En popüler 5 filtre kahve nedir?
Kahve severler buraya! Sizin için en popüler filtre kahve çeşitlerini bulunuşundan aromasına kadar inceledik.
En popüler 5 filtre kahveye geçmeden önce, eğer kahvenin kaç kalori olduğunu merak ediyorsanız kahve kaç kalori sayfamızı incelemenizi öneririz.
Detay bilgilere geçmeden önce hızlıca en popüler 5 kahveyi listeleyelim;
1-Brezilya Kahvesi
2-Kolombiya Kahvesi
3-Etiyopya Kahvesi
4-Endonezya Kahvesi
5-Guatemala Kahvesi
Demlendiğinde kokusuyla evimizi huzur dolduran, sohbet masalarında bizlere eşlik eden ve 40 yıl hatrı olan kahvenin, aslında kiraza benzeyen bir meyvenin çekirdeğinden çıkarılıp işlendiğini biliyor muydunuz? Kahve ağaçları, dünyada sadece kahve kuşağı denen bir coğrafi kuşakta yetişir. Bu coğrafi konum ekvator çizgisinin kuzeyini ve güneyini kapsar, burası kahvenin yetişebilmesi için en uygun hava ve iklime sahip olan yerdir. Buradan anlayacağımız üzere, içtiğimiz her kahve gerek filtre kahve gerek americano ya da espresso biz fark etmesek de bu kuşakta yer alan ülkelerin birinde yetişmiştir.
Hasat zamanı geldiğinde kahve meyveleri gerekli kişiler tarafından toplanır ve daha sonrasında yıkama, fermantasyon, kurutma, cilalama ve sınıflandırma gibi bazı süreçlerden geçirilir. En son basamağında ise yeşil kahve çekirdeği olarak satışa hazır hale getirilir. Bardaklarımızı dolduran kahve ise bu kahve çekirdeklerin kavrulması, öğütülmesi ve demlenmesiyle elde edilir.
Durum böyle olunca kahve kuşağını, ekvator çizgisinin kuzeyini ve güneyini, kapsayan ülkeler arasında bir rekabet durumu ortaya çıkmıştır. Normal bir kahve içicisinin çok da anlayamayacağı ama kahve gurmelerinin gözünden kaçmayacağı popüler kahvelerinin farkı ve özellikleri aşağıda listelenmiştir:
Brezilya Kahvesi
Kahve denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden biri Brezilya’dır. Bunun sebebi ise Brezilya’nın dünyanın en büyük kahve üreticisi olarak bilinmesidir. Brezilya Dünya’nın kahve ihtiyacının üçte birini tek başına karşılayan bir ülkedir bunun en büyük sebebi ise Brezilya’nın kahve yetiştiriciliği için elverişli bir iklime ve toprağa sahip olmasından geçer. Brezilya kahvesinin tarihi gelişimi, bir rivayete dayanır. Rivayete göre, kahvenin iyi bir gelir kaynağı olduğu fark eden Brezilya, kahve yetiştiriciliği ile ünlenip ekonomisini daha da büyütmek istemiştir. Rivayete göre de, ülkenin kendi kahve bitkisi olmadığı için, dönemin iyi, güçlü ve kuvvetli subayını görevlendirir ve ondan değerli kahve tohumlarını kaçırması istenir. Fakat bu durum düşünüldüğünden daha risklidir. Çünkü komşu ülkelerden kahve kaçırmanın bedeli o zamanlar ölümdür. Subay, Fransız Guyanası'na yaptığı bir ziyarette valinin eşinin kalbini çalmayı başarır. Dönüşte ise sevgilisinden hediye olarak bir buket çiçek gelir. Bu buketin arasında ise uğruna tüm riskleri aldığı kahve tohumları vardır. Brezilya'nın kahve üretiminde yükselişi ise, Portekiz sömürgesi dönemine denk gelir. 19. yüzyılın başında kahve tercih edilen ve insanlar tarafından çok sevilen bir içecek haline gelmiştir. Tüm kesimlere hitap eden kahve tohumlarına talep de haliyle oldukça artar. Bu vesileyle, çok geçmeden Brezilya, tüm dünyaya kahve üreten büyük bir ülke haline gelir.
