Evde yapılabilecek sağlıklı atıştırmalıklar nelerdir?
Kendinize hazırlayabileceğiniz besleyici ve sağlıklı atıştırmalıkların püf noktasını açıklıyoruz!
Atıştırmalık denince, iki öğün arasında bize küçük mutluluklar veren lezzetler gelir aklımıza. Ancak maalesef her zaman sağlıklı atıştırmalıklar olmayabiliyor elimizin altında.
Bu yazımızda, evde kendiniz ve çocuklarınız için yapabileceğiniz masum , sağlıklı atıştırmalıkları, nasıl yapıldıklarını ve hangi öğünde tüketilmesi gerektiğini detaylarıyla paylaşacağız.
Fırında Sağlıklı Cips Nasıl Yapılır?
Zararları çok bilinmesine rağmen, c ips yemek herkesi çok mutlu eder, Üzülmeyin, c ipsten vazgeçmenize gerek yok. Fırında pişirme yöntemiyle, hemen hemen tüm sebzelerden ve sert kabuklu meyvelerden, sağlıklı ve lezzetli cipsler yapabilirsiniz.
Fırın cipsinde tarifleri çeşitlemekte özgürsünüz aslında. Temel kural, fırınlanacak meyve, sebze veya bakliyatın pişeceği uygun ısıyı ve süreyi bilmek, belki deneyerek bulmak. Cips yapabilmeniz için ince doğranmış meyve ve sebzeleri dilediğiniz baharatlar, soslar ve peynir rendeleriyle karıştırmanız ve fırınlamanız yeterli. Tatlı cips yapmak istiyorsanız balla ve tarçınla da tatlandırabilirsiniz. Nohut cipsinde, haşlanmış hazır nohut işinizi kolaylaştırabilir. Nohut, baharatlarla karıştırılıp, fırınlandığında lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık olacaktır.
Özellikle kilo kontrolü dönemlerinde ansızın bastıran abur cubur yeme ihtiyacınızı giderecek birbirinden sağlıklı, leziz, yağsız cips tarifleri için kolları sıvamaya başlayın!
Fırında cips için birkaç öneriye ne dersiniz?
- Elma cipsi
- Kabak cipsi
- Pancar cipsi
- Avokado cipsi
- Tatlı patates cipsi
- Havuç cipsi
- Makarna cipsi
- Nohut cipsi
Evde Sağlıklı Ekmek Yerine Geçecek Nasıl Atıştırmalıklar Hazırlanabilir?
Vücudumuz belli ölçüde karbonhidrata da ihtiyaç duyuyor. Evde yapacağınız, en az ekmek kadar doyurucu birkaç atıştırmalık önerisine ne dersiniz? İşte sağlıklı atıştırmalık önerilerimiz aşağıda listelenmiştir;
- Keten tohumlu galeta
- Haşlanmış patatesle hazırlanan marul dürüm
- Mercimekli köfte
- Bol yeşillikli kısır
- Yulaflı krep
- Sebzeli tahıllı krep
- Kapya biberli tost
- Fırında tatlı patates cipsi
- Fırında makarna cipsi
Evde Sağlıklı Atıştırmalar Yaparken Tuz Yerine Neler Kullanılabilir?
Tuz içeren yemeklerin sadelerinden çok daha iyi bir tada sahip olduğunu inkar etmek mümkün değil. Ancak zaman zaman tuz alternatiflerini denemek için iyi nedenler var. Tek bir baharatın yemeklerde tuzun yerini alması zor olabilir. Damak tadınıza göre aşağıdaki baharatlardan birkaçını birleştirmeyi deneyebilirsiniz.
- Soğan ve soğan tozu
- Füme kırmızı biber
- Dereotu
- Biberiye
- Limon suyu ve limon kabuğu
- Karabiber
- Sarımsak
- Balzamik sirke
- Elma sirkesi
- Zencefil
- Kişniş
- Toz biber
- Adaçayı
- Fesleğen
- Maydanoz
- Kekik
- Nane
- Frenk soğanı
- Kimyon
Evde Tatlı İhtiyacını Giderecek Sağlıklı Atıştırmalıklar Nasıl Hazırlanır?
Tatlı ihtiyacınızı giderecek tatlılar arasında en sağlıklı olanları meyveler ve tatlı aromalı kuru yemişlerdir. Kuru kayısı ve badem ikilisi tatlı ihtiyacımızı en zahmetsiz şekilde karşılayan muhteşem ikili olarak ilk akla gelenler. Evde sağlıklı, tatlı atıştırmalıklar hazırlamak aslında çok kolay. Birkaç basit tarifle ev yapımı tatlı keyfini yaşayabilirsiniz.
Sağlıklı atıştırmalıklar denince tarçın, imdadımıza yetişiyor. Elma, ayva ya da sevdiğiniz meyveleri üzerine tarçın serpip çiğ tüketebilirisiniz. Baldan yardım alarak, elma ya da muz dilimlerini fırınlayıp lezzetli cipsler elde edebilirsiniz. Diğer bir seçenek, kuru meyvelerle zenginleştirilmiş ve tarçınla süslenmiş yoğurt olabilir. Yoğurdu, meyve ve kuruyemişlerle tepsiye yayıp dondurarak, meyveli yoğurt barları hazırlayabilirsiniz. Yulaf, kuru meyveler, bal, pekmez, ceviz, badem, tarçın ve az miktarda tereyağı ile hazırlayacağınız yulaflı kurabiye de lezzeti ve pratikliğiyle sizi mutlu edecektir.
