Çörek otu yağı faydaları nelerdir?
Çörek otu yağı zayıflatıyor mu? Çörek otu yağı bağırsakları çalıştırıyor mu? Çörek otu yağı cildi güzelleştiriyor mu? Tüm bu soruların cevabı için okumaya devam edin.
Çörek otu (Nigella sativa), Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Batı Asya'ya özgü, mor veya beyaz renkli çiçeklere sahip, küçük çiçek açan bir çalıdır. Çalı, küçük siyah tohumlu meyveler verir. Binlerce yıldır bu siyah tohumlar, bitkisel ilaçlarda kullanılmaktadır. Çörek otu ayrıca siyah soğan tohumu, siyah kimyon ve kalonji isimlerleri ile bilinmektedir. Çörek otu yağı ise bu tohumlardan, çeşitli yöntemlerle çıkarılarak elde edilmektedir.
Çörek otu yağının 100 gramında 565 kalori bulunmaktadır. Ayrıca 100 gramında 26 gram karbonhidrat, 17 gram protein ve 48 gram yağ bulunmaktadır.
Çörek otu yağının vücuda faydaları aşağıda listelenmiştir.
- Yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Çörek otu yağı tüketmenin kolesterol seviyelerini düşürdüğü kanıtlanmıştır. Kolesterolü kontrol altında tutmada yardımcı olabilecek omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Linoleik ve oleik asitler bu yağ asitlerine örnektir.
- Astım hastalığının tedavisine destek olur.
Çörek otu yağı, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca solunum yolu tahrişini azaltma özelliği, bronşit semptomlarını azaltmaya da yardımcı olmaktadır.
Berlin Charite Üniversitesinde yapılan ve Tohoku J Exp Med Dergisinin 2003 sayısında yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar astım ve egzama gibi çeşitli alerjik hastalıklara sahip 152 hasta üzerinde bir deney yapılmıştır. Deneyde alerjik hastalara çörek otu yağı içeren kapsüllerden günlük olarak 40-80 mg arası çörek otu yağı verilmiştir. Hastalardan deney süreci boyunca bazı özel ölçme araçları ile kendilerinde oluşan belirtileri kayıt altına almaları istenmiştir. Ardından immunoglobulin-E (IgE) ölçümü gibi laboratuvar incelemeleri ile hastaların kortizol hormon düzeyi, kolesterol seviyesi ve akyuvar sayısı ölçülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda astım, egzama veya alerjik burun iltihabı hastalığı bulunan kişilerin, hastalık belirtilerinde azalma görülmüştür.
- Mide rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir.
Çörek otu yağı mide zarını koruyucu etkiye sahiptir. Yapılan deneylerde çörek otu yağı veya antienflamatuar maddelerin mide zarını tahriş etmeye sebep olan etkenlerden koruduğunu ortaya konulmuştur.
Çörek otu veya çörek otu yağı tüketmek, mide ağrısı ve kramplarında azaltmada etkilidir. Çörek otu yağı ayrıca gaz, şişkinlik ve ülser gibi rahatsızlıkların etkisini azaltmada ve oluşumunu engellemede kullanılmaktadır.
- Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
Araştırmalara göre iki ay süresince çörek otu yağı tüketiminin kan basıncı yükselen kişilerde kan basıncını düşürdüğü gözlemlenmiştir.
- Kan şekerini düşürmeye yardımcıdır.
Tohoku J Exp Med Dergisinde yayınlanan laboratuvar araştırmaları raporunda, çörek otu yağının kan şekerini düşürmede etkili bir rol oynadığı ortaya çıkmıştır.
- Sedef hastalığı tedavisinde etkilidir.
Çörek otu yağı, cilt bakım rutininde kullanılan önemli bir bileşendir. Journey of Tropical Medicine’da yayınlanan büyük bir meta-analize göre, sedef hastalığı (antipsoriatik etkisinden dolayı) ve akne gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olduğu keşfedilmiştir.
- Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Çörek otu yağının iltihabı ve oluşan mikroorganizmaları azaltarak, yara iyileşmesine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca vücutta yeni ve sağlıklı bir cilt oluşumuna yardımcı olan diğer büyüme faktörlerini uyarıcı etkide bulunmaktadır.
- Akne oluşumunu ve gelişimini engellemeye yardımcı olur.
Araştırmalar, çörek otu yağının antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklerinin akne oluşumunu engellemede etkili olduğunu açıklamaktadır.
