla çorba tüketenlerin, içmeyenlere göre daha fazla kilo kaybedebileceğini ve kilo kaybını daha iyi koruyabildiğini vurgulamaktadır.
Daha fazla su içmeyi sağlar: Yeterli miktarda su tüketmekte zorluk çeken kişiler için bu diyet faydalı olabilir. Çorba yaparken pürüzsüz kıvam alması için bol su kullanılır. Su, vücudun işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için çok önemlidir. Vücudun sindirimine yardımcı olur, hücre fonksiyonlarını destekler ve vücut ısısını sabit tutmayı sağlar.
Kolay uygulanabilir: Çorba diyeti kolay uygulanabilir bir diyettir. Çorba diyetinde kalori saymaya veya belirli besin gruplarından vazgeçmeye gerek yoktur. Bu da diyetin kolay bir şekilde sürdürülmesini sağlar. Ayrıca çorba yapmak oldukça kolaydır. Çorbada kullanılacak tüm malzemeler bir tencereye alınır ve kaynamaya bırakılır. Ardından blenderdan geçirilir.
Çorba Diyeti ile Kaç Kilo Verilebilir?
Çorba diyeti ile bir haftada ortalama 3 kg vermek mümkündür. Sağlıklı bir diyet için her gün ihtiyaç duyulan tüm besinlerin alınması önemlidir ve çorba bunun iyi bir yoludur. Diyet sırasında hem besin değeri yüksek hem de kalorisi düşük çorbalar tercih edilmelidir.
Çorba diyeti kalorisi düşük, ancak doyurucu bir diyettir. Çorba diyeti uzun süre tok hissettirir ve aynı zamanda çok fazla kalori alımını engeller. Çorba diyetini uygulayan kişiler gün boyunca kendilerini tok hissedebilir. Ana öğünler ve ara öğünler bu diyette önemli yere sahiptir.
Kilo vermeye çalışıldığı zamanlarda çorba diyeti hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Bununla birlikte her bireyin kilo verme şeklinin farklı olduğu unutulmamalıdır.
Çorba Diyetinin Zararı Var mı?
Çorba diyeti, aç kalarak kilo vermenin bir yoludur. Diyet sırasında yeterli su almak, vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur. Böylece kilo verme süreci hızlı bir şekilde gerçekleşir. Çorba diyeti uzun süre devam ettirildiğinde sağlık açısından zararlı olabilir. Tek çeşit bir beslenme biçimi, vücuda ihtiyaç duyulan proteinin alınmasına yol açar. Bunun sonucunda da kişi kendini yorgun ve halsiz hissedebilir. Özellikle uzun süre uygulanan bir çorba diyeti, vücut fonksiyonlarının gereken işlevlerini yerine getirememesine sebep olur. Aynı zamanda kişinin günlük hayatını da olumsuz yönde etkileyebilir. Çorba diyetinin olumsuz etkilerinden kaçınmak için diyetin bir haftadan uzun süre uygulanmaması gerekmektedir.
Metabolizmanın yavaşlamasına sebep olabilir: Çorba diyetinin başlıca yan etkilerinden biri de metabolizmayı yavaşlatabilmesidir. Bunun nedeni muhtemelen normal bir diyete göre daha az kaloriye sahip olmasıdır. Bu, kısa süreli kilo kaybı için iyidir, ancak metabolizmayı etkileyebilir. Bu etki, çok düşük kalorili diyetler üzerine yapılan çalışmalarla desteklenmiştir. Düşük kalorili bir diyette hızlı kilo verilirse, bu metabolizma hızının yavaşladığını göstermektedir. Bu, vücudun diyete başlamadan öncekinden daha az kalori yakacağı anlamına gelir. Bu etki sebebiyle kilonun kontrol altında tutulması zor olabilir.
Çorba diyeti bazı besinlerin eksikliğine yol açabilir. Lahana çorbası diyeti gibi sadece çorba tüketilen bir diyet uygulamak, vücudun bazı besinlerden yeterince alamamasına sebep olur. Örneğin, çorba diyetinin daha katı bir versiyonunu uygulandığında, bazı vitamin ve mineralleri yeterince alınamaz. Bu durumda, bir vitamin takviyesi alınabilir.
Çorba diyeti daha fazla tuz tüketimine katkıda bulunabilir. Bu nedenle de diyet sırasında tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Yüksek tansiyon çok fazla tuz tüketimi ile ilişkilidir, bu nedenle günde 6 gramın üzerinde tuz tüketilmemelidir.
Çorba diyetini uygulamak sinirli ruh haline sebep olabilir. Kalorisi düşük ve doyurucu besinleri tüketmek ruh halini etkileyebilir. Çorba diyetleri aç hissetmeye neden olabilir, bu da kişinin ruh halini değiştirebilir. Çorba diyeti ile ilgili diğer bşr dezavantaj da çok fazla çeşitliliğin olmamasıdır. Bu durum besnlenme planından çabuk sıkılmanıza neden olabilir.
Çorba diyeti, uzun süreli kilo kontrolü için etkili değildir. Çorba diyeti genellikle hızlı ve kısa süreli bir kilo kaybı faydalıdır. Çorba diyeti gibi çok düşük kalorili diyetlerin kısa vadede kilo vermeye yardımcı olabilir, ancak diyetten önceki beslenme düzenine geri dönüldüğünde verilen kiloların bir kısmı veya tamamını geri alınabilir. Bu nedenle çorba diyeti düzenli ve dengeli bir beslenme planı ile birleştirilmeli ve çorba diyeti kontrollü bir şekilde sonlandırılmalıdır.
Çorba Diyeti ile İlgili Kitaplar Nelerdir?
Çorba diyeti ile ilgili kitaplar aşağıda listelenmiştir.
-
Adım Adım 62 Çorba (Burak Aziz Sürük)
-
Zayıflatan Çorba Diyeti ve Diyet Çorba Çeşitleri (Ogun Sakiz)
-
Çorbanın Kitabı (Ebru Omurcalı)
Çorba Diyetine Benzer Diğer Diyetler Nelerdir?
Çorba diyetine benzer diğer diyetler şunlardır.
-
Dukan diyeti
-
Hollywood diyeti
-
Vejetaryen diyeti
-
Glisemik indeks diyeti
-
Patates diyeti
-
South beach diyeti
-
Montignac diyeti
-
Atkins diyeti
-
Volümetrik diyeti
-
Karpuz diyeti
-
Sirtuin diyeti
-
Kabak diyeti