Peki Brezilya Kahvesi nasıl hazırlanır?
İlk olarak, Brezilya kahvesinin hazırlanışı, öğütme şekline göre değişiklik gösterir. Örneğin, espresso yapmak için öğütüldüyse, espresso hazırlama teknikleriyle kullanılır. Filtre kahve için öğütüldüyse, french press yönetim, V60 ve benzeri demlenme yöntemleri kullanılarak filtre kahve hazırlanır. Brezilya kahvesinin özellikleri aşağıda liste şeklinde görebilirsiniz :
Brezilya kahvelerinin asiditesi çok düşüktür ve kremamsı bir gövdeye sahiptir. Ayrıca, Brezilya kahveleri içildiğinde ağızda tatlı bir lezzet bırakır. Kahve çekirdeklerinin yetiştiği toprak üzerinde başka bir bitkinin tarımı yapılıyorsa, o bitkinin aroması kahve çekirdeklerine tesir eder. Düzgün ve iyi şartlarda yetiştirilen kahveler, aroma olarak, acı çikolata, sütlü çikolata, karamel ve kavrulmuş badem gibi tatlar içerir. Yani anlayacağınız üzere Brezilya kahvesi, aromalı kahve severlerin bir numarasıdır. Ve adetlerine göre, Brezilya’da ziyaret ettiğiniz her evde kahve ikram edilir, ikram edilen kahvelerin sunumu küçük fincanlarda, bir yudumda tüketilecek şeklinde olur. Ek olarak, Brezilya kahveleri, ihraç edildikleri limanların ismiyle adlandırılır. Ayrıca, Brezilya, dünyanın en kaliteli kahvelerine ev sahipliği yaptığı için, kahve çekirdekleri ne kadar kaliteliyse insan sağlığı için faydaları da o denli artar.
Kolombiya Kahvesi
Sıradaki kahvemiz, Kolombiya kahvesi. Hem Dünya’da hem de Türkiye’de nam salmış kahvelerden biri olan Kolombiya kahvesini duymayanınız yoktur. Kolombiya Kahvesinin özelliklerinden başlayalım. Kahvenin keşfedildiği 15.yüzyıl ile kıyaslandığında oldukça yeni sayılabilecek Kolombiya kahvesi, dünya ticaretini 1800’lü yılların başında başlar. 20. Yüzyıla geldiğimizde giderek artan talep ile yükselen kahve ticareti, 1927 yılında kurulan Kolombiya Ulusal Kahve Yetiştiricileri Federasyonu ile resmiyet kazanır. Bu kurum sayesinde Kolombiya’nın kahve ve çekirdek ihracatında dünyanın merkezi haline gelmesindeki en önemli etkilerinden biridir. Coğrafi açıdan mükemmel yetiştirme koşullarına sahip olan Kolombiya, dağlık bölgeleri ve verimli toprağı ile kahve bitkisinin kolayca mahsul vermesini sağlar. Özellikle arabica olarak bildiğimiz ve yüksek rakımlı ağaç gölgelerini seven kahve çeşidi için Kolombiya, daha lezzetli ve yoğun bir aromaya sahip çekirdekler elde etmek açısından dünyada idealler arasındadır. Üstelik bu çekirdekler öğütüldüğünde herkes tarafından tüketilebilecek orta sertliği ile daha fazla kişiye ulaşır. Dolayısıyla Kolombiya kahvesinin en popüler ve sevilen seçeneklerden biri olması neredeyse kaçınılmazdır.