Çörek Otu Yağı Nedir?
Güney Avrupa, Orta Doğu ve Güneybatı Asya'da yetişen çörek otu bitkisinin tohumları, çörek otu olarak bilinir. Çörek otu, rezene çiçeği ve kara kimyon gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Çörek otu yağı bu tohumlar ile elde edilmektedir.
Çörek otu, antioksidan, antienflamatuar ve vücudu hücre hasarından ve kronik hastalıklardan koruyan diğer terapötik özelliklere sahiptir. Başlıca etken maddesi timokinonun, çörek otunda bulunan çok önemli antioksidan etkiye sahip olan aktif bileşik olduğu bilinmektedir.
Çörek otu yağı ile ilgili elde edilen araştırmalar sonucunda, çörek otu yağının besin değeri ve aroma yönünden zengin özelliğinin yanı sıra antibakteriyel, antifungal koruyucu özellikleri sebebi ile de gıda sanayinde kullanılabilecek oldukça önemli bir yağ çeşidi olduğu belirtilmiştir.
Çörek Otu Yağı Nasıl Çıkarılır?
Evde çörek otu yağı yağı için ilk olarak bir miktar öğütülmüş çörek otunu bir kavanoz veya şişenin içerisine alınır. Ardından kavanozun tamamını kaplayacak şekilde zeytinyağı ilave edilir. Kavanozun kapağı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılır. Bu şekilde güneş uygun bir yerde bir hafta bekletilir. Bekletme işlemi süresince günde en az bir kere çalkalanmalıdır. 1 haftanın sonunda kavanoz açılmalı ve temiz bir bez yardımıyla süzülerek çörek otu parçalarından arındırılmalıdır. Elde edilen yağ, cam bir kavonoz veya şişeye aktarılmalıdır.
Çörek Otu Yağının Bir Zararı Var mıdır?
Çörek otu yağı genellikle güvenli ve sağlıklı bir yağ çeşidi olarak kabul edilir, ancak bazı hastalıklara sahip bireylerde yan etkiye sebep olabilmektedir.
Aşırı miktarda çörek otu yağı tüketimi karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.
Çörek otu yağının direkt olarak cilde uygulanmasının bazı bireylerde alerjik deri döküntülerine yol açabilmektedir.
Çörek otu yağı kanın pıhtılaşma hızının yavaşlamasına yol açarak, kanama riskini artırabilmektedir. Kanama bozukluğu veya kanın pıhtılaşmasını etkileyen ilaç kullanan kişiler tarafından, çörek otu yağının tüketilmemesi gerekmektedir.
Çörek otu yağı tüketiminin meydana getirebileceği yan etkiler sebebi ile doktora danışılarak kullanılması ve tüketilmesi tavsiye edilir.
Hamile veya emziren kadınların çörek otu yağı kullanmadan önce doktora başvurması gerekmektedir.
Çörek otu yağı mide rahatsızlığı, kusma ve kabızlık gibi çeşitli sindirim sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle de doğru aralıklarla ve miktarda tüketilmesi tavsiye edilir.
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılmalıdır?
Gıda amaçlı kullanımı: Çörek otu yağı yemeklere, tatlılara ve salatalara eklenerek tüketilebilir. Su, süt, meyve suyu, çay ve kahve gibi içeceklerin içerisine ilave edilebilir. Çörek otu yağı sahip olduğu hafif acı ve baharatlı bir tat nedeni ile bal veya limon suyu gibi güçlü tatlara sahip gıdalarla karıştırılarak tüketilebilir.
Çörek otu yağı sıvı formda veya jel kapsüller halinde takviye olarak kullanılabilir.
Çörek otu yağı satın alırken, içeriğinde ekstra bileşen içermeyen yüksek kaliteli ürünler tercih edilmelidir.
Saçta kullanımı: Bir miktar çörek otu yağı saç uçlarına yedirilerek veya derisine masaj yapılarak uygulanabilir.
Cilt bakımı: Çörek otu yağı ayrıca topikal bir tedavi olarak cilde ve saça uygulanabilmektedir. Cilt tarafından hızlı bir biçimde emildiğinden masaj yağı amacıyla da kullanılabilmektedir. Cilde doğrudan kullanılabileceği gibi zeytinyağı gibi çeşitli bitkisel yağlar ile karıştırılarak da uygulanabilmektedir. Ancak cilt problemi bulunan kişilerin uygulama öncesinde bir uzmana danışması önerilir. Ayrıca hassas ciltli kişilerin cilde uygulamadan önce su ile seyrelterek kullanması tavsiye edilir.
