Epsom tuzu nedir?
Sizi sodyum içermeyen tuzla tanıştırıyoruz. Epsom tuzu nedir ve özellikleri nelerdir?
Epsom tuzu, iltihaplanma, stres ve kas ağrıları için kullanılan doğal bir tedavi yöntemidir. Magnezyum sülfat olarak da bilinen epsom tuzu, kükürt, magnezyum ve oksijenden meydana gelen kimyasal bir bileşiktir.
Epsom tuzu, diğer sofra tuzlarından farklı bir bileşiğe sahiptir. Epsom tuzunun sahip olduğu kimyasal yapı nedeniyle tuz olarak adlandırıldığı düşünülmektedir.
Epsom tuzunun sofra tuzu ile benzer bir görünümü vardır ve genellikle banyoda çözünür bir özelliği sahiptir. Bu nedenle de banyo tuzu olarak da bilinmektedir. Bu tuz, sofra tuzu ile benzer olsa da tadı belirgin şekilde farklıdır. Epsom tuzunun tadı acı ve mahoştur.
Epsom tuzu, bazı kişiler tarafından suda eritilerek tüketilmektedir. Ancak tadı sebebiyle genellikle yemeklere eklenmez. Epsom tuzu uzun yıllardır uykusuzluk, kabızlık ve fibromiyalji gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır.
Epsom tuzunun sağladığı faydaların büyük bir bölümü, birçok kişi tarafından vücuda yeterli miktarda alınmayan bir mineral olan magnezyumdan kaynaklanmaktadır.
Epsom Tuzu Ne İşe Yarar?
Epsom tuzu suda çözündüğünde magnezyum ve sülfat iyonları açığa çıkar.
Burada amaç, parçacıkların cilt tarafından emilebilmesi ve vücut süreçleri için gerekli olan sülfatlar ve magnezyum sağlamasıdır.
Ancak, magnezyum veya sülfatların deri yoluyla vücuda emildiğine dair güçlü bir kanıt bulunmamaktadır.
Epsom tuzu, kasları gevşetmek için ve omuz, boyun, sırt ve baş ağrılarını gidermek için kullanılır. Örneğin, Epsom tuzundaki magnezyum, kafatasını çevreleyen kasları gevşeterek baş ağrısı veya migrenin hafifletilmesine yardımcı olabilir.Bununla birlikte bazı araştırmalar, magnezyumun iç organlardaki iltihabı azaltmak için önemli bir mineral olduğunu belirtmektedir. Bu da, kardiyovasküler hastalık riskinin azalması ve sindirim/bağırsak hareketinin iyileştirilmesi için faydalıdır.
Epsom tuzu en yaygın olarak banyo suyunda kullanılır. Bununla birlikte, cilt üzerinde kozmetik olarak kullanılabilir veya bir magnezyum takviyesi olarak alınabilir.
Epsom Tuzunun Özellikleri Nedir?
Epsom tuzu, magnezyum sülfat ve acı tuz olarak da isimlendirilir. Susuz ve monohidrat olmak üzere üç farklı formda heptahidrat vardır. Üç tip heptahidrat bulunur. Bu kimyasal molekülde kükürt, magnezyum ve oksijen bulunur. Okyanus suyunda ses emiliminden sorumlu ana bileşen magnezyum sülfattır. Epsom tuzu, tuz birikintileri ve yanan kömür yığınları dahil olmak üzere çeşitli jeolojik ortamlarda bulunabilir.
Epsom tuzu, hidrat halinde monoklinik kristal yapıya sahiptir. Hidrat durumu, tıbbi hazırlamada olduğu gibi çözelti hazırlamada yaygın olarak kullanılır. Epsom tuzu görünüşte normal sofra tuzu ile benzer bir yapıdadır, ancak özellikle banyo suyunda kullanıldığında normal mutfak tuzundan çok daha büyük tuz kristalleri halindedir.
Epsom tuzunun moleküler formülü MgSO 4'tür. Monohidrat formunda, epsom tuzu, 5.5 ile 6.5 arasında bir pH'a ve 200 derece C'lik bir erime noktasına sahiptir.
Epsom Tuzunun Faydaları Nedir?
Epsom tuzunun faydaları aşağıda listelenmiştir.
- Kabızlığın giderilmesine yardımcı olur: Magnezyum, kabızlık tedavisinde etkili bir mineraldir. Bu nedenle de genellikle magnezyum, magnezyum sitrat veya magnezyum hidroksit şeklinde kabızlığın giderilmesi için ağız yoluyla alınır. Epsom tuzu, kabızlık tedavisinde müshil olarak kullanılabilir. Bunun için küçük miktarda bir epsom tuzu, suda çözündürülerek içilir.