Özelliklerine baktığımızda Kolombiya kahvesi, yetiştirilen ülkenin topraklarından etkilenmektedir. Coğrafi konuma göre, Kolombiya volkanik araziler bakımından oldukça zengin olduğu için toprakları da oldukça verimlidir. Bu sayede, Kolombiya’nın verimli toprakları kaliteli kahve çekirdeklerinin yetişmesine imkan sağlar. Bu sebeple Kolombiya’da kahve üretimi için hükümet 940 bin hektarlık alan ayrılmıştır. Bu kahvelerin yetişme yüksekliği ise 1200-1800 metre arasında değişmektedir. Kolombiya’da yetişen kahve çekirdekleri büyük oranda Arabica kahve çekirdekleridir. Hepimizin bildiği gibi Arabica kahve çekirdekleri dünyanın en kaliteli kahve çekirdekleri arasında yer almaktadır. Burada da, kahve çekirdeklerinin farklı alanlarda yetişmesi ortaya farklı aromalara ve notalara sahip kahve çekirdeklerinin çıkmasını sağlar. Kolombiya’da da kahve yetiştiriciliği, üç ana bölüme ayrılmakla birlikte yirmi iki ayrı bölgede yetişmektedir. Bu da Kolombiya kahvesindeki çeşitliliği arttırmaya sebep olmuştur.
Kolombiya’nın kuzey bölümünde yetişen kahve çekirdeklerinde çikolata ve fındık aromaları baskındır. Brezilya kahvesine oranla daha düşük asiditeye sahip olan bu kahve çekirdekleri gövde yapısı bakımından ise güçlü bir yapıya sahiptir. Bölüm olarak, Kolombiya’nın diğer bir kahve yetişme bölümü ise merkez bölümüdür. Kolombiya’nın merkez bölümünde yetişen kahve çekirdeklerinde meyve aromaları hakimdir denebilir. Ayrıca, Güney bölümünde yetişen kahve çekirdeklerinde karamel, bitter çikolata ve narenciye aromaları hakimdir. Bu aromaya sahip kahve çekirdekleri, diğerler kahve çekirdeklerine oranla güçlü asit yapısına sahiptir. Gövde olarak da daha güçlüdür. İçimi ise oldukça ağır ve sert olan bu kahve çekirdekleri genelde her kesimden ziyade kahve tiryakileri tarafından daha çok tercih edilir.
Kolombiya kahvesini bu kadar değerli kılan ise; coğrafyanın uygun yetişme koşullarını sağlaması, lezzet profili ve işleme yöntemleridir.
Nasıl demlenir sorusuna geldiğimizde ise; Bildiğimiz gibi, filtre kahve demlemek için pek çok yöntem kullanılır. Bunlar; makine ile demleme yöntemi, chemex ile demleme yöntemi, V60 ile demleme yöntemi, french press yöntemi ile demleme yöntemi ve bunlar gibi daha pek çok yöntem.
Evde demlemek isterseniz de, herkesin evinde bu ekipmanlar bulunmayacağı için bu yazımızda son zamanlarda neredeyse tüm evlerde bulunan french press ile demleme yönteminden bahsedeceğiz. French press ile Kolombiya kahvesi demlemek için öncelikle bir su ısıtıcısında içme suyunu ısıtmalısınız. İçme suyu kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü çeşme suyu yüksek oranda klor ve kireç içermektedir. Kahvenin tadını daha iyi almak için içme suyu kullanınız. French pressinizi sıcak su ile çalkalayın. Böylelikle kahveniz demlenme süreci içerisinde sıcaklığını muhafaza edecektir. French pressi sıcak su ile çalkaladıktan sonra pressin içerisine bir çorba kaşığı Kolombiya kahvesi ilave edin. (Tüketilecek her fincan için bir çorba kaşığı kahve eklemeniz yeterli olacaktır. Kahveyi French pressin içerisine koyduktan sonra sıcak suyu yavaş yavaş kahvenin üzerine dökünüz. Bu adımda suyu ilave etme işlemini oldukça yavaş yapmalısınız ve suyun kahvenin üzerinde gezdirerek dökmelisiniz. Daha sonra French pressin kapağını kapatın ve yaklaşık altı veya yedi dakika kadar demlenmeye bırakın. Kahveniz demlendikten sonra süzebilir ve afiyetle içebilirsiniz.
