Emzirme döneminde beslenme: Anneler için ipuçları
Emzirme döneminde beslenme kafa karıştırıcı olabilir. Ne kadar yemelisiniz? Nelerden kaçınmalısınız? Diyetiniz bebeğinizi nasıl etkileyebilir?
Emziriyorsanız, bebeğinize büyümesini ve sağlığını destekleyecek besinleri vermeniz önemlidir. Bununla birlikte, hangi yiyecek ve içeceklerin sizin için en iyisi olduğu ve diyetinizin anne sütünüzü ve bebeğinizi nasıl etkileyebileceği hakkında sorularınız olabilir. Normal. Emzirme beslenmesinin temellerine gelin bakalım.
Emzirirken ekstra kaloriye ihtiyacım var mı?
Evet, size süt üretmeniz için gereken enerjiyi ve beslenmeyi sağlamak için biraz daha fazla kaloriye ihtiyacınız olabilir. Emzirme döneminde, emziren kadınların süt üretimini desteklemek ve kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda kalori tüketmeleri önemlidir. Emzirme dönemindeki enerji ihtiyacı annenin vücut ağırlığı, aktivite düzeyi, üretilen süt miktarı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Bireysel enerji gereksinimlerinin değişebileceğini unutmamak önemlidir ve emziren kadınların belirli kalori ihtiyaçlarını belirlemek için bir sağlık uzmanına veya bir diyetisyene danışmaları önerilir. Emzirme döneminde uygun kalori alımı belirlenirken annenin vücut ağırlığı, aktivite düzeyi, üretilen süt miktarı gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Emziren kadınların enerji ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, besleyiciliği yoğun çeşitli gıdaları içeren dengeli bir diyet tüketmeleri de önemlidir. Bu, hem anne hem de bebek için gerekli besin maddelerinin yeterli miktarda alınmasına yardımcı olabilir. Diyete meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar gibi tüm besin gruplarından besinlerin dahil edilmesi önerilir.
Emzirirken hangi yiyecekleri yemeliyim?
Süt üretiminizi hızlandırmak için sağlıklı seçimler yapmaya odaklanın. Yağsız et, yumurta, süt ürünleri, fasulye, mercimek ve civa oranı düşük deniz ürünleri gibi protein açısından zengin yiyecekleri tercih edin. Meyve ve sebzelerin yanı sıra çeşitli kepekli tahıllar seçin.
Emzirirken çeşitli yiyecekler yemek anne sütünüzün tadını değiştirecektir. Bu, bebeğinizi farklı tatlara maruz bırakacak ve bu da onun ileride katı yiyecekleri daha kolay kabul etmesine yardımcı olabilir. Sizin ve bebeğinizin ihtiyacınız olan tüm vitaminleri aldığınızdan emin olmak için sağlık uzmanınız, bebeğinizi sütten kesene kadar günlük multivitamin ve mineral takviyesi almaya devam etmenizi önerebilir.
Emzirirken ne kadar sıvıya ihtiyacım var?
Susadığınızda için ve idrarınız koyu sarı görünüyorsa daha fazla için. Her emzirdiğinizde bir bardak su içebilirsiniz. Ancak meyve sularına ve şekerli içeceklere karşı dikkatli olun. Çok fazla şeker kilo alımına katkıda bulunabilir veya hamilelik kilolarını verme çabalarınızı sabote edebilir. Çok fazla kafein de zahmetli olabilir. Kendinizi günde en fazla 2 ila 3 bardak kafeinli içecekle sınırlayın. Anne sütünüzdeki kafein bebeğinizi ajite edebilir veya bebeğinizin uykusunu bozabilir.
Sütümü nasıl arttırabilirim?
Anne sütü üretimi, anne beslenmesi de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden etkilenebilir. Özellikle anne sütü üretimini artıran gıdaları tanımlayan sınırlı araştırma olsa da, emzirmeyi desteklemek için genellikle dengeli bir diyetin sürdürülmesi ve yeterince sıvı alınması önerilir. Anne sütü üretimini desteklemek için emziren kadınların besin değeri yüksek çeşitli besinler tüketmeleri önerilir. Bu, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar gibi tüm besin gruplarından yiyecekleri içerir. Yeterli kalori, protein, vitamin ve mineral alımı hem anne sağlığı hem de üretilen anne sütünün kalitesi ve miktarı için önemlidir. Emziren kadınlar, susuzluklarını gidermek ve uygun sıvı alımını sürdürmek için su gibi yeterli miktarda sıvı içmeyi hedeflemelidir. Bireysel beslenme ihtiyaçlarının değişebileceğini belirtmekte fayda var ve emziren kadınların emzirme döneminde beslenme konusunda kişiselleştirilmiş rehberlik için bir sağlık uzmanına veya bir diyetisyene danışmaları önerilir. Sonuç olarak, anne sütü üretimini artıran belirli gıdalar kapsamlı bir şekilde araştırılmamış olsa da, emzirmeyi desteklemek için genellikle dengeli bir diyetin sürdürülmesi ve yeterince sıvı alınması önerilir. Tüm besin gruplarından çeşitli besleyici yoğun yiyecekler tüketmek ve bol sıvı tüketmek anne sütü üretimini desteklemeye yardımcı olabilir.
