Emzirirken diyet yapılır mı?
Doğumdan sonra alınan kiloları verme telaşına kapılan tüm anneler emzirirken diyet yapmanın sorun olup olmayacağını merak eder. Peki emzirirken diyet yapılır mı?
Yeni doğan bebeğin beslenmesi için salınan anne sütündeki enerji ve besinler, annenin beslenmesi ile kendi vücudundaki kaynaklardan sağlanır. Emziren bir annenin beslenmesindeki amaç, fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak, vücudunda sağlıklı bir besin dengesini korumak ve salınan sütün ihtiyaç duyduğu enerji ve besin maddelerini sağlamaktır.
Emzirme, ilk altı ay boyunca bebek her ağladığında ve başka bir yiyecek verilmediğinde yapıldığında en etkilidir. Anne sütü verimliliği bebeğin sağlığı için kritik öneme sahiptir. Anne sütü ile beslenen bebekler daha iyi bir bağışıklık sistemine sahiptir ve sonuç olarak çeşitli rahatsızlıklardan korunurlar.
Emzirirken Nasıl Diyet Yapılmalıdır?
Emzirirken bol su, bol meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız proteinler ve az yağlı süt içeren sağlıklı bir diyet uygulanmalıdır. Emzirme döneminde anne fazla kalori yaktığından, sağlıklı bir diyet uygulamak hızla kilo vermeyi sağlar. Dengeli beslenme emzirme dönemi için çok önemlidir.
Protein, karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller ve sağlıklı yağlar dengeli bir diyetin önemli parçalarını oluşturmaktadır. Bebeğe süt sağlamak için annenin kalori ve su alımı, normal bir bireye göre daha yüksek olmalıdır.
Emzirme döneminde öğün atlamamak önemlidir. Öğün atlamak metabolizmayı yavaşlatabilir ve enerjinin düşmesine yol açarak aktif olmayı zorlaştırabilir.
Öğün atlamamaya ek olarak, sık yemek yemek de kilo verme hedeflerini destekler. Daha sık öğünler, gün boyunca daha fazla enerjiye sahip olmaya yardımcı olabilir. Gün boyunca daha küçük ve sağlıklı atıştırmalıklar şeklinde tüketilebilir.
Emzirirken Zayıflama Diyeti Yapılır mı?
Hamilelikte gelişen deri altı yağ dokusu, dengeli ve düzenli beslenen kadınlarda emzirme döneminde süt üretmek için kullanılır. Bu nedenle de 6 ila 12 ay arasında zayıflama diyetlerinden kaçınılmalıdır. Hamilelik boyunca önerilenden daha fazla kilo alındığında, ayda iki kilo kaybetmek normaldir. Ayda iki kilodan fazla vermek ise sağlıklı değildir. Doğum sonrasında da kilo verme diyeti uygulanmamalıdır. Bununla birlikte, unlu, yağlı ve şekerli yiyeceklerin aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Emzirirken Dukan Diyeti Yapılır mı?
Dukan Diyeti, sağlığı bozmayan önemli sağlık sistemlerinden biridir. Bu nedenle vücudun dinlenmeye ve iyileşmeye ihtiyacını gidermek için bebek doğduktan iki ay sonra diyeti uygulamaya başlanabilir. Emzirmeye devam eden, emzirme sorunları yaşayan ve bazı besin eksiklikleri olan kadınlar Dukan diyetine başlamak için iki aydan daha fazla bekleyebilir. Dukan Diyetine başlamadan önce, kişinin ve bebeğin için bu diyetin uygun olup olmadığından emin olmak için doktora danışılmalıdır.
Emzirirken Karbonhidrat Diyeti Yapılır mı?
Düşük karbonhidratlı diyetler, emzirme döneminde annenin vücudunun bebek için risk oluşturabilecek ketonları salmasına yol açabilir. Ketonlar, vücudun kan dolaşımında yeterli insülin bulunmadığında üretilen kimyasallardır. Kan dolaşımında ketonlar çok hızlı biriktiğinde ciddi hastalıklar meydana gelebilir.
Düşük karbonhidrat içeren diyetin olası yan etkileri arasında “keto gribi”, yorgunluk, ağız kokusu, kötü kokulu idrar, kas kaybı ve bazı sindirim sorunları yer alır. Düşük karbonhidratlı bir diyet emziren anneler için tehlikeli olabilir ve bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
Emzirirken Diyet Çayı İçilir mi?
