Diyabet belirtileri nelerdir?
Dünyanın en sinsi hastalıklarından birini tespit etmenin yollarını sizin için araştırdık.
Diyabet, belirtileri takip edilerek kolayca saptanabilecek bir hastalık olsa da milyonlarca insan bunun farkında olmadan yaşamaya devam ediyor. Diyabetlilerin %25’i diyabetli olduğundan haberdar değil desek, muhtemelen hemen aklınızdan “Acaba ben de mi?” sorusu geçecektir. Bu sorunun yanıtı aşağıdaki 10 belirtide yatıyor. Eğer belirtilerin birkaçını kendinizde gözlemliyorsanız bir doktora başvurmayı ve diyabet testini yaptırmayı ihmal etmeyin.
İşte 10 diyabet belirtisi:
Eskisinden daha sık tuvalete gitmek
Diyabetlilerde kan dolaşımındaki şeker miktarında artış olur. Şeker yüksekliği sonucunda idrarla atılan glikoz, suyun geri emilim miktarını azaltır. Bu durum da daha sık idrara çıkmaya neden olur. Eğer daha sık idrara çıkıyorsan bunun sebebi diyabet olabilir.
Sürekli susuzluk hissetmek
Daha çok ve sık idrara çıkmak vücuttaki su kaybını artırdığından daha çok susamaya sebep olur. Susuzluk hissi kişiyi meyve suyu, kola gibi şekerli içeceklere yöneltir. Şekerli içecekler de kan dolaşımındaki şeker miktarının artmasına neden olduğu için tekrar susatır ve senaryo sürekli kendini tekrar eder.
Nedensiz kilo kaybı yaşamak
Aşırı kilonun diyabet için bir risk faktörü olduğu hepimizin bildiği bir gerçek. Çoğu kişinin bilmediği bir diğer gerçek de şu ki, nedensiz kilo vermek de diyabetin sessiz belirtilerinden biri. Diyabette kilo kaybı iki nedenden dolayı yaşanabilir. İlk neden vücuttan atılan idrar miktarının (yani su kaybının) çok olması. İkinci neden ise idrarla birlikte kalori kaybetmeye başlanması ve vücudun kanda bulunan şekerlerin kalorisini ememez hale gelmesi. Eğer içtiğiniz su miktarı çok fazla artmasa bile daha çok idrara çıkıyorsanız ve kilo kaybı yaşıyorsanız bu durum bir belirti olabilir.
Ani titremeler ve beraberinde hissedilen açlık
Ani şeker düşüşü ya da yükselmesi diyabetlilerde oldukça sık gerçekleşir. Siz de zaman zaman vücudunuzda ani titremeler hissediyorsanız, bir anda açlık ya da tatlı krizlerine giriyorsanız bunun sebebi muhtemelen kan şekerinizdeki ani değişimlerdir.
Sürekli yorgunluk
Hiçbir şey yapmasanız bile sürekli yorgun hissediyorsanız bu diyabet hastalığının habercisi olabilir. Hücreleriniz yediğiniz şeylerden alması gereken enerjiyi alamayınca kullanacağı bir enerji de olmaz, dolayısıyla sürekli bir yorgunluk hali baş gösterir.
Sinirli ve huysuz ruh hali
Kan şekeri dengesi bozulduğunda kişi kendini iyi hissetmemeye başlar. Bununla beraber ruh halinde dengesizlikler, bir şey yapmaya heves duyamama ve sürekli uyuma isteği içinde olma gibi belirtiler görülür. Bu belirtiler genellikle akla depresyonu getirse de, diyabetin de önemli belirtilerindendir.
Bulanık görmek
Diyabetin ilk aşamalarında, glikoz gözün içerisinde geçici şekil değişiklikleri yaratır ve göz merceği iyi odaklanamaz. Tedavi sonrasında kan şekeri dengelendiği için belirli bir süre içerisinde kişi eski görme yeteneğine kavuşur.
Yaraların daha geç iyileşmesi
Hepimizin en çok bildiği belirtilerden biri de bu. Diyabetli kişilerde kandaki şeker seviyesi yükseldiği için bağışıklık sistemi ve yaraların iyileşmesine yardımcı olan etmenler işlevini yitirmeye başlar. Aynı zamanda damar bütünlüğü ve kan akışı dengesiz olduğu için yara ve kesikler geç iyileşir.
Ayaklarda karıncalanma
Yüksek şeker seviyeleri ayaklarda karıncalanmaya ve uyuşukluğa neden olabilecek hafif sinir hasarlarına neden olur. Bu yüzden sık sık ayaklarınızda uyuşma ve karıncalanma oluyorsa, bu belirtiye diğer belirtiler de eşlik ediyorsa dikkat etmenizde yarar var.
Üriner sistem ve maya enfeksiyonlarına yatkınlık
Diyabetlilerde bakteri ve mayaların üreme alanı yüksek şekerden dolayı diğer bireylere göre daha elverişli hale gelir. Bu yüzden üriner sistem ve maya enfeksiyonları şikayetiyle doktora başvuran kişilerin diyabetli olup olmadığı da kontrol edilir.