Glutensiz besin olan kinoanın besinsel içeriği
Son zamanlarda ismini daha çok duyduğumuz, salataların yeni gözdesi kinoanın besin içeriğini anlatıyoruz.
Kinoa çeşitli hastalıkların riskini azaltmada insan sağlığı için fonksiyonel bir besin kaynağıdır. Fonksiyonel özellikleri, beyin nöron işlevlerinde özellikle hücre zarını koruyarak insan sağlığına ve beslenmesine güçlü katkıda bulunabilen; vitaminler, mineraller, yağ asitleri ve antioksidan içeriklerinden dolayıdır. Kinoa mineralleri enzimler için kofaktör görevi görür. Kinoa ayrıca insan beslenmesi için diğer bitkisel besinlere göre avantaj sağlayan fitohormonları da içermektedir.
Kinoa , glutensiz bir tahıldır. Çünkü çok az veya hiç prolamin içermemektedir. Kinoa, çölyak hastaları gibi gluten toleransına sahip olmayan kişiler için özel olarak besleyici, ekonomik, hazırlanması kolay, lezzetli bir besin kaynağıdır. FAO/WHO’ya göre kinoa proteinleri, yeterli miktarda aromatik aminoasit (fenilalanin ve tirozin), histidin, izolösin, treonin ve valin içerir. Kinoa proteinlerinin içerdiği tüm esansiyel aminoasitler 10-12 yaş arası çocuklar için FAO/WHO’nun öngördüğü gereksinimler için de yeterlidir.
Kinoa, ihtiva ettiği karbonhidratlar ile temel bir besin içeriğine sahiptir. Enerji sağlanması, tokluk/gastrik boşalma üzerine etki, kan şekeri kontrolü ve insülin metabolizması, protein glikozilasyonu kolesterol ve trigliserit metabolizmasında farklı fizyolojik etkilere sahip olabilir.
Kinoa, iyi bir mineral kaynağıdır. Diğer tahıllardan daha fazla kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko ve demir içermektedir.(Kinoanın demir içeriği de geleneksel tahıllara kıyasla daha yüksektir) Kinoa, geleneksel tahılların çoğuna kıyasla daha yüksek miktarda kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, bakır ve çinko içermektedir. Kinoa folik asit (78,1 mg/100 g) ve tiamin (0,4 mg/100 g) için de iyi bir kaynaktır. Tohumların 100 g'lık miktarları çocukların ve yetişkinlerin günlük B6 vitamini ve folik asit gereksinimlerini karşılayabilmektedir. 100 g'daki riboflavin içeriği çocukların günlük ihtiyaçlarının %80'ini, yetişkinlerin %40'ını oluşturmaktadır. 6,7 Niasin ve α-karoten açısından da çok zengindir. Kinoa ; B, C ve E vitaminleri içeriği yönünden zengindir. Kinoanın özellikle α-tokoferol içeriğinin yüksek olması, yağ içeriği ve doymamışlık derecesi yüksek olan kinoanın lipit oksidasyonuna karşı korunmasında önemli bir avantaj olarak değerlendirilmektedir.
Kinoa özellikle obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi çeşitli metabolik komplikasyonların oluşma riskinin azaltılmasında olumlu etki sağlayabileceği bilimsel olarak gösterilmiştir. Kinoa, protein kalitesi anlamında pek çok tahıla üstün gelen yönüyle alternatif bir protein kaynağıdır.