Etiyopya Kahvesi
Bir diğer popüler kahve ise Etiyopya kahvesi. Kahvenin doğum yeri olarak da adlandırılmaktadır. Etiyopya Kahvesi’nin diğer kahvelere nazaran çok daha değişik bir hikayesi de bulunmaktadır. Anlatılanlara göre, Etiyopya’da kahvenin keşfi bir çobana dayanıyor. Günün birinde bir çoban keçilerini otlatırken ağaçtan bir şeyler yediğini görüyor ve merakına yenik düşüp kendisi de bu tadı deniyor. Böylelikle günümüzde çok konuşulan meşhur Etiyopya kahvesini keşfettiği söyleniyor. Sadece keşfetmekle kalmıyor, Etiyopya halkı kahveyi bir kültür olarak görüyor. Halkın önemli sayılan törenlerinde kahve içme törenleri ve kahvenin tadını çıkarma seansları düzenleniyor. Hatta ve hatta ülkede üretilen kahvenin yarısını kendi halkı tükettiği bile söylenebilir.
Peki nedir Etiyopya Kahvesini bu kadar eşsiz kılan?
Etiyopya kahvesi yetişme koşulları bakımından eşsiz olanaklara sahiptir. Vahşi doğada yetişen birçok kahve türü vardır. Etiyopya toprağı oldukça verimlidir. Bu nedenle de, kahveyi yetiştirirken de kimyasal kullanmamaya özen gösterirler. Tadına gelirsek, Etiyopya kahvesi tat olarak daha meyveli ve çiçeksidir ve tabi ki diğer kahveler gibi, lezzeti üretilen bölgeye ve çeşitlerine göre farklılık gösterir.
Bu eşsiz kahvenin işlenme kısmına değinmek gerekirse, üretilen kahve çekirdekleri ya güneşte kurutularak işlenir ya da ıslak işleme yapılarak işlenir. Bu işlemler çok önemlidir çünkü her basamağı, lezzetini doğrudan etkilemektedir. Örneğin, Güneşte kurutulan kahve çekirdekleri tatlı bir meyve tadı verir. Kahve çekirdeklerinin yıkanma yöntemi ise daha çok çiçek ve narenciye tadı vermektedir. Ayrıca, kahve demlemeye gelince, damak zevkinize göre chemex ya da V60 demleme türlerini kullanabilirsiniz. Konusu gelmişken püf noktalarına da değinmekte fayda var, orta öğütülmüş kahve çekirdekleri ile meyveli tatlar yakalayabilirsiniz. Bu yöntem acı tatların gelmesine de engel olacaktır. Ayrıca, meyveli ve daha bitkisel tatlardan hoşlanıyorsanız Etiyopya kahvesini soğuk demleme yöntemleriyle de deneyebilirsiniz.
Bu heyecan verici lezzeti kaçırmamanızı öneririz. Umarız ki, siz de merakınıza yenik düşüp Etiyopya Kahvesine bir şans verirsiniz.
