Diyette hafta sonu kaçamağı yaptım, şimdi ne yapacağım?
Diyette kaçamak her şeyin sonu mu, yoksa bu kaçamakları telafi etmek mümkün mü?
Pazartesi günü büyük bir hevesle başlanan diyetler, diyetlerimiz… Özellikle hafta sonları sanki hiç pazartesi günü gelmeyecekmiş ve asla pişmanlık yaşanmayacakmış gibi kontrolsüz bir şekilde yenen yemekler düşünüldüğünde kilo artışlarının çok da sebepsiz olmadığı ortaya çıkıyor.
Hafta içi iş yoğunluğunuz ve düzenli yemek saatleriniz diyetinizi bozmamanız için gerekli ortamı bir nebze olsun sağlarken hafta sonları sanki siz diyeti bozun diye gözlerinizin içine bakıyor değil mi?
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, düzenli yapılan egzersizler, sağlıklı atıştırmalıklar, şekersiz tatlılar... Bunların hepsi hafta içi çoğu kişi için daha bir mümkün gibi. Oysa hafta sonları diyette kaçamak yapmak öyle kolay ki!
Diyet sürecinde hiç kaçamak yapmamak diye bir şey elbette mümkün değil. Neticede hepimiz insanız ve bazen çok da sağlıklı olmayan, hatta zararlı olan şeyleri canımız çekebiliyor. Önemli olan yaptığımız kaçamakları belirli bir seviyede tutmak ve sonrasında telafi etmek. Diyette kaçamak telafisi konusuna geçmeden önce bu kaçamakların vücudumuza etkilerini öğrenmek en doğrusu.
Diyette kaçamak yapmak nelere yol açıyor?
Alkol, şekerli besinler ve işlenmiş gıdaların bağırsaklardaki yararlı bakterilere zarar verdiği bu konuda yapılan bazı çalışmalar tarafından da kanıtlandı. Bunun yanı sıra zararlı besin seçimleri vücudunuzda iltihaba neden olabiliyor ve bu etki kendisini hızlı bir şekilde gösteriyor. Çok sık kaçamak yapıldığı takdirde bu durum hormonlarınıza ve karaciğerinize ağır bir yük bindiriyor.
Eklenmiş şeker vücudunuzun bağımlı olabileceği başlıca maddelerden biri. Bu yüzden hafta sonları eklenmiş şeker içeren tatlılar yediğinizde vücudunuz muhtemelen hep daha fazlasını isteyecek. Sürekli şeker tüketimi ise kan şekerinizde ani düşüş ve yükselişlere neden oluyor. Bu ise ani açlık ve tatlı krizlerine kapı aralıyor.
Hafta sonu kaçamakları listesinde başı çekenlerden biri de alkol. Bu noktada da miktara dikkat etmekte yarar var. Çünkü alkol alımı uykusuzluğa ve dinlenememenize neden olarak yeme bozukluklarına zemin hazırlıyor. Ayrıca alkol hastalığa neden olan virüs ve bakterilerle savaşma yeteneğinizi de baskılayarak bağışıklık sisteminizi zayıflatıyor.
Tuzlu yiyecekler, kızartmalar, eklenmiş şeker içeriği yüksek gıdalar sadece fazla miktarda kalori almanıza neden olmuyorlar. Aynı zamanda vücudunuzun ödem toplamasına da yol açıyorlar.
Kaçamaklar belki de en belirsiz ama en önemli etkisini motivasyonunuz üzerinde gösteriyor. Çünkü haftaya hafta sonu yapılan kaçamakların olumsuz duygusuyla başlamak ve pişmanlık halinden çıkma çabası diyet yapanları gerçekten yoruyor.
Diyette kaçamak nasıl telafi edilir?
Eyvah diyetimi bozdum! İçimizde bu cümleyi sarf etmemiş bir insan herhalde yoktur. Öyleyse hepimiz diyette kaçamak yapıldığında ne yapılmalı, öğrenmek durumundayız.
Öncelikle işe hafta içinde kendinize yasaklar koymayarak başlayın. Unutmayın: Yasak olan her şey daha cazip gelir insana. Hafta içi yasak olduğu için yemediklerinizi bir bakmışsınız, hafta sonu mideye indirmişsiniz bile.
Hafta sonları ise canınız tatlı çektiğinde elinizin altında sağlıklı alternatifler bulunması için fit şekersiz tatlılar ya da gözünüze ve midenize hitap edebilecek sağlıklı yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Diyelim ki bunları yapamadınız ya da dışarıda yemek istediniz. Bu noktada ise önemli olan kaçamak sayısını bir ya da iki ile sınırlamak, yani bütün bir günü “battı balık yan gider” düşüncesiyle geçirmemek. Yaptığınız sayılı kaçamakları da sizi motive eden ödüller olarak düşünebilirsiniz.
Son olarak kaçamak yaptığınız günlerin ertesi günü yulaflı ve meyveli yoğurt ile kahvaltı edebilir, akşam öğününüzde ise protein içeriği yüksek bir salatayla günü tamamlayabilirsiniz.
Hafta sonuna geldiğinizde pazartesi günü pişman olmamak için hedeflerinizi kendinize hatırlatmayı unutmayın. En önemlisi de kaçamak yaptığınızda diyetinizi tamamen çöpe attığınızı düşünmeyin! Ne demişler: Zararın neresinden dönerseniz kardır!