- Stresin azalmasına yardımcı olur: Vücuttaki yeterli magnezyum seviyeleri stres yönetimi ve uyku için önemlidir. Bunun nedeni ise magnezyumun beynin uykuyu tetikleyen ve stresi azaltan nörotransmitterlerin üretilmesinde rol oynamasıdır. Magnezyum aynı zamanda vücudu uykuya yardımcı bir hormon olan melatonin üretimine de katkı sağlar. Vücuttaki düşük magnezyum değerleri, stresi ve uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Banyoda kullanılan epsom tuzu, cildin magnezyumu emmesine yardımcı olabilir. Bu durum, stresin azalmasında ve rahatlamayı sağlamada etkili olur. Ancak, epsom tuzunun bu etkisi için daha fazla kanıta ihtiyaç vardır.
- Magnezyum sağlar: Magnezyum sinir sistemi ve kalpte birçok biyokimyasal reaksiyonda rol oynar. Birçok kişi, yeterli miktarda magnezyum almamaktadır. Magnezyum sülfat bir magnezyum takviyesi olsa da, bazı kişiler Epsom tuz banyolarının, magnezyumu ağızdan almaktan daha iyi bir şekilde emdiğini düşünmektedir. Ancak bu etki için bir kanıt bulunmamaktadır.
- Ağrı kesici olabilir: Kas krampları, çölyak hastalığı ve kronik inflamasyon gibi nedenler, vücudun magnezyum emilimini etkileyebilir. Epsom tuzu banyosu, iltihabı azaltmaya ve kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Epsom Tuzu Zayıflatır mı?
Magnezyumun kan şekerini düzenlemeye olan etkisi nedeniyle, bazı kişiler tarafından Epsom tuz banyolarının fazla kilo vermeye yardımcı olabileceğine inanılmaktadır. Epsom tuzu banyosu yapmanın ciddi kilo kaybı sağlamayacağı, ancak sağlıklı bir yaşam tarzını destekleyemeye yardımcı olabileceği bilinmelidir.
Epsom Tuzunun Zararı Var mıdır?
Genellikle güvenli olarak kabul edilen epsom tuzu, yanlış kullanıldığında bazı olumsuz etkilere yol açabilir. Epsom tuzu banyosu yapıldıktan sonra herhangi bir yan etki ile karşılaşılmayabilir. Ancak, hassas cilt yapısına sahip kişilerde deri döküntüsü veya kontakt dermatit görülebilir.
Ağız yolu ile epsom tuzu kullanımı, bazı hastalıklara sahip kişiler için tehlikeli olabilir. Aşağıdaki durumlara sahip kişiler, ağız yolu ile epsom tuzu kullanımından kaçınmalıdır.
- Hamilelik
- Böbrek hastalığı
- Kalp hastalığı
- Çocuklar
Epsom tuzu içildiğinde karşılaşılabilecek yan etkiler şunlardır.
- Baş dönmesi ve bayılma
- Mide bulantısı
- İshal
- Bulanık görüş
- Düzensiz kalp atışı
- Nefes almada zorluk
- Kas güçsüzlüğü
- Aşırı yorgunluk
- Şişkinlik
Epsom Tuzu Nasıl Kullanılır?
Epsom tuzu stres, kas ağrıları veya genel ağrıları yatıştırmak için kullanılabilir. Epsom tuzu kullanımında bazı yaygın yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan en yaygını epsom tuzu banyosudur. Bunun için sıcak suyla dolu olan bir küvete yaklaşık 300 gram (1,25 su bardağı) epsom tuzu eklenir. Epsom tuzu banyosunda 15 ila 30 dakika yeterli olmaktadır.
Epsom tuzu aynı zamanda saç ve cilt için de kullanılabilir. Ölü cilt hücrelerinin giderilmesi amacıyla kullanmak için, avuç içine bir miktar alınır ve nemli cilde masaj yapılarak uygulanır. Bunun için 1/2 çay kaşığı (2,5 gram) epsom tuzu yeterli olmaktadır.
Epsom tuzu, saçlara hacim kazandırmak amacıyla saç kremine eklenerek de kullanılabilir. Bu etki için bir miktar saç kremine, saç kremi ile eşit miktarda epsom tuzu eklenir. Karışımı saçlara uygulanır ve 20 dakika bekletmenin ardından durulanilir.
Epsom tuzunun diğer kullanım alanı da magnezyum takviyesi veya müshil olarak ağız yoluyla almaktır. Yetişkinler 2 ila 6 çay kaşığı epsom tuzu, 0.24 litre su ile birleştirilerek içilebilir. Epsom tuzunu kullanmaya yeni başlayanların, ilk kullanımlarda az miktarda alması önemlidir. Bunun için bir kerede 1-2 çay kaşığı (5-10 gram) tüketilebilir. Ardından kademeli olarak artırılabilir.
Epsom Tuzu Nereden Alınır?
Epsom tuzu, marketlerden veya internet sitelerinden satın alınabilir.