Glutensiz vegan tarifler
Glutensiz beslenmek yeterince zorken, üstelik vegan alternatifler de çok fazla değilken hem glutensiz hem vegan tariflerin mümkün olduğunu söylesek?
Glutensiz bir diyet uygulamaya çalışmak başlı başına gözünüzü korkuturken bunun bir de vegan şekli içinden çıkılmaz bir durum gibi gözükebilir ancak düşündüğünüzden daha kolay olacağını garanti ediyoruz çünkü sizler için hem vegan hem glutensiz tarifleri listeledik, deneyin ve günlük hayatın koşuşturmacası arasında bir de ne yesem derdine son verin!
Tariflere geçmeden önce küçük bir hatırlatma yapmakta fayda görüyoruz: Tariflerde yer alan un çeşitlerinin (yulaf, badem vs) glutensiz olduğundan emin olun. Çünkü söz konusu ürünlerde çapraz bulaşma riski olabileceğinden normal şartlarda gluten içermeyen bir ürüne bile üretim aşamasında gluten bulaşabilir. Aldığınız ürünlerde ‘gluten içermez’ gibi bir ibare arayın.
Şimdi hem vegan hem glutensiz beslenme için uygun tariflere geçelim:
1- Kavrulmuş karnabahar ve nohutlu vegan kase
Bu glutensiz vegan tarifte, karnabahar ve nohut Akdeniz baharatlarının enfes karışımıyla tatlandırılıyor. Aynı zamanda doyurucu kahverengi pirinç, salatalık, biber ve bağlayıcı tahin sosuyla göze de hitap eden renkli bir kase sunuluyor.
Ortalama hazırlık süresi: 45 dakika
Miktarı: 4 kase
Malzemeler
●¼ su bardağı + 2 yemek kaşığı limon suyu
●2 yemek kaşığı saf akçaağaç şurubu
●4 diş kıyılmış sarımsak
●1 çay kaşığı kırmızı biber
●1 çay kaşığı öğütülmüş kimyon
●½ çay kaşığı tarçın
●½ çay kaşığı zerdeçal
●¼ çay kaşığı kişniş
●Tuz
●Taze karabiber
●6 bardak karnabahar (çiçeklere bölünmüş)
●2 bardak haşlanmış nohut
●¼ bardak tahin
●¼ çay kaşığı acı biber
●2 su bardağı pişmiş kahverengi pirinç
●1 orta boy salatalık, uzunlamasına ikiye bölünmüş ve ince dilimlenmiş
●2 orta boy biber, şeritler halinde kesilmiş
●½ su bardağı kıyışmış kırmızı soğan
●Taze kişniş yaprakları
●Limon dilimleri
Yapılışı
İlk olarak fırını 200 dereceye ısıtın. Büyük bir fırın tepsisinin içine pişirme kağıdını serin. Büyük bir kapta ¼ bardak limon suyu ve sırasıyla sonraki 9 malzemeyi karıştırın. Karnabahar ve nohutu ekleyin. Hazırlanan fırın tepsisine eşit şekilde yayın, ardından ısıtılan fırına yerleştirerek karnabaharların kenarları kızarıncaya kadar pişirin. (Yaklaşık 35 dakika)
Ardından küçük bir kapta tahini, kalan 2 yemek kaşığı limon suyunu ve kırmızı biberi 3 ila 4 yemek kaşığı suyla karıştırın. Kaselere pirinç, karnabahar karışımı, salatalık, biber şeritleri ve kırmızı soğanı yerleştirin. Tahinli karışımı üzerine gezdirin. Kişniş yapraklarını serpin ve limon dilimleri ile servis edin. Afiyet olsun.
2- Güvecimsi
İddia ediyoruz, bu tarifin müdavimi olacaksınız, karşı konulamaz derecede lezzetli bir yemek deneyimi sizi bekliyor. Mantarlar bu klasik tarzdaki güvece zengin bir lezzet ve doku katarken, taze sebzeler freshlik vadediyor.