Emzirirken doğru şekilde ve yeterli miktarda bitki çayı tüketmek bebek ve anne için sağlıklıdır. Ancak uzmanlar, hamile ve emzirme döneminde olan kadınların bitki çaylarını doktor kontrolünde tüketmesi önerilmektedir.
Emzirme döneminde bazı kişiler tarafından anne sütü miktarını ve kalitesini yükseltmek için bitki çayları tüketilmektedir. Devedikeni, çemen otu ve rezene bitkilerinden elde edilen bitki çaylarının anne sütüne faydalı olduğu bilinmektedir. Ancak bu bitkilerden elde edilen çayların anne sütüne olan faydası hakkında yapılan çalışmalar yetersizdir. Bu nedenle de emzirirken diyet çayı tüketmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Emzirme döneminde önerilmeyen, anne sütünü azalmasına veya anne sütünün kalitesini düşürdüğü bilinen çaylardan bazıları kekik, kuş otu, adaçayı ve nane çayıdır.
Anne sütünü artırmak amacıyla genellikle çemen otu kullanılmaktadır. Ancak çok fazla çemen otu çayı tüketmek bebeklerde ishale ve mide sıkıntılarına yol açabilmektedir.
Bazı bitkilerin kafein içeriği oldukça fazladır. Bu nedenle bu bitkilerden elde edilen çayları içmek aşırı miktarda kafein tüketimine yol açar ve emzirme döneminde yüksek miktarda kafein alımı önerilmez.
Emzirirken Diyet Yapılırsa Süt Kesilir mi?
Emzirme döneminde hızlı kilo vermek için yapılan düşük kalori içerikli diyetler annenin sütünü azalmasına neden olabilir. Özellikle de karbonhidrat ve proteinden açısından yetersiz bir beslenme planı anne sütünü azaltır. Bu nedenle de emzirirken protein ve kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt, peynir ve yumurta gibi besinleri tüketmek çok önemlidir.
Emzirirken Diyet Yapmanın Püf Noktaları Nedir?
Emzirme döneminde diyet yapmanın püf noktaları aşağıda listelenmiştir.
- Emzirirken tüketilen karbonhidrat miktarını azaltmak, hamilelik sürecinden alınan kilonun daha hızlı kaybedilmesine yardımcı olabilir. Ancak yüksek miktarda protein, meyve ve sebze tüketmek önemlidir.
- Doktor tarafından önerildiği takdirde emzirme döneminde egzersiz yapılabilir. Örneğin yoga gibi doğum sonrası güvenli bir egzersiz yapmak ve yürüyüşe çıkmak, kilo vermeye yardımcı olabilir. Bunun için günde 20 ila 30 dakika ile egzersiz yapmaya başlanabilir.
- Emzirirken yeterli miktarda su tüketmek kilo kaybını destekleyebilir.
- Emzirme döneminde kilo kaybı için öğün atlamamak önemlidir. Öğün atlamak metabolizmada yavaşlamaya ve enerji düşüklüğüne neden olabilir. Ayrıca, günlük kalori alımını çok fazla azaltmak çok az kalori almak, kilo kaybının sabitlenmesine veya durmasına yol açabilir.
- Sık yemek yemek kilo kaybını destekleyebilir. Öğünleri sıklaştırmak, gün boyunca daha fazla enerji sağlayabilir.
- Yeterli uyku ve dinlenme daha hızlı kilo kaybına ve vücudun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
- Baharatlı ve acılı yemeklerden olabildiğince uzak durulmalıdır.
- Bu dönemde beslenme planına kuruyemişleri dahil etmek faydalıdır.
- Emzirme döneminde yeterli kalsiyum alımı çok önemlidir. Bu nedenle de günde toplam 2 ila 3 bardak süt veya yoğurt tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Emziren Anneler İçin Diyet Listesi
Kahvaltı
- 1 bardak süt
- 1 adet yumurta
- 1 dilim tam yağlı beyaz peynir
- Zeytin
- Yeşillik
- 1 dilim tam buğday ekmeği
Ara öğün
- 1 adet yeşil elma
Öğle yemeği
- 1 porsiyon etli sebze veya baklagil yemeği
- 1 kase salata
Ara öğün
- 1 bardak muzlu smoothie veya 1 kase kuru meyveli yoğurt
Akşam
- 1 kase çorba
- Fırında pişmiş veya ızgara et
- 1 kase yeşil salata
- 1 dilim tam buğday ekmek
Ara öğün
- 1 kase meyveli yoğurt