Çörek otu yağı masaj yağlarına, ev yapımı cilt bakım ürünlerine, şampuanlara ve kokulara eklemek de mümkündür.
Çörek Otu Yağı İçilir mi?
Çörek otu yağı doğru sıklıkta ve miktarda tüketildiğinde vücuda birçok fayda sağlamaktadır.
Çörek otu yağını ilk kez tüketenlerin 1 çay kaşığı ile başlaması önerilir. Çörek otu yağı yoğun tadı ve güçlü kokusu sebebiyle doğrudan tüketimi zor olabilmektedir. Bu nedenle de güçlü aromaya sahip yiyecekler ve içeceklerle karıştırıldığında tüketimi daha kolay hale gelmektedir. Yağ, bal veya limon suyu ile hafifletilerek içilebilir. Aynı zamanda çay, kahve, meyve suyu ve smoothielere eklenerek de tüketilebilir.
Çörek Otu Yağı Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Kilo vermek isteyen kişilerin çörek otu yağını, kahvaltıdan 30 dakika önce aç karnına 1 çay kaşığı olmak üzere su ile seyrelterek veya içeceklerin içerisine eklenerek tüketmesi önerilir.
Akne, egzama, kuru cilt sorunu ve sedef hastalığı bulunan kişiler, çörek otu yağını problemli bölgeye uygulayabilir.
Çörek otu yağı, gaz, mide şişkinliği, mide ağrısı ve krampların etkisini azaltılmasında kullanılabilir.
Çörek Otu Yağı Zayıflatır mı?
Çörek otu yağı tüketmek, iştah kesme özelliği ile kilo vermede kullanılan etkili bir yöntemdir. Çörek otu, birçok faydalı yağ asidi açısından zengindir. Bu da yağların vücutta depolanmasının önüne geçmeye yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda çörek otu yağının düzenli ve yeterli kullanımı, yağ yakımı sürecini olumlu etkilemekte ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olmaktadır.
Çörek otu yağı yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Uzmanlar, antioksidan bakımından zengin gıdaların, tipik olarak bitki bazlı ve işlenmemiş olduğundan, diyetlere bu tür gıdaları eklemenin öğünlere ek lif, vitamin ve mineraller katacağını ve bunun da kilo kontrolünde etkili olabileceğini söylemektedir. Ayrıca çörek otu yağının sindirim sağlığını iyileştirmede ve şişkinliği önlemede etkili olabileceğini açıklamaktadırlar.
8 haftalık bir çalışmada, 25 ila 50 yaş arasındaki 90 obez kadına düşük kalorili bir diyet ve her öğün günde toplam 3 gram olmak üzere plasebo veya 1 gram çörek otu yağı verilmiştir. Araştırmanın sonunda, çörek otu yağı grubu, plasebo grubuna göre önemli ölçüde daha fazla kilo kaybına uğradığı görülmüştür.
Çörek Otu Yağı Fiyatı Ne Kadardır?
Çörek otu yağı fiyatları üretim şekline, miktarına ve kalitesine bağlı olarak değişmektedir. Çörek otu yağı 20, 100, 250, 500 ml’lik ve 1 lt’lik gibi farklı boyutlara sahip şişelerde bulunmaktadırlar. 20 ml’lik şişelerde bulunan çörek otu yağı fiyatları 10 TL ile 60 TL arasındadır. 100 ml’lik şişelerde bulunan çörek otu yağı fiyatları ise 25 TL ile 200 TL arasında değişmektedir. 1 lt’lik çörek otu yağı ise 100 tl ile 400 tl fiyat aralığına sahiptir.
Çörek Otu Yağına Benzer Diğer Ürünler Nelerdir?
- Keten tohumu yağı
- Kabak çekirdeği yağı
- Sarımsak yağı
- Nane yağı
- Kekik yağı
- Avokado yağı
- Sarı kantaron yağı
- Zeytinyağı
- Susam yağı
- Acı Badem yağı
- Kayısı yağı
- At kestanesi yağı
- Tarçın yağı
- Hindistan cevizi yağı
- Okaliptüs yağı
- Ayçiçek yağı
- Ceviz yağı