Malzemeler
●1.5 adet sarı veya beyaz soğan, küçük parçalara doğranmış
●3 orta boy havuç, jülyen şeklinde doğranmış
●3 adet kereviz, küçük parçalara doğranmış
●3 bardak doğranmış mantar
●6 diş kıyılmış sarımsak
●2 orta boy patates, jülyen doğranmış
●1 yemek kaşığı domates salçası
●1 yemek kaşığı kırmızı biber
●2 çay kaşığı ince kıyılmış taze biberiye
●1.5 su bardağı haşlanmış bezelye
●½ su bardağı taze maydanoz
Yapılışı
Bir tencereye soğan, havuç ve kerevizi alarak 1 çorba kaşığı suyla orta ateşte 8 dakika pişirin, sık sık karıştırın ve yapışmayı önlemek için gerektiğinde küçük miktarlarda su ilavesi yapın. Mantarları ve sarımsakları ekleyerek 5 dakika daha pişirin. Ardından patates, domates salçası ve baharatları ekleyerek karıştırın, 5 bardak su ekleyerek kaynamaya getirin, ısısını düşürün. Biberiye ekleyip 15 dakika daha pişirin. Bezelyeyi karıştırıp üstü kapalı olarak 5 dakika daha veya havuç ve patatesler yumuşayana kadar pişirin. Karışımın 2 bardağını blendara aktarıp pürüzsüz olana kadar karıştırın, tencerenin üzerine dökün, maydanozu ekleyip servis edin. Afiyet olsun.
3- Otlu kahvaltı
Patates, domates, kabak ve mısır gibi kolay bulunabilen malzemelerden elde edilen bu doyurucu kahvaltı taze otlarla karıştırılarak adeta bir lezzet şölenine dönüşüyor. Yanında tam tahıllı kızarmış bir ekmek ve bir kaşık ev yapımı vegan yoğurtla servis etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
Hazırlık zamanı: 45 dakika
Miktarı: 9 bardak
Malzemeler
●½ su bardağı doğranmış soğan
●½ su bardağı doğranmış kırmızı biber
●3 diş sarımsak, kıyılmış
●1 çay kaşığı biber tozu
●1.5 bardak sebze suyu( istenilen sebzelerden)
●2 orta boy doğranmış patates
●1.5 su bardağı taze tatlı mısır taneleri
●1 orta boy kabak, uzunlamasına ikiye bölünmüş ve dilimlenmiş
●1 su bardağı çeri domates, yarıya bölünmüş
●1/3 fincan fesleğen, dereotu, maydanoz veya kekik gibi doğranmış taze otlar
●Tuz
●Karabiber
Yapılışı
Büyük bir tavada soğan, biber, sarımsak ve kırmızı biber tozunu ara sıra karıştırarak orta derecede 3 ila 4 dakika pişirin. Yapışmayı önlemek için gerektiği kadar sebze suyunu bir seferde 1 ila 2 yemek kaşığı olacak şekilde ekleyin. Patatesleri ve kalan sebze suyunu da ekleyip kapağını kapatarak patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Mısır ve kabakları da ekleyerek 5 dakika daha pişirin. En son domates ve otları karıştırarak birkaç dakika sonra ocaktan alın, karabiber ve tuz ile tatlandırın, afiyet olsun.
4- Çoban pastası
Uygun fiyatlı aynı zamanda çok lezzetli bir alternatif arıyorsanız bu tarif tam size göre, buyrun hemen tarife geçelim.
Hazırlık zamanı: 1 saat
Miktar: 8 kişilik
Not: Tarifte kullanacağınız yulafın glutensiz olduğundan emin olun.
Malzemeler
●2 orta boy patates, büyük parçalar halinde kesilmiş
●2 bardak şekersiz, aromasız bitki bazlı süt
●Tuz
●Karabiber
●1 su bardağı iri doğranmış soğan
●1 su bardağı iri doğranmış havuç
●1 su bardağı iri kıyılmış kereviz
●1 su bardağı dondurulmuş mısır
●3 diş sarımsak, kıyılmış
●¼ bardak glutensiz yulaf ezmesi
●1 yemek kaşığı sirke
Yapılışı
Fırını 200 dereceye ısıtın. Patates parçalarını büyük bir tencerede haşlayın, haşladığınız patatesleri geniş bir kaba alıp ezin. Üstüne 1 su bardağı süt ekleyin, tuz ve karabiberle tatlandırın, iyice karıştırıp bir kenara koyun.
