Glutensiz beslenenler bu tarifleri kaçırmasın
Gluten intoleransı ya da çölyak hastalığı olanlar için birbirinden lezzetli üç alternatif: muzlu ekmek, yalancı makarna ve smoothie
Gluten intoleransınız ya da çölyak hastalığınız varsa doğru beslenmek kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Hele ki gluteni hayatınızdan yeni yeni çıkarmaya başladığınız dönemlerde yeni glutensiz besin ve tariflerin ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyor olmalısınız. Hem Glutensiz beslenin ya da beslenmeyin kesinlikle bu 3 tarifi denemenizi tavsiye ediyoruz:
Kıvırcık ve mangolu smoothie
Sadece meyve ve sebzelerden yapılan bu yeşil renkli smoothie ile glutenden uzak durduğunuzdan emin olabilirsiniz. Hem de oldukça lezzetli!
Porsiyon : 2 kişilik
Malzemeler
1 kase kıyılmış kıvırcık lahana
1 kase ıspanak
1 fincan kalın dilimlenmiş mango
1 su bardağı şekersiz %100 saf elma suyu
Yapılışı
Tüm malzemeleri bir karıştırıcıya yerleştirin ve püre haline getirin. Dilerseniz muz gibi şekerli meyvelerle tatlandırabilirsiniz.
Glutensiz yalancı makarna
Glutensiz beslenmek makarnaya elveda etmek anlamına gelmiyor. Evet, etrafta bol miktarda glutensiz makarna var ve bunlarla da çok çeşitli makarnalar yapabilirsiniz. Ama bizim başka bir önerimiz var! Üstelik vegan beslenenler için de uygun bir yemek alternatifi. Tatlı patates ve lahana ile “yalancı” ama çok lezzetli bir makarna hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı?
Malzemeler
340 gram
kaju fıstığı
3 diş sarımsak
4 yemek kaşığı doğal besin mayası
Bir tutam tuz
2 çay kaşığı mısır nişastası
500 ml şekersiz badem sütü
3 orta boy tatlı patates
1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı
Lahana ve doğranmış maydanoz
Yapılışı
1-Kaju fıstıklarını üzerlerini örtecek kadar sıcak suya koyun, en az yarım saat bekletin ve daha sonra süzün.
2-Tatlı patatesleri spiral rende ile soyun.
3-Süzülmüş kaju fıstıklarını mutfak robotundan geçirin. Ardından sarımsak, besin mayası, tuz, nişasta ve badem sütünü ekleyin. Karışımı kremsi, pürüzsüz ve akışkan bir hal alana kadar karıştırmaya devam edin. Damak tadınıza göre dilediğiniz kadar sarımsak veya baharat ekleyin.
4-Daha sonra bu sosu büyük bir tencereye aktarın, kaynamaya başlayana kadar orta düşük ısıda ısıtın ve bu süreçte sürekli karıştırın. Karışım kaynamaya başladığında ısıyı kaynama sıcaklığına düşürün ve kıvamının katılaşmasını önlemek için karıştırmaya devam edin.
5-Büyük bir tencereye birkaç santimetre su ekleyin ve orta ateşte ısıtın. Kaynamaya başladığında spiral şeklinde rendelediğiniz tatlı patatesleri kaynar suyun buharında hafifçe yumuşayana kadar birkaç dakika bekletin.
6-Son olarak patatesleri hazırladığınız sosla birleştirin. Servis için lahana, maydanoz, ıspanak veya herhangi bir diğer yeşillikli sos ekleyebilirsiniz.
Glutensiz muz ekmeği
Genellikle antrenman sonrasında tercih edilen bu klasikleşmiş tarif lezzetli yiyeceklerin de sağlıklı olabileceğini kanıtlar nitelikte. Dilerseniz normal buğday bazlı unlar yerine badem ve Hindistan cevizi unu ile ekmeğinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Porsiyon: 10 kişilik
Malzemeler
3 olgun muz
85 gram badem unu
20 gram Hindistan cevizi unu
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı eritilmiş Hindistan cevizi yağı
2 çay kaşığı vanilya özü
3 yumurta
70 gram şekersiz
akçaağaç şurubu
50 gram kıyılmış ceviz
Yapılışı
1-Fırını önceden 180 dereceye kadar ısıtın ve yaklaşık 23x12 cm’lik bir fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın.
2- Badem unu , Hindistan cevizi unu, kabartma tozu ve tarçını geniş bir karıştırma kabında karıştırın.
3-Başka bir kasede muzları ezin ve yumurtaları, Hindistan cevizi yağını, akçaağaç şurubunu ve vanilyayı ilave ederek iyice karıştırın.
4-Muz karışımını unla birlikte kaseye dökün ve bir hamur oluşturmak için birleştirin. Cevizleri yavaşça karışıma ekleyin.
5-Daha sonra bu karışımı fırın kabına aktarın, üzerine biraz daha ceviz serpiştirin ve ortalama 45 dakika kadar pişirin.
6-Servis yapmadan önce hafifçe soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra dilimleyin ve tadını çıkarın!