Endonezya Kahvesi
Dünya’nın ileri gelen kahvelerinden bahsederken Endonezya Kahve’sinden bahsetmemek olmazdı. Peki Endonezya kahveyle nasıl tanışmış derseniz, Endonezya kahveyi ilk kez Hollandalı sömürgecilerin getirdiği kahve çekirdekleriyle tanımıştır. Kahve çekirdeklerinin yanında, iklimin ve toprağın da elverişli olması, Endonezya’yı en çok kahve üreten ülkeler arasında adını altın harflerle kazıtmıştır. Coğrafi konuma bakıldığında, Endonezya çok çeşitli bir iklim yapısına sahiptir. Tropikal, sıcak ve nemli bir iklimin hakim olduğu Endonezya’da, çeşitli hava şartları sayesinde pek çok bitkinin yetişmesine imkan sağlamıştır. Bunun yanı sıra, Tropikal ormanlarının sık olduğu adalardan oluşan Endonezya’da, her adanın farklı bir iklim yapısı vardır. Bu inanılmaz bitki çeşitliliği, Endonezya’da çok farklı aromalara sahip kahvelerin yetişmesine de imkan sağlamıştır. Endonezya’da üretilen kahve çekirdeklerinin %25’i Arabica, %75’i ise Robustadır. Endonezya Kahvelerinin genel olarak özelliklerine bakıldığında; barındırdığı çok çeşitli bitki türü sayesinde, her bir kahve çeşidi ayrı bir özelliğe sahiptir. Öyle ki, Endonezya kahvesi, kendine has aromalara ve notalara sahiptir ve çeşitleri bulunmaktadır. Bahsedilen çeşitleri aşağıda liste halinde görebilirsiniz.
Endonezya kahveleri ve Çeşitleri :
Sumatra Kahve
Mandheling, Ankola ve Lintong olarak da adlandırılan bu kahve çeşidi; sağlam gövde ve düşük asit oranınına sahiptir. Sumatra kahvesinin Mandheling cinsi, kuru işlenmiş bir kahve çeşididir. Kahvenin iyi bir aroma kazanması için püf noktası kahveyi sıcak suda yıkamaktır. Sumatra kahveleri genel olarak zengin bir aromaya sahiptir.
Sumatra Lintong Kahve
Sumatra kahvesiyle aynı bölgede yetiştirilen Sumatra Lintong Kahve de orta gövdeye ve düşük asit oranına sahiptir. Ayrıca, bu kahve çeşidi tatlı aromalardan oluştuğu için birçok insanın damak tadına hitap eder.
Java Arabica Kahvesi
Sumatra Kahvesinden ayrı olarak başka bir bölgede yetiştirilen Endonezya’nın Java Arabica kahvesi, Endonezya’nın Java adasında yetiştirilir. Islak işlenmiş Arabica kahve çeşitlerinden bir tanesidir.Diğer Endonezya kahvelerine nazaran oldukça hafif olmasına rağmen diğer dünya kahvelerine nazaran daha ağır bir gövdeye sahiptir.
Mocha Java Kahvesi
Endonezya’nın geleneksel kahve harmanlarında kullanılan bir kahve çeşididir. Java Arabica ve Yemen Mocha kahvesinin harmanlanması sonucunda elde edilir. Özel bir tat ve aroma kazanan bu kahve çeşidi, Endonezya kahvesi içerisinde en sevilen çeşitlerden bir tanesidir.
Sulawesi Kahve
Canlı bir asit oranına sahip olan Sulawesi kahvesi, olgunlaşmış meyve ve koyu çikolata notalarına sahiptir.Karşılaştırmak gerekirse, Sumatra kahvesine göre daha hafif ve daha az asitli olan Sulawesi kahvesi; Java kahvesine göre daha topraksıdır.
Endonezya Kahvesi Nasıl Yapılır?
Endonezya kahvesinden yüksek bir verim ve aroma almak istiyorsanız espresso şeklinde demleyebilirsiniz. Espresso tercih etmezseniz, Aeropress de kullanabilirsiniz. Alternatif olarak soğuk demleme yöntemi de mümkündür.