Ardından büyük bir tavada soğan, havuç, kereviz, mısır ve sarımsağı ¼ bardak suyla birleştirin. Ara sıra karıştırarak orta- düşük ateşte yaklaşık 10 dakika veya sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu arada yulafları mutfak robotuna koyun ve un elde edin, küçük bir kaba alarak üzerine kalan 1 bardak suyu da ilave edin ve çırparak homojen bir kıvam elde edin. Ardından sebzelerin olduğu tavaya alarak sirkeyi de ilave edin, son olarak baharatlarla tatlandırın ve kıvam alana kadar pişirip ocaktan indirin. Üzerine patates püresi ekleyerek servis edin.
5- Mor lahana çorbası
Bu nefis çorba tarifiyle mor lahana ve bezelyenin zıt renklerinin tadını çıkarın.
Hazırlık zamanı: 40 dakika
Miktar: 6 kişilik
Malzemeler
●2 su bardağı doğranmış soğan
●6 diş sarımsak, kıyılmış
●1 defne yaprağı
●1 dal taze kekik
●6 su bardağı sebze suyu
●1 küçük mor lahana, minik kesilmiş
●1 orta boy sarı patates, küçük kesilmiş
●1 su bardağı haşlanmış bezelye
●1.5 çay kaşığı sirke
●1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
●Tuz
●Karabiber
Yapılışı
Büyük bir tencerede soğanı, sarımsağı, defne yaprağını, kekiği ve ¼ bardak suyu 10 dakika pişirin, ara sıra karıştırın, yapışmasını önlemek için her seferinde gerektiği kadar 1 ila 2 yemek kaşığı su ekleyerek pişirin.
Sebze suyu, lahana ve patatesleri ekleyin, kaynama noktasında ısıyı azaltın. Kapağını kapatıp 20 dakika pişirin. Defne yaprağını ve kekik dalını çıkarıp atın. Bezelye, sirke ve maydanozu karıştırın, tuz ve karabiberle tatlandırıp servis edin, afiyet olsun.
6- Vegan peynirli kraker
Markete girdiğinizde vegan ve glutensiz bir kraker bulmak biraz zorlayıcı olabilir. Genelde fiyatları da biraz pahalıdır. Fakat bu tarifle artık siz de markette atıştırmalık kraker aramayacaksınız.
Hazırlık zamanı: 45 dakika
Miktar: yaklaşık 45 adet kraker
Malzemeler
●1 su bardağı kahverengi pirinç unu
●½ bardak yulaf unu
●½ bardak nohut unu
●½ bardak badem unu
●½ çay kaşığı kabartma tozu
●½ çay kaşığı sarımsak tozu
●½ çay kaşığı soğan tozu
●½ çay kaşığı kırmızı biber
●½ çay kaşığı kurutulmuş kekik, ezilmiş
●½ fincan+ 2 yemek kaşığı şekersiz, aromasız bitki bazlı süt
●1 yemek kaşığı tahin
●1 yemek kaşığı miso ezmesi (isteğe bağlı)
●1 çay kaşığı limon suyu
Yapılışı
Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. İki fırın tepsisini parşömen kağıdıyla hizalayın. Büyük bir karıştırma kabında ilk dokuz malzemeyi birleştirin.
Küçük bir karıştırıcıda süt, tahin, miso ezmesi ve limon suyunu birleştirin. Pürüzsüz olana kadar karıştırın. Un karışımına süt karışımını ekleyin ve hamur oluşturmak için hafifçe yoğurun. Ardından hamuru iki eşit parçaya bölerek parçalara dikdörtgen şekli verin. Sırasıyla bir oklava yardımıyla açın ve dilediğiniz şekilde kesin (ister uzun şeritler halinde, ister kare biçiminde isterseniz de kalıp yardımıyla). Hazırladığınız parçaların üzerine çatalla delikler açın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin ve üzerleri hafif kızarıncaya kadar kontrollü şekilde pişirin. (Yaklaşık 10-15 dakika) Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Krakerleri gevrek tutmak için yeniden kapatılabilir plastik torbalarda veya en sağlıklı yöntem olarak görülen ağzı kapaklı cam bir kavanozda saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.
7-Mantarlı ve ıspanaklı krep
Mantar ve ıspanağın lezzet karnavalı yaşatacak buluşması için buyrun hemen tarife geçelim.