Peki ya vejetaryen beslenme ve emzirme?
Vejetaryen bir diyet uyguluyorsanız, beden ihtiyacınız olan besinleri yiyeceğiniz yiyecekleri muhafaza etmek özellikle önemlidir. Örneğin:
-
Demir, protein ve kalsiyum açısından zengin gıdaları seçin. İyi demir kaynakları arasında mercimek, zenginleştirilmiş tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm gibi kuru meyveler bulunur. Vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olmak için, demir açısından zengin yiyecekler, turunçgiller gibi C vitamini açısından yüksek yiyeceklerle birlikte yiyin.
Protein için soya ürünleri ve et ikameleri, baklagiller, mercimek, kabuklu yemişler, tohumlar ve tam tahıllar gibi bitki özelliklerini düşünün. Yumurta ve süt ürünleri diğer seçeneklerdir.
İyi kalsiyum kaynakları arasında süt ürünleri ve koyu yeşil sebzeler bulunur. Diğer seçenekler arasında meyve suları, tahıllar, soya sütü, soya yoğurdu ve tofu gibi kalsiyumla zenginleştirilmiş ve güçlendirilmiş ürünler yer alır.
-
Takviyeleri düşünün. Doktorunuz muhtemelen günlük bir B-12 vitamini takviyesi önerecektir. B-12 vitamini neredeyse sadece hayvansal ürünlerde bulunur, bu nedenle vejeteryan diyetlerinde yeterince almak zordur. Balık yemiyorsanız, bir omega-3 takviyesi almak için sağlık uzmanınızla konuşmayı düşünebilirsiniz.
İnek sütü ve bazı tahıllar gibi D vitamini takviyeli yiyecekleri yeterince yemiyorsanız ve sınırlı güneşe maruz kalıyorsanız, D vitamini takviyelerine ihtiyacınız olabilir. Bebeğinizin kalsiyum ve fosforu emmesi için D vitaminine ihtiyacı vardır. Çok az D vitamini raşitizme, kemiklerin yumuşamasına ve zayıflamasına neden olabilir. Bebeğinize ayrıca bir D vitamini takviyesi veriyorsanız, kendi doktorunuza ve bebeğinizin doktoruna söyleyin.
Emzirirken hangi yiyecek ve içecekleri sınırlamalı veya kaçınmalıyım?
Alkol. Anne sütünde bebek için güvenli kabul edilen hiçbir alkol seviyesi yoktur. İçiyorsanız, alkolü anne sütünüzü tamamen temizleyene kadar emzirmekten kaçının. Alkol içmeden önce, memeleri daha sonra beslemek için süt pompalamayı düşünün. Ancak yine de bunu bir öneri olarak almaktan kaçının ve emzirme döneminde alkol tüketmeyin.
Kafein. Günde 2 ila 3 bardaktan fazla kafeinli içecek içmekten kaçınılmalıdır. Anne sütünüzdeki kafenin bebeklerini ajite edebilir veya bebeğinizin uykusunu bozabilir.
Balık. Deniz ürünleri, harika bir protein ve omega-3 yağ asitleri kaynağı olabilir. Bununla birlikte, çoğu deniz ürünü cıva veya diğer nesneleri içerir. Anne büyümesi yoluyla aşırı miktarda civaya maruz kalmak, gelişmekte olan sinir sistemi için risk oluşturur. Kılıç balığı, kral uskumru ve kiremit balığı ve kalkan balığı gibi civa oranı yüksek deniz ürünlerinden kaçının.
Diyetim bebeğimin huysuz olmasına veya alerjik reaksiyon göstermesine neden olabilir mi?
Diyetinizdeki bazı yiyecek ve içecekler bebeğinizin sinirli olmasına veya alerjik reaksiyon göstermesine neden olabilir. Bebeğiniz emzirdikten hemen sonra huysuzlaşırsa veya kızarıklık, ishal veya hırıltılı solunum olursa, bebeğinizin sağlık uzmanına danışın. Diyetinizdeki bir şeyin bebeğinizi etkileyebileceğinden şüpheleniyorsanız, bebeğinizin davranışlarında bir fark yaratıp yaratmadığını görmek için bir haftaya kadar yiyecek veya içecekten kaçının. Sarımsak, soğan veya lahana gibi belirli yiyeceklerden kaçınmak yardımcı olabilir.
Unutmayın, emzirirken özel bir diyet yapmanıza gerek yoktur. Sadece sağlıklı seçimler yapmaya odaklanmanız yeterli olacaktır.