Güneşten alınan D vitamini yeterli mi?
Dyt.Behiye Nur Erdoğan D vitamine dair birçok noktayı aydınlatıyor.
D vitamini adından da anlaşıldığı gibi bir vitamindir. Aynı zamanda vücutta bazı mekanizmalar üzerinde etkisi olduğundan bir hormon gibi de davranır. Vitaminler dışarıdan besinler ile vücuda alınması gereken bileşenlerken, hormonlar vücudumuzda üretilen bileşenlerdir. Bu iki özelliği de taşıyor olması D vitaminini özel kılıyor ve D vitamini seviyelerimizi ideal aralıkta tutmamız konusunda daha özenli olmamızı gerektiriyor.
Önemli birinci görevi; kalsiyum dengesini sağlayarak ve fosfor metabolizmasını düzenleyerek kemik sağlığını desteklemektir. İkinci ve en önemli göreviyse; diğer hastalıklara karşı koruyuculuk sağlamaktır. (Bunun gerçekliğini de bulunduğumuz pandemi sürecinde çok iyi anlamış olduk.)
D VİTAMİNİ NERELERDEN KARŞILANABİLİR?
Birincisi besinler yoluyla yalnızca %10-15 kadarı karşılanabilmektedir.
D vitamini içeren besinler: özellikle yağlı deniz ürünleri (balık yağları, havyar, uskumru, sardalya), yumurta, tavuk, ciğer, mantardır.
İkincisi ve en önemli kaynağı güneş ışığıdır. D vitamininin %90-95’i güneş ışınlarıyla karşılanır.
Peki güneşten alınan D vitamini yeterli mi? Doğru güneşlenildiği takdirde, evet! Ne yapmalı?
Günlük 15-30 dakika kadar 10.00-14.00 saatleri arasında güneşlenin. Güneşlendikten sonraki 48 saat boyunca vücudunuzu kimyasal şampuan, sabun vb. maddelerle yıkamayın. Temiz beslenin, yeterli uyuyun. Soğan, sarımsak, brokoli gibi sülfür içeren besinleri tüketin.
D vitaminin hastalıklardan koruyucu etkisi 50-70 ng/ml seviyelerinde görülür. Eğer değerleriniz 50 ng/ml’nin altındaysa, yeterli güneşlenmiyorsanız takviye kullanmanız gerekebilir, hekiminize danışmanızda fayda vardır.