Faydaları saymakla bitmiyor! Hünnap nedir?
Birçoğumuzun henüz tanışmadığı meyve hünnap, faydalarını dinledikten sonra beslenmenizde yerini bulacak.
Kırmızı hurma veya Çin hurması olarak da bilinen hünnap, Güney Asya topraklarından ortaya çıkmış, daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. İçinde çekirdeği olan bu küçük yuvarlak meyveler, büyük çiçekli çalılar veya ağaçlarda (Ziziphus ağacı) yetişir. Olgunlaşmış bir hünnap koyu kırmızı veya mor olur ve hafif buruşuk görünebilirler. Çiğ hünnap tatlı bir tada ve sert bir dokuya sahiptir. Yetiştirildiği Asya topraklarında çiğ hünnap kadar belli aşamalarla kurutulmuş olan hünnaplar da kullanılabilir.
Hünnap Ne İşe Yarar?
Hünnap alternatif tıpta yaygın olarak kullanılan bir meyvedir. Özellikle uykuyu iyileştirmek ve kaygıyı azaltmak gibi sinirsel sorunların çözümlerinde kullanılmıştır. Hünnap aynı zamanda doğal bir şeker gibi de kullanılabilir. Birçok mutfakta kurutulmuş hünnap şekerlemelerde ve tatlılarda kullanılır.
Hünnabın Kullanım Alanları Nelerdir?
Mutfaktan tıbbi ve kültürel alanlara kadar, hünnabın dünyanın her yerinden insanlar tarafından kullanıldığı birçok kullanım alanı vardır. Taze veya kurutulmuş hünnabı atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Hindistan'ın bazı bölgelerinde hünnap turşu yapımında kullanılır. Hünnap bitkisinin yaprakları kurutularak potpuri olarak kullanılabilir. Hünnap, mantar önleyici, antibakteriyel ve iltihap önleyici özellikleri nedeniyle Kampo'nun Çin tıbbı uygulamasında da yaygın bir şekilde kullanılmıştır.
Hünnap Nasıl Kullanılır?
Hünnap çiğ, kurutulmuş ya da ezilmiş formlarda kullanılabilir. Farklı kültürler hünnap içinden çıkan pigmentleri ipek gibi malzemeleri boyamak için kullanmıştır. Tıbbi anlamda kullanılan hünnapta çeşitli işlemlerden geçirilir.
Hünnap Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?
Şu anda insanlarda Hünnap takviyelerinin etkili bir oral dozunu oluşturmak için yeterli kanıt yoktur, ancak kaygıyı azaltmak için 500 mg/kg ile faydalar bulan hayvan çalışmalarından tahmin yapılmasına göre, tahmini doz şöyle olacaktır:
-
60-70 kilo bir kişi için 5.500 mg
-
70-90 kilo bir kişi için 7.300 mg
-
90+ kilo bir kişi için 9.000 mg
Hünnap Nerede Yetişir?
Kapsamlı ekim nedeniyle hünnap belirli bir bölgeye özgü değildir; ancak kökeninin güney Asya, Lübnan, kuzey Hindistan, güney ve orta Çin arasında olduğu ve muhtemelen güneydoğu Avrupa'da da az miktarda yetiştirilmiş olduğu düşünülür.
Hünnap Nasıl Saklanır?
Hünnapların olgunlaşması sadece birkaç gün alır ve diğer bulunması zor meyvelerden biraz daha uzun raf ömrüne sahiptir. Hünnap meyveleri olgunlaştıkça bir haftaya kadar dışarıda bırakılabilir. Bu süreçten sonra hünnapları hava geçirmez bir kapta tutmak, birkaç gün daha taze kalmalarını sağlayabilir. Buzdolabında ise birkaç haftaya kadar taze kalabilir.
Hünnapları dondurmak için tamamen olgunlaşana kadar beklemeniz önerilir. Hünnap meyvelerini bütün veya ikiye bölünmüş şekilde, çekirdekleri çıkarılmış olarak, her bir parça arasında boşluk olacak şekilde dondurucuya koyabilirsiniz. Çay ve şekerleme gibi tariflerde kurutulduktan veya pişirildikten sonra raf ömrü değişir. Kurutulmuş hünnaplar, hava geçirmez bir kapta serin ve karanlık bir yerde bir yıldan fazla saklandığında taze kalabilir. Daha sıcak veya daha nemli bir iklimde yaşıyorsanız, taze veya kuru hünnaplarınızı buzdolabında saklayarak daha uzun süre saklayabilirsiniz.
Hünnap Kaç Kaloridir?
100 gramlık bir hünnap (yaklaşık 3 adet olgun hünnap meyvesi) 79 kaloridir.
Hünnabın Faydaları Nelerdir?
