Diyet dostu şekersiz aşure nasıl yapılır?
Haydi bu yıl başkalarından gelen aşureleri beklemek yerine kolları sıvayıp kendi aşuremizi yapalım hem de diğerlerinden daha sağlıklı!
Pek çoğumuzun dört gözle beklediği aşure zamanı geldi. En güzel aşureyi pişirmek için tarifler bulunacak, tencereler kaynayacak, hazırlanan aşureler komşularla paylaşılacak!
Biz de hem lezzetli hem de az kalorili diyet aşure tarifimizi sizinle paylaşmak istedik. Ancak “Aşure nasıl yapılır?” sorusuna cevap vermeden önce kısaca aşurenin faydalarından bahsedelim.
Aşurenin faydaları nelerdir?
Aşurenin en iyi taraflarından biri içindeki tüm malzemeler bitkisel kaynaklı olduğu için kolesterol içermemesi. Bu yüzden kolesterol hastaları aşureyi içleri rahat bir şekilde yiyebilirler. İçindeki nohut ve kuru fasulye gibi kuru baklagiller hem aşurenin protein içeriğini artırıyor, hem de lif yönünden de zengin olmasını sağlıyor. Ceviz Omega-3 yağ asitleri sayesinde kan kolesterolünün düşmesine yardımcı olurken, kuru kayısı ise bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlık gibi sindirim problemlerine iyi geliyor. Konu hakkında yapılan akademik bir çalışmada da kuru baklagillerin düzenli tüketiminin bağırsak sağlığına iyi geldiği kanıtlandı.
Karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengeli, enerji içeriği yüksek, vitamin ve mineral açısından ise zengin bir tercih olan aşure büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar, günlük enerji ihtiyacı fazla olan bireyler, vejetaryen beslenenler ve süt miktarını artırmak isteyen emziren anneler için oldukça yararlı bir besin. Fakat kilo problemi ve kronik rahatsızlığı olanların aşureyi porsiyon miktarına dikkat ederek yemesi gerekiyor.
Aşure malzemeleri
Aşağıda aşure malzemeleri sıralanmıştır;
1 su bardağı (200 ml) aşurelik buğday
1 çay bardağı kuru nohut
1 çay bardağı beyaz kuru fasulye
7 bardak su
4 yemek kaşığı bal - 4kaşık bal sizi düşündürebilir ancak bardak bardak rafine şekerin zararlarından biraz arınmaya çalışalım.
10 adet kuru kayısı
2 çorba kaşığı kuru üzüm
4 adet ceviz
3 tatlı kaşığı tarçın
Diyet aşure tarifi
Öncelikle aşure yapımına geçmeden önce malzemelerinizi hazırlayacağınız için nohut ve fasulyeyi bir gece önceden ıslatmanız gerektiğini söyleyelim ve aşure tarifine geçelim.
İlk önce 1 su bardağı kadar buğdayı eğer düdüklü tencere kullanacaksanız 20 dakika, normal tencere kullanacaksanız 40-45 dakika boyunca pişirin. Daha sonra tencereye 7 bardak su daha ilave edin ve buğdaylar koyulaşana, yani lapalaşana kadar pişirmeye devam edin.
Bir gece önceden ıslattığınız 1 çay bardağı kuru nohutu ve yine 1 çay bardağı kuru fasulyeyi tencereye ekleyin. Bu malzemeleri de 20 dakika pişirdikten sonra tencereyi ateşten alın. Malzemelerin içine 8 tatlı kaşığı balı, 10 adet kuru kayısıyı, 2 çorba kaşığı kuru üzümü ilave edip güzelce karıştırın. Aşure yapımında şeker yerine bal kullanmak hem aşurenizi daha sağlıklı hale getirecek, hem de kalorisini düşürecek.
Son olarak hazırladığınız karışımı 8 kaseye paylaştırın. Ceviz, tarçın ve nar taneleriyle kaselerinizi süsleyerek aşurenizi daha lezzetli ve sağlıklı hale getirmeyi de unutmayın. Damak zevkinize göre, dilerseniz ceviz yerine fındık, nar yerine ise sevdiğiniz diğer meyveleri kullanabilirsiniz.
8 kişilik bu aşure tarifimizin bir porsiyonu yaklaşık 251 gram ve her biri yaklaşık 167 kalori.