Hazırlık zamanı: 1 saat
Miktar: 8 kişilik
Malzemeler
●¾ su bardağı glutensiz un
●¾ su bardağı yulaf unu
●2 yemek kaşığı badem unu
●1 çay kaşığı öğütülmüş chia tohumu
●1 çay kaşığı kabartma tozu
●½ çay kaşığı sarımsak tozu
●½ çay kaşığı kurutulmuş mercan köşk
●½ çay kaşığı kurutulmuş kekik
●¼ çay kaşığı karbonat
●Tuz
●1.5 çay kaşığı elma sirkesi
●4 su bardağı dilimlenmiş mantar
●1 diş kıyılmış sarımsak
●8 su bardağı bebek ıspanak
●Karabiber
Yapılışı
Krep için, büyük bir kapta ilk 10 malzemeyi karıştırıp ortasında bir kuyu açın. Sirke ve 1.5 bardak su ekleyin, iyice karışana kadar yavaşça karıştırın. Yapışmaz bir tavayı orta ateşte ısıtın. Her krep için ¼ bardak hamuru sıcak tavaya dökün. Krepleri 5 dakika kenarları çıtırdayana ve altları gevrek ve hafifçe kızarana kadar pişirin. Çevirin ve aynı işlemi diğer tarafı için de uygulayın. (Eğer hamur beklerken çok koyulaşırsa 1-2 yemek kaşığı su ekleyerek akıcı kıvama getirebilirsiniz.) Bu arada büyük yapışmaz başka bir tavayı orta- yüksek ateşte ısıtın. Mantar ve sarımsakları ekleyip altını kısın, 5 dakika mantarlar kahverengileşinceye kadar pişirin. Üzerine ıspanak ekleyin, solana kadar pişirin ve tuz ve karabiberle tatlandırarak ocaktan alın. Pişirdiğiniz kreplerin üzerine bu krepleri koyarak servis edin.
8- Sebze kabuklarından brokoli pizza
Sizce brokoliden pizza olur mu? Neden olmasın dediğinizi duyuyor ve sizi tarifle baş başa bırakıyoruz.
Hazırlık zamanı: 1 saat
Miktar: 1 orta boy
Malzemeler
●4 su bardağı brokoli çiçeği
●1.5 su bardağı nohut unu
●2 yemek kaşığı badem unu
●2 çay kaşığı kabartma tozu
●4 diş kıyılmış sarımsak
●½ çay kaşığı toz zerdeçal
●1 çay kaşığı tuz
●¼ çay kaşığı kırmızı biber
●1 bardak bitkisel süt
●2 yemek kaşığı limon suyu
●2 bardak kuşkonmaz parçaları
●1 su bardağı doğranmış kırmızı soğan
●1 su bardağı doğranmış biber
●1 su bardağı doğranmış domates
●1 orta boy avokado, soyulmuş doğranmış
●10-12 adet taze fesleğen yaprağı
Yapılışı
Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. Fırın tepsinizi pişirme kağıdıyla kaplayın. Ardından brokolileri mutfak robotunda pirinç benzeri bir yapısı olana kadar çekin. Büyük bir kapta sonraki yedi malzemeyi karıştırın. Brokoli, süt ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Hazırlanan fırın tepsisine dökün ve dikdörtgen şeklinde yayın. Üstüne kuşkonmaz, soğan, biber ve domatesi ekleyin. Yaklaşık 40 dakika kenarları kızarıncaya kadar pişirin. Tamamen soğumaya bırakın. İnce bir spatula kullanarak pizzayı pişirme kağıdından ayırın. Pizzayı dilimleyin, üstüne avokadoyu ekleyin ve fesleğenle süsleyin. Oda sıcaklığında servis yapın veya ısıtarak tüketin.
9- Vegan mısır çorbası
Mısır temel alınarak hazırlanan bu lezzetli çorba, badem unu ve patates ile koyulaştırılıp kremamsı bir görünüme kavuşuyor, taze maydanoz ve kekikle son dokunuş yapılarak bayılarak içilebilecek glutensiz vegan bir çorba alternatifi sunuluyor.