Guatemala Kahvesi
Sıradaki kahvemiz kendine has aroması ile öne çıkan Guatemala kahvesi. Guatemala kahvesinin de bir Etiyopya kahvesi gibi olmasa da kendince bir hikayesi vardır. Guatemalalılar kahve ile ilk kez 1700’lü yıllarda tanışmışlardır, o yıllarda tam olarak ne olduğunu bilemedikleri için yaşam alanlarını süsleme amacıyla kahveyi süs bitkisi olarak kullanmışlardır. Daha sonra, Guatemala’nın yeni bir endüstri arayışına girmesi gerektiğinde ise kahve süs bitkisi olmaktan çıkıp gerçek kullanım amacına kavuşmuştur. Güzel bir pazar olduğu anlaşıldıktan sonra, hükümet, Guatemala kahvesinin dünyaya tanıtmak için bir dernek kurup Guatemala kahvesini dünyaya tanıtmaya destek olmuştur. Yalnızca bu dernek değil, bölgedeki kahvenin ünlenmesinde önemli rol oynayan etkenlerden biri bulunduğu coğrafi konumdur. Guatemala kahvesi, genel itibarıyla sert çekirdek yapısına sahiptir ve içerisinde diğer kahve çeşitleri gibi yoğun miktarda kafein ve faydalı maddeler barındırır.
Guatemala ana olarak yedi bölgeye ayrılırlar ve her birinin genel özelliği birbirinden farklılık göstermektedir : Nuevo Oriente Bölgesi, Fraijanes Bölgesi, Atitlan Bölgesi, Antigua Bölgesi, Huehuetenango Bölgesi, Rainforest Bölgesi, Volcan San Marcos Bölgesi.
Bölgelerine göre Guatemala kahveleri tat ve asidik değerler bakımından değişiklik gösteriyor olsalar da hepsinin ortak karakteristik özellikleri çoğunlukla sert gövdeye sahip olmaları, fındık, çikolata ve acı kakao gibi notalara sahip olmaları ve orta asidik değerlerde içim sunmalarıdır. Ayrıca, sert gövdeli olması bakımından Guatemala kahvelerini uzun süreler aromalarını yitirmeden muhafaza edebilmek mümkün. Aynı zamanda kahve çekirdekleri ıslak işlem denilen yöntem ile işlenmektedir. Yüksek içim keyfini elde etmek istiyorsanız, Guatemala Kahveleri espresso için pek tercih edilmemesine rağmen filtre kahve için harika bir seçim olacaktır.
Son olarak eklemek isteriz ki, genele bakıldığında kahvenin sağlığımız üzere etkisini merak edecek olursak, lezzetli aromaya sahip ve kaliteli kahve çekirdekleri bir taraftan damak tadımıza hitap ederken diğer taraftan da sağlığımıza birtakım faydaları bulunur. Kaliteli kahve çekirdeklerinden elde edilen kahvenin faydalarına geldiğimizde; genele bakıldığında kahve, Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklara karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Yapılan araştırmalara göre, karaciğer hastalıklarına yakalanma ihtimalini düşürür. Kahve kalp dostudur. Tabi ki, günde iki fincanı geçmemek kaydıyla tüketilen bu kahve çeşidi kalp krizi ve inme riskini azaltır. Fakat kalp hastalarının kahve tüketimi konusunda muhakkak bir doktora ya da diyetisyene danışmaları gerekmektedir.
Bilinenin üzerine de, metabolizmayı hızlandırıcı bir göreve sahiptir. Bu sebeple kilo vermek isteyen bireylerin en büyük destekçisidir de denebilir. Fakat şunu unutmamak gerekir ki, kahve tek başına zayıflatmaz. Ancak sağlıklı bir egzersiz ve diyet programına eşlik eden kahve mükemmel sonuca ulaşmada birer aracıdır. Ayrıca tüm bunların yanında, ruh sağlığına da iyi gelir. Depresyon gibi çeşitli ruhsal problemlerin yaşanmasına engel olarak yaşam kalitemizi yükseltebilir. Bize de böylesine yararı olan güzel bir kahveyi ve muhteşem lezzetleri keşfetmesi kalıyor.