Hünnabın faydaları şunlardır:
-
Hünnap özü, antioksidan aktivitesini artıran fenolikler ile doludur. Bu, hünnapta bulunan antioksidan enzimlerin serbest radikallerden kurtulmak ve kanser riskini azaltmak için daha hızlı çalıştığı anlamına gelir.
-
Hünnap, geleneksel Çin tıbbında uykuyu iyileştirmek ve uykusuzluğu tedavi etmek için kullanılmıştır. Yatmadan hemen önce bir bardak ılık hünnap çayı içmek rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur.
-
Hünnaplar potasyum yüklüdür ve sodyum oranı düşüktür. Potasyum kan damarlarınızı rahatlatır ve kan basıncı düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur.
-
Yağın damarlarda birikmesini ve damarlarınızı tıkamasını engeller.
-
Ergenlik çağındaki obez çocukların kanındaki lipit miktarını düşürmeye yardımcı olur.
-
Günde en az 40 miligram hünnap tüketmek gastrointestinal sağlığınızın iyileşmesine yardımcı olur. Hünnap ayrıca genel sağlığa fayda sağlayabilecek önemli fitokimyasallara sahiptir.
-
Hünnap özü kronik kabızlık semptomlarını hafifletmekle kalmayıp aynı zamanda yaşam kalitesini de artırır.
-
Optimum kan dolaşımı, organlarınızın tamamen oksijenle dolması ve genel olarak daha taze ve enerji dolu hissetmeniz anlamına gelir. Kanı beslediği bilindiği için günde birkaç hünnap tüketmeniz önerilir.
-
Bu küçük meyve, güçlü antioksidanlar olan A ve C vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Bu temel besinlerin etkisiyle bağışıklık sistemini tehlikeye atabilecek ve kanser, kalp hastalığı ve hızlı yaşlanma riskini artırabilecek serbest radikal hasarıyla savaşır.
-
Hünnap özünün topikal kullanımı, bir dizi kas ağrısını ve eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir; çünkü yapılan araştırmalar hünnap tohumu yağlarının anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.
-
Geleneksel olarak stres, kaygı ve depresyon semptomlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Meyvenin zihin ve beden üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır.
-
Sindirimi düzenlemeye yardımcı olan lifler açısından zengindir. Düzenli tüketimi bağırsak hareketi sağlar.
-
Antiinflamatuar özellikler sayesinde kanı detoks etmeye yardımcı olabilir; ancak, bunu destekleyecek herhangi bir araştırma henüz yoktur.
-
Beyin hücreleri yaşla birlikte dejenere olmaya başlar. Bu, bir dizi nörolojik bozukluk riskini artırır. Hünnap zihni sakinleştirme yeteneğine sahiptir.
-
Antienflamatuar ve antioksidan özellikleri sivilce, leke ve yara izlerinin tedavisinde yardımcı olabilir.
Hünnabın Zararları Nelerdir?
Hünnabın zararları şunlardır:
-
Anekdot kanıtlarına göre, çok miktarda hünnap tüketmek, nadir durumlarda uyuşukluğa, ishale, iştahsızlığa, kabızlığa, şişkinliğe ve halsizliğe neden olabilir.
-
İçeriğindeki yüksek karbonhidrat oranı yüzünden kan şekeri düzeylerini etkileyebilir. Bu sebeple şeker hastalarının çok fazla hünnap tüketmemeleri önerilir.
Hünnap Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Hünnap, olgunlaştığında hurma gibi tadı olan Afrika'ya özgü bir meyvedir. Kalsiyum, potasyum, flavonoidler ve vitaminler açısından zengin olan hünnap faydaları önemli ve çoktur. Enflamasyonları azaltmaya ve kalp ve mide-bağırsak sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kanseri ve bilişsel bozuklukları önlemede de rol oynayabilir. Ülkemizde de popüler olan bu meyveyi alarak çay, reçel ve marmelat haline getirebilirsiniz.
Hünnapı tıpkı bir elmayı yer gibi yiyebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey ortasında yer alan çekirdeklerini çıkarmak ve yemeden önce temiz su ile yıkamaktır. Taze hünnapların tadı tatlı elmalara benzerken, kuru hünnapların tadı hurmalara benzer. Folat ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için hamile kadınlar rahatlıkla tüketebilir; ancak fazla yenildiğinde kabızlığa neden olabileceğinden tüketimini sınırlandırmalıdırlar.
Hünnap Kilo Aldırır mı?
Çiğ hünnap aşırıya kaçılmadıktan sonra kilo aldırmaz ancak kalorileri ve karbonhidratları daha yüksek olduğu için kurutulmuş hünnap alımınızı sınırlamanız önerilir.