Hazırlanma zamanı: 50 dakika
Miktar: 10 kase
Malzemeler
●1 küçük soğan, minik doğranmış
●6 küçük diş sarımsak, kıyılmış
●6-7 bardak sebze suyu
●6 bardak mısır tanesi
●1 büyük patates, küp küp doğranmış
●1 orta boy kırmızı biber, minik doğranmış
●1 çay kaşığı ince kıyılmış taze maydanoz
●1 çay kaşığı kekik
●1/3 su bardağı badem unu
●Tuz
●Karabiber
Yapılışı
Bir tencereye soğanı, sarımsağı ve 1.5 bardak sebze suyunu koyun. Tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşte kaynatın. Ocağı en kısık dereceye indirin ve ağzı kapalı olarak soğanlar yarı saydam hale gelinceye kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Mısır, patates ve kalan sebze suyunun 4.5 bardağını ekleyin. Orta ateşte kaynatın, ısıyı azaltın ve patatesler yumuşayana kadar 10-15 dakika pişirin. Karışımın yarısını blendara aktarın ve pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Tencereye dökün. Gerekirse kıvamı ayarlamak için 1 bardak sebze suyu daha ekleyebilirsiniz. Ardından biber, maydanoz ve kekiği ekleyin ve kaynamaya bırakın, tatlar karışana ve biberler yumuşayana kadar 10 dakika daha pişirin. Bu arada unu ve 1/3 su bardağı suyu blendara koyun ve pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı çorbaya karıştırın. Tadına göre tuz ve karabiber ekleyin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
10- Sebzeli turta
Tarife geçmeden önce bir kere daha belirtmekte fayda var: Yulaf ununun glutensiz olduğundan emin olun, çünkü söz konusu bu üründe çapraz bulaşma riski olabilir. Bu vegan turtanın pişmesi uzun zaman alabilir fakat tadına bakınca değdiğini hissedeceksiniz.
Hazırlık zamanı: 90 dakika
Miktar:6 kişilik
Malzemeler
Turta hamuru için:
●2 büyük boy patates, büyük parçalar halinde kesilmiş
●1.5 su bardağı glutensiz yulaf unu
●¼ bardak badem unu
●1 yemek kaşığı öğütülmüş altın keten tohumu
●1 yemek kaşığı taze biberiye veya ½ yemek kaşığı kurutulmuş biberiye
●½ çay kaşığı deniz tuzu
●1 çay kaşığı kabartma tozu
İç harcı:
●1 orta boy soğan, küp küp doğranmış
●2 bardak doğranmış mantar
●1 yemek kaşığı taze sarımsak, kıyılmış
●1 adet doğranmış domates
●¼ çay kaşığı öğütülmüş yenibahar
●¼ çay kaşığı öğütülmüş tarçın
●¼ çay kaşığı toz Hindistan cevizi
●¼ çay kaşığı öğütülmüş karabiber
●¼ çay kaşığı öğütülmüş karanfil
●4 bardak doğranmış sebze karışımı( isteğe göre biber, patlıcan, kabak vs)
●2 yemek kaşığı glutensiz yulaf unu
●2 yemek kaşığı limon suyu
●Tuz
Yapılışı
Turta hamuru için ilk olarak patateslerinizi haşlayın, soğutun ve ezin. Ardından yulaf ve badem unlarını, keten tohumunu, biberiyeyi, tuzu ve kabartma tozunu bir kasede karıştırın. Patatesleri ekleyin ve hamurun birbirine yapışması için bir spatula yardımıyla iyice karıştırın. Kıvamı katı olursa ölçülü bir şekilde çorba kaşığıyla su ekleyebilirsiniz. Hamuru yoğurmadan top haline getirin, ufalanan pul pul bir dokuya sahip olmalıdır. Hamurunuzu iki eşit parçaya bölerek bir parçasını iki pişirme kağıdı arasına alarak inceltin. Bir tabağı kenarlarına bastırarak yerleştirin ve kenardaki fazlalıkları atın. Hamuru çatalla birkaç kez delin ve fırın tepsisine alarak 160 derecede 20 dakika pişirin. Hamurun diğer parçasını da aynı şekilde açın ve bir kenara koyun. İç harcı için soğan, mantar, diğer sebzelerinizi ve sarımsakları bir tencereye koyun ve orta ateşte sık sık karıştırarak 10 dakika kadar soteleyin.
Bu aşamada ekstra su eklemesi yapmayın, mantarlar yapışmayı önleyecek kadar suyu salacaktır. Sonrasında domates, yenibahar, tarçın, Hindistan cevizi, biber ve karanfilleri ekleyin ve karışımı 5 dakika daha pişirin. Yulaf ununu, limon suyunu, tuz ve karabiberini de ekledikten sonra iyice karıştırarak 5 dakika daha pişirin ve fırından çıkan turta tabanının üzerine yayın. Üst kısmına kalan hamuru koyun ve kenarlarından kıvırın. Fırında 175 derecede yaklaşık 60 dakika pişirin. 10 dakika soğutup servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.