Evde yapılmış ve sağlıklı olsalar da, ara öğünlerde atıştırmalık tüketirken porsiyon kontrolünü elden bırakmamanızı öneririz.
Evde Hazırlanan Sağlıklı Atıştırmaların Nasıl Faydaları Vardır?
Sağlıklı atıştırmalıklar, kiloya ve yaşa göre doğru seçildiğinde günlük enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan gıdalardır. Gün içinde alınan, vitamin miktarını da artıran pratik atıştırmalıklarda tercih ettiğiniz besinler, kilonuzu olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir.
İdeal bir atıştırmalık üç besini içinde barındırmalıdır: Sağlıklı yağ, protein ve lif. Bu üçlü uzun süre tok kalmanızı ve kan şekeri dengesinin korunmasını sağlar.
Çeşitliliğin bol tutulabileceği sağlıklı atıştırmalık seçenekleri, gün içinde enerjinizin yüksek kalmasını sağlar. Sağlıklı atıştırmalıklar sayesinde, ana öğün aralarında açlığınızı kontrol altında tutabilirsiniz.
Evde Öğün Aralarında Tüketmek Üzere Nasıl Sağlıklı Atıştırmalıklar Hazırlanabilir?
Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için tüketilmesi gereken tüm besin bileşenlerini, evde kolaylıkla hazırlayabilir, pratik ve sağlıklı atıştırmalıkları ara öğünlerinizde keyifle tüketebilirsiniz. Bazı sağlıklı atıştırmalıklar aşağıda sıralanmıştır;
- Donmuş meyveli yoğurt bar
- Yulaf ve kuru meyveli yoğurt
- Hurmalı yulaflı kakaolu bar
- Muz Kızartması
- Kabak cipsi
- Pancar Cipsi
- Nohut cipsi
- Ballı tarçınlı elma cipsi
- Avokado cipsi
- Havuç cipsi
- Fırınlanmış tatlı patates cipsi
- Fırında sarımsaklı karnabahar topları
- Keten tohumlu galeta
Akşam Öğün Arasında Sağlıklı Atıştırmalıklar Nasıl Olmalıdır?
Akşam saatlerinde atıştırmanın kilo alma, sindirim sorunları, uykuda rahatsızlık gibi zararları var. Akşam saatlerinde, atıştırmalık keyfinizden vazgeçmeden tüketebileceğiniz sağlıklı bazı örnekleri sizinle paylaşıyoruz.
-
Sütlü kahve
-
Patlamış mısır
-
Meyve
-
Kuruyemiş
-
Ayran
-
Yoğurt, sade veya meyve ve yulafla karıştırılmış
-
Fırınlamış sebzeler
-
Meyveli yoğurtlar
-
Yulaflı mini barlar
-
Fırınlanmış tarçınlı veya ballı meyveler
-
Kakaolu süt
Havuç, salatalık kokteyli ve limonlu göbek marul, akşam yemeğinden sonra iyi bir tercih olabilir.
Öğle Öğün Arasında Sağlıklı Atıştırmalıklar Nasıl Olmalıdır?
Ana yemeklerden 2-3 saat sonra ara öğün tüketmek en sağlıklı yol. Böylelikle bir sonraki öğün içinBirbirine çok yakışan, öğle ara öğününde sizi mutlu edecek, sağlıklı atıştırmalıkları şöyle sıraladık:
- 3 kuru kayısı, 2 parça ceviz
- 1 kutu probiyotik yoğurt, 10-15 adet yaban mersini
- 1 bardak az yağlı süt, 1 adet taze meyve
- 2 adet grisini, 1 bardak ayran
- ½ simit, 1 yemek kaşığı yağsız peynir veya lor
- 1-2 dilim ekmek, 1 dilim beyaz peynir
- Yağsız kaşarlı kepekli tost, söğüş sebze
- 1 kutu meyveli yoğurt, 10 fındık
- 3 adet diyet bisküvi, 1 fincan sütlü kahve
- 1 su bardağı yağsız patlamış mısır, 1 avuç kuru üzüm
- Çiğ sebzelerden oluşan salata tabağı, 1 dilim peynir, 1 adet galeta
- 1 avuç beyaz leblebi, 1 bardak kefir
- 5 adet kuru erik, 10 badem
- Yarım yufkadan sebzeli yağsız gözleme, 1 bardak yağsız ayran
Evde Çocuklar İçin Hazırlanabilecek Sağlıklı Atıştırmalıklar Nelerdir?
Küçük yaşlarda çocuklara kazandırılan yeme alışkanlıkları, onların bütün hayatlarını etkileyebiliyor. Ne yazık ki çocuklar, gerek okulda gerekse marketlerde sürekli işlenmiş ve şeker oranı yüksek besinlere maruz kalıyor. Oysa evde hazırlanacak sağlıklı atıştırmalıklarla çocukları bu gıdalardan uzak tutmak mümkün olabiliyor.
Çocuklar için evde hazırlanabilecek sağlıklı atıştırmalıklar:
1. Evde hazırlanmış meyveli kefir veya meyveli süt
2. Yoğurt içine Trabzon hurması veya dilediğiniz başka bir meyve (Üzerine ceviz ve dilerseniz toz tarçın ekleyebilirsiniz)
3. Meyveli yoğurt dondurması
4. Fırınlanmış, baharatlı nohut
5. Evde hazırlanmış lavaş cips veya mini pizzalar
6. Naneli veya fesleğenli ayran
7. Muz üzerine bal ve dövülmüş fındık
8. Meyve, yulaf, ceviz veya fındık karışımı ile hazırlanmış minik barlar.