Daha sağlıklı bir hayat mümkün
Sağlığımızın ne kadar değerli olduğunu iyice anladığımız zor günler geçiriyoruz. Korkuyu ve tedirginliği bir kenara bırakırsak bu zorlu salgın sürecini atlatacağız. Ancak hayatımızda bazı değişiklikler yapıp daha sağlıklı bir hayata adım atmak için de doğru zamandayız.
Başta, çağımızın en tehlikeli hastalarından olan kanserden korunmak için hayatınızda 7 değişiklik yaparak çok daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
1- Sigarayı bırakın
O kadar çok zararı var ki saymakla bitmiyor. Bırakmak mümkün ama tiryakileri için imkansız gibi geliyor. Sigara alışkanlığının zihinsel bir bağımlılık olduğunu hatırlamak önemli. Bunun için destek alabileceğimiz kurumlar ve kuruluşlar var, uzmanlar var. Sigaranın sadece kansere neden olduğunu düşünmeyin; tüm hastalıkların nedenleri arasında sigara bulunuyor ve daha da önemlisi bağışıklık sistemimizi bozarak hastalıklara karşı zayıf düşmemize neden oluyor. Sigarayı bırakmak sağlıklı bir yaşam için atılacak ilk adım.
2- İyi beslenin
Başımıza koronavirüs gibi bir bela gelince beslenmenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bağışıklık sistemimizin vitamin ve minerallere ihtiyacı var, bunları da ancak ve ancak yiyeceklerden ve içeceklerden alabiliyoruz. Bağışıklık düşerse biz de düşüyoruz, bunun tek çaresi de sağlıklı beslenme. Yeme alışkanlıklarınızı değiştirin. Daha az işlenmiş ürün tüketin. Fast fooddan başlayarak işlenmiş et ürünlerine ve hazır gıdalara kadar hemen her türlü katkı maddesi içeren besini hayatınızdan çıkarın. Daha çok sebze meyve tüketin. Yemeklerinizi daha fazla sebzeyle yapın ve meyve yemeyi asla atlamayın.
Sağlıklı etler tüketin,. En az haftada bir gün balık yiyin. Beyaz un, beyaz şeker ve tuzu azaltın. Şekeri mümkünse sadece meyvelerden alın. Vitamin ve minerallerin yemeklerimizin içinde olduğunu, öğün atlamamamız gerektiğini unutmayın.
3- Sağlıklı bir kiloda kalın
Kilo almak ve kilo vermek bazı insanlar için neredeyse hayatın merkezi haline geliyor. Diyetlerle ve bazı ilaçlarla kilomuzu kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Öte yandan her bünyenin kendine ait bir ideal ağırlığı var. Bu ağırlığın altında veya üstünde olmak sağlıksızdır. Özellikle de vücutta fazla yağ birikmesinin çok ciddi hastalıklara neden olduğunu unutmamak gerekiyor. Yeme alışkanlıklarını değiştirip hareket ederek kilomuzu korumalıyız.
4- Hareket edin
Hareket halinde kalmak pek çok hastalığa karşı bedenimizi koruyabilir. Fiziksel olarak aktif olmak, özellikle kadınların başta kemik erimesi olmak üzere çok sayıda hastalığa karşı güçlü olmasına yardımcı oluyor. Spor salonuna gitmek zorunda değiliz evin içinde basit egzersizler yapabiliriz. Hareketsizliği bir bahane olarak kabul etmememiz gerekiyor.
5- Cildinizi koruyun
Güneşin faydaları saymakla bitmez ama zararlarına karşı da korunmamız gerekiyor. Özellikle güneşin ultraviyole ışınlarından korunmalıyız. Öğlen saatleri, 11:00-15:00 arasında güneşin altında kalmayın. Çıkmak zorundaysanız koruyucu krem sürmeyi atlamayın. En az 30 faktörlü koruma içeren güneş kremlerini şehir içinde de kullanmaya özen gösterin. Güneş gözlüğü kullanın. Ayıca dudaklarınız için de güneş koruyucusu kullanmanız önemli.
6- Düzenli sağlık kontrolü yaptırın
Kanserle mücadele etmenin tek yolu erken teşhistir. Düzenli olarak sağlık kontrolünden geçmek, kan değerlerine baktırmak ve doktorların yönlendireceği testlerden geçmek, en zorlu hastalıkların erken teşhis edilmesine yardımcı olur. Kadınlarda özellikle mamografilerin düzenli çektirilmesi çok önemlidir.
7- Toksinlerden uzak durun
Hayatınızı toksinlerden uzak duracak şekilde düzenleyin. Toksinler pek çok kanser türünün tetiklenmesine neden olur. Eski binalarda sıkça bulunan asbestten sakının. Kaynağını bilmediğiniz ve temiz olduğundan emin olmadığınız suları içmeyin. Temizlik ürünleri, boya maddeleri ve solventlerin kullanımı sırasında dikkatli olun. Duman ve tozun olmadığı yerlerde bulunun. Sigaradan uzak durduğunuz gibi garajlar ve benzin istasyonlarında bulunan benzenden de uzak durun. İnşaatlarda kullanılan malzemelerde bulunabilen radon gibi radyoaktif